Halloj i stugan!
Ska strax berätta mer om dagen men först måste jag bjuda dig på en sån otroligt fräsch söt/syrlig tårta jag bakade idag.
Den här är som en dröm! Som en söt/syrlig dröm som bjuder på så mycket goda smaker!
Frostingen uppepå tårtan är ”to die for”. Det är en frosting som påminner väldigt mycket om den som brukar vara på morotskakan. Jag bara ÄLSKAR den smaken. Den där söt/syrliga smaken kan vara det godaste som finns.
Uppepå tårtan har jag rivit citronzest samt finstrimlat några myntablad ifrån min egen odling. De har kommit upp nu. Jag vill ha en låda som är full av mynta. De ska jag ha till sommarens melonsallader och till alla goda mojitos vi ska dricka. 🙂
Elliot fick bli den som smakade först. Fyllningen i tårtan är en citronkräm som är sådär söt men ändå syrlig. Perfekt för den som inte tycker om för söta smaker.
RECEPT NINAS CITRONTÅRTA:
Botten
3 ägg
1,75 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
2 citroner (saften)
maizena
Topping
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl florsocker
2 msk citronsaft (rå)
Några blad mynta
zesten av 1 citron
Gör såhär:
Börja med botten. Klä en springform med bakplåtspapper, gör även kanter av bakplåtspappret så botten får växa sig riktigt hög i formen. Springform på 15-20 cm är lagom för denna botten. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker ljust och luftigt, jag lät min smet vispa i köksassistenten i ca 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ned det i äggsmeten för en riktigt smidig och len smet. Vänd försiktigt med slickepott, inte röra hårt utan vända alltså. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills bottnen är helt torr när du känner med stick. Låt svalna och dela i tre delar. Ett tips är att kyla den lite i kylen eller kanske t.o.m slänga in i frysen en stund. Då kan du den i 3 härliga lager som ser sådär proffsiga ut.
Fyllning: Knäck i äggen i en kastrull, häll i sockret, pressa i saften av citronerna. Låt stå på medelvärme, det får inte koka utan du ska röra hela tiden. När krämen kokat en stund häller du i ca ½ msk maizena och låter det sjuda med en stund. Sammanlagt ska det sjuda i ca 15 minuter. Häll sedan i en skål och låt svalna helt. Fyll lagren med krämen sedan.
Topping/frosting: Vispa grädden i en bunke. Häll sedan creme fraiche, florsocker och citronsaft i en annan bunke. Blanda runt ordentligt. Häll sedan blandningen över den vispade grädden. Elvispa ordentligt. Lägg sedan på frostingen på hela tårtan. Jag valde att göra lite mönster uppepå. Det gör du som du vill. Toppa till sist med ricen citronzest och strimad mynta. Ät & njut!
såg riktigt god ut
såg riktigt god ut
Vad menar du med rå? Är det flaskjuicen eller färskpressad citronsaft?
Pressad citronsaft
Hur kan man göra botten glutenfritt?
Byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Tillsätt 2 msk fiberhusk.
Sååååå underbart god tårta. Gjorde den igår på påskafton och bjöd på efter den goda påskmaten hos syrran. Tårtan blev väldigt uppskattad, den kommer jag att göra fler gånger.
Vad roligt och höra att den uppskattades! 🥰