Den här kakan är helt fantastisk. Den har liksom allt. Lite krispigare yta, krämigt inre som smakar vanilj och så mördegsbotten som man bara inte kan låta bli att älska. Min svägerska skrev ett sms till mig igår kväll!
Sötis, här kommer receptet kära svägerska! ♥
RECEPT VANILJ & CITRONRUTOR I LÅNGPANNA
Mördeg:
450 g mjukt smör
10 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser till mördegen i en köksmaskin, eller så gör du det bara för hand. Ta hälften av mördegen och tryck ut den i en långpanna. Du kan använda den vanliga originalpannan i ugnen som är ca 30X40 cm. Jag använde en som var lite mindre så att kakan blev lite högre. Riv av zesten på citronen och dela den sedan två. Blanda sedan zesten samt saften av en halv citron med resten av ingredienserna till fyllningen och häll det över den utplattade mördegen. Smula sedan resten av mördegen uppepå fyllningen. Skjuts in i ugnen i 30 minuter. Fyllningen kommer fortfarande vara lite ”dallrig” när den tas ut ur ugnen men låt den svalna av så stelnar det lagom. Pudra över lite florsocker. Ät och njut för allt vad du är värd.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
E ser jättegod ut jag skall prova.
Denna ska jag absolut testa! Tack för tips. 😀
Åh tack, letar efter nåt som känns fräscht. Vi är inga storkonsumenter alls på fikabröd, undras om man kan dela receptet på hälften o göra i en mindre panna, visst borde det gå?
Låter som en riktigt god kaka helt i min smak , men jag undrar om man kan frysa den?
Yes, du kan med fördel frysa den. Jag har testat och det blev toppen! ♥
Röstat – lycka till!
Gjorde den nyss! Kanonfin och enkel! Jag hade inte så mycket cremefraiche så jag tog hälften keso blev kanon! Lite mer textur 🙂
Hade gärna röstat på just dig men har dessvärre inte fb. Men jag hejar på dig
Klart jag röstar på dig
Gud så gott!! Mycket smör…. :O 😛 Ska testas!
Smagte den i kyrkjans fika härlig takk ❤
Hur görs denna glutenfri tro?
Hejsan!!
Kan man byta ut vetemjölet tro mot ett glutenfritt alternativ mjöl??
Det tror jag absolut att man kan göra! Tillsätt 1 msk psyllium också.
Ska man koka ihop fyllningen?
Nej, den ska bara blandas!
Absolut, det gjorde jag!
Går den göra glutenfri?
Har inte testat men det tror jag absolut!
Är kakan lika god dagen efter, ska baka till jobbet.
Tack för fin blogg, kram Ann
Absolut! Tack för fina ord. Kram
Bakade denna kaka idag! Alltså så otroligt gott det var!! Kan verkligen rekommenderas!
Hej
Detta recept låter hur smaskigt som helst . En liten fråga….. när vi kommer till citronskalet,så har du skrivit zestet? Är det tryckfel? Du kanskemenar att man ska riva citronskalet ?
Vill bara försäkra mig…
Jag har testat ”kusin- receptet”, det med Choklad-mördeg och vanilj. Underbart ljuvliga.
Min man säger att det är det är absolut det Godaste kakorna jag någonsin gjort
Hurra för dig, vad du är bra
Det heter citronzest för att man ( oftast) river det på ett zestjärn
Kan man frysa denna kakan?
Absolut!
Gräddas den mitt i ugnen eller nedersta falsen?
Jag brukar ha den lite längre ned i ugnen.
Hej!
Vad jag förstår så ingår det bara en halv citron i receptet. Har jag fattat fel?
Du ska använda zesten av en hel citron men saften av en halv.
Bakade den här idag. Supergod!
Ska man bara blanda ihop fyllningen, inte vispa ägg och socker?
Ja du blandar bara!
Tänkte baka vanilj o citronrutorna MEN ska det verkligen vara så mycket socker? 3 dl i kakan och 3 dl i fyllningen samt totalt 3 msk vaniljsocker – det blir ju nästan en halv dl socker/bit om man gör ca 15 bitar.
JAJEMENSAN! Det är en söt kaka! 😋😋😋
Går den att frysa?
Går jättebra! 👍🏼
Jättegod!Alla som jag har bjudit den på vill ha receptet.
Så roligt! 😋👌🏻
Hur många personer är denna beräknad till?
Det blir 15 bitar.
Hej, vilket exakt mått hade du på formen? 🙂
Hmmm, tror det var 25×35
Ser jättegod ut, undrar också om man kan göra den mindre, typ halvera satsen?
Absolut!
men hälften av zesten och saften av en halv citron står det- vad gör man resten?
Sparar
Har du provat att minska på sockret? Det borde ju räcka med 2 dl.
Har inte provat, den är alldeles för god som den är. 😅👍🏼👌🏻
Tack Nina! De blev supergoda, du beskriver så bra och personligt, går bra att använda men jag använde, som ex i dina recept. Mvh Kathrine
spännande. Håller precis på o grädda… Smidigt att göra
Låter jättegott men klarar inte av citron i bakverk, kan man byta ut citron mot något annat gott ?
Du kan ta bort den. 👌🏻
Jag har sett fram emot att testa denna kaka…och ikväll var det dags. När jag just satt mig i soffan och satt på timern på ugnen så kom jag på att jag glömt äggen i fyllningen. Nu blir det väl bara pannkaka av allt.. 😳
Åh nej….. 😭
Sjukt bra recept! Tack för att du delar. Jag lade lite frysta hallon ovan på min och det var magiskt. 😊
Hej, Ska testa att göra denna kaka idag och undrar om man ska smörja långpannan eller använda bakplåtspapper?
Bakplåtspapper tycker jag är bäst. 😀
Hej. Tänkte bjuda jobbet på denna på fredag 😊
Men undrar om jag kan göra den kvällen innan och hur den ska förvaras. Ska den stå i kylskåpet över natten eller räcker det med en plastpåse?
Ställ i kylen i en plastpåse skulle jag säga. 👌🏻
Hej. Tänkte baka kakan idag. Går den att frysa?
Går jättebra! 🥰
Hej!
Ska man blanda alla ingredienser i fyllningen samtidigt? Eller först ägg och socker och sen resten?
Bara blanda samtidigt. ☺️
Bakade den för några dagar sedan. Jag kan säga att den var en av de godaste kakorna jag har ätit 😋
Så otroligt god❤❤❤ Som på konditori. En fråga: om det-mot förmodan- skulle bli något kvar, kan man frysa dem?
Går jättebra! 😍
Hva mener du med zesten???
Rivet skal av citron.
Tänkte baka denna kaka idag. Verkar så god. Ska det vara bakplåtspapper ilångpannan? Mvh Margareth Wallin
Ja jag brukar ha det.
Låter jättegott , men kan tyvärr inte äta cremefreise , kan man ta nåt annat istället kram
Kanske kan du prova kesella?
Hej! Ser makalöst god ut! Kan jag halvera rec. och få samma fina resultat tro <3 !
Går Jättebra! 😍
Hej! Vad är det för creme fraiche? Vilken procent ?
Du kan använda vilken du vill, men i just detta recept är det den fetaste av dem.
Får man fråga vilket märke för vaniljsocker du använt? Har bara vannilinsocker hemma men det är nog inte det du använt?
Går lika bra med det även om äkta vanilj i vaniljsockret är att föredra. Dansukker tycker jag är bäst!
Receptet är riktigt bra! Supergod och sååå uppskattad! Har en långpanna som är ca 45×35 cm. Jag gjorde recepet 1×1.25 och det blev perfekt. Tack Nina!!
Så härligt att det blev bra! ❤️
Vad menar du med 1×1.25?
Har du gjort mördegen enl receptet och ökat fyllningen med 1/4?🤔
Oslagbart god kaka! Jag har precis fått reda på att jag är allergisk mot gluten och ägg – men jag skulle vilja komma på ett sätt att baka en variant av denna kaka. Vetemjölet kan jag ersätta med glutenfritt men äggen? Är det någon som har några tips på med vad vag kan ersätta dem?
Aquafaba – vätskan man får i en kikärtstetra. 1 ägg motsvarar 3 msk aquafaba. ☺️ Banan kan man också ta istället för ägg, 1/2 banan motsvarar 1 ägg. ☺️
Jag gjorde dessa i en laktos-och glutenfri variant till en vän & hon ÄLSKADE kakan ❤️
Härligt! 🥰
Detta måste jag testa NU, hade planerat att göra ”vanlig” vaniljrutor i långpanna Men detta låter ju ännu godare! Och så perfekt att frysa in och kunna ta fram framöver. 😋
🥰