Underbart smaskigt vitlöksbröd
Ett riktigt gott vitlöskbröd är busenkelt att göra, jag tycker dessutom att det är mycket godare än vanligt färdigt som man köper på affären. Du kan börja med att baka egen baguette, men du kan också köpa färdiga som du gör till ett vitlöskbröd.
RECEPT BAGUETTE (3 st):
800 gr (ca 1,4 liter) vetemjöl special
50 g (1 pkt) jäst
25 g rumsvarmt smör
5 dl vatten, 37°C (fingervarmt)
1 ½ tsk salt
GÖR SÅHÄR:
- Smula ner jästen i en degskål eller köksmaskin. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Ha i fettet och tillsätt saltet.
- Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått t ex. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Knåda den lätt på mjölat bakbord.
- Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, drygt 30 cm långa.
- Lägg längderna på plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
- Värm ugnen till 250°C (varmluft 225 °C). Pensla längderna med kallt vatten. Skär några snitt med vass kniv. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°C (varmluft 220 °C). Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt bröden svalna på galler.
VITLÖKSSMÖR
50 gr smör
1,5 klyfta vitlök
svartpeppar
salt
Gör såhär:
Låt smöret bli rumsvarmt. Rörom smöret så det blir krämigt. Pressa i vvitlöken. Blanda igen. Peppra och salta efter smak. Har man normalsaltat smör kan det räcka med yttepytte lite salt. Skär små skåror i baguetten med ca 2 cm mellanrum. Skör skåran ganska så långt ner. Smöra baguetten redigt i varje skåra. Om du vill kan du klippa i lite hackad persilja för att få det lite grönt emellan. Rulla in i folie, men lämn lite öppet längst upp på baguetten så att skårorna syns. Sedan in i ugnen på ca 225 grader i 15 minuter. Du kan också lägga foliepaketet på grillen. Samma tid gäller då ungefär.