Ni vet ju att jag bakat Sverigekaka och att det är en stor favorit hos mig. Nu har jag bakat en igen men med en liten twist. En twist som gjorde det hela lite mer intressant faktiskt. Åh jag älskar smaken som det ger. Jag har en förkärlek för smaken av rom. Jag klarar inte att dricka alkoholen rom men i bakning är rom en riktig höjdare!
RECEPT:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Fyllningen:
100 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
2 tsk romarom
Jag använder denna romarom, finns på ICA. Alternativet är att använda riktig rom.
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper i botten på sprinformen, smörj och bröa resten av kanterna.
2) Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt.
3) Blanda vetemjöl och bakpulver. Häll i det i äggsmeten. Rör om med slickepott
4) Häll i det kokande vattnet. Rör om till en slät smet.
5) Häll i smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Kakan ska vara torr om du testar med sticka.
Fyllning:
1) Koka upp mjölk och smör, tillsätt vaniljsockret och romaromen och rör om tills det är slätt.
Färdigställ kakan:
1) Låt kakan svalna. Skär kakan i mitten så du har ett lock och en botten.
2) Häll mjölkblandningen över botten. Häll lite i taget så kakan hinner suga i sig av det.
3) Lägg sedan på locket och pudra över florsocker.
Smör och mjölk saknas i ingredienslistan. Måste testa denna med rom.
/Åsa
Sorry, det hade trillat bort men har fixat det nu. 🙂
Kan man använda vaniljrom istället?
Absolut!
Åh verkar jättegod! Vet inte om du såg min kommentar om att ”hem” leder besökarna fel eller om du inte tyckte att det gör så mycket. Det är ju faktiskt inget allvarligt då det är ytterst sällan man som ”stamgäst” utnyttjar den 🙂
Jo jag såg, tack!!! Har meddelat teknikerna det.
Så god den ser ut! En fråga till dej ska till Enköping på lördag och tänkte höra om du har något tips på restaurang (lunch) ? Tack på förhand.