Go’kväll!
Idag har det hänt så mycket så jag måste samla mig lite och blogga mer om allt imorgon istället. Istället så tänkte jag avsluta dagen med att bjuda dig på ett glutenfritt bröd recept. Ett recept på frallor. Jag är så inihelsickes glad över att jag lyckades. Dom är lite sådär härligt krispiga på ytan och luftigt saftiga inuti. Det här receptet kommer det att bakas frenetiskt med. Nästa gång ska jag göra tekakor av samma recept. Jag kommer också baka hamburgerbröd och korvbröd av detta recept.
Såhär gör du degen:
50 g smör
5 dl mjölk (jag använde laktosfritt)
50 g jäst
2 msk honung
2 tsk salt
1 ägg
Solrosfrön
12-13 dl glutenfri mjölmix
Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37 °C. Smula sönder färsk jäst i en bunke och tillsätt mjölken. Torrjäst blandas direkt i mjölet.
Tillsätt salt, honung och mjöl. Arbeta degen i bunken tills den nästan börjar släppa från kanterna. Jag gjorde min i köksmaskinen och den var redigt lös fortfarande, låt alltså degen vara lite lös och kletig. Den torkar nämligen lite under första jäsningen och det är bättre att tillsätta lite mjöl vid utbakningen än att det blir för mycket mjöl från början. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
Såhär såg den ut efter att den jäst klart! Det positiva med Lailas mjölmix (den blå) är att degen går att knåda ordentligt och göra precis som med en vanlig deg. Jag älskar det!
Lägg matfett i en kastrull. Tillsätt vatten eller mjölk och värm till 37 °C. Smula sönder färsk jäst i en bunke och tillsätt den ljumna vätskan. Torrjäst blandas direkt i mjölet. Följ anvisningarna på jästförpackningen.
Tillsätt salt, honung och mjöl. Arbeta degen i bunken. Låt degen vara lite lös och kletig. Den torkar något under första jäsningen och det är bättre att tillsätta lite mjöl vid utbakningen än att det blir för mycket mjöl från början. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Arbeta degen blank och smidig. Är degen för kletig tillsätt lite mer mjöl, men var lite försiktig. Ju mer mjöl man arbetar in i degen desto torrare blir brödet.
Dela degen i 12-16 lika delar. Jag gjorde 12 stycken för jag vill ha ordentligt stora frallor, i storlek med dom man köper i brödboden. Forma degen till bullar och lägg dem på bakplåt. Täck över med plastfolie eller kökshandduk. Låt sen jäsa i ytterligare ca 30 minuter. Pensla sedan bullarna med ett uppvispat ägg. Strö över solrosfrön. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter i mitten av ugnen. Ät & njut!
Direkt uttagna ifrån ugnen. Glutenfritt bröd är faktiskt godast när det får svalna lite. Så innan jag skar upp ett bröd lät jag det svalna ordentligt.
Så härliga, blev en riktigt bra storlek! Är så nöjd att det blev så bra som det blev. Dessa kommer nog som sagt bakas mycket.
Ljusa goda frallor helt uran gluten. Man tackar ja. Nähä, nu ska jag kliva i morgonrocken och lägga mig under en filt i soffan. Berättar som sagt mer om vår dag imorgon. Hoppas Du haft en bra dag. Förresten, nu är det nära med bloggflytten! Wieeee….. ❤️
Kärlek till dig!
Åå vad gott 🙂
Älskar nybakt bröd 🙂
Bakar ofta glutenfritt jag oxå, då passar ju brödet de flesta!
Detta är ett av min favoritrecept :
http://lindaassarsson.blogg.se/2015/february/tisdagsbaket.html
Ser gott ut! Spännande med bloggflytt! Jag hänger såklart med och läser 🙂
Måste berätta vad jag och min man såg ikväll på vägen – som tur var satt vi i en bil! Det såg först ut som tre älgar på vägen, men när vi kom närmare såg vi att det var en björn som jagade en liten älgkalv, och älgkon sprang med dem. Hon stannade strax efter vägen och kalven och björnen försvann in i skogen, den klarade sig såklart inte undan. Gripande, sorgligt och häftigt att se, det kommer vi aldrig mer få göra! Kram!
Dom såg riktigt goda ut, ska prova dom till dottern som har celiaki. Ett tips är att sätta plastfolie på bunken när du jäser innan du lägger på bakduk, bli inte torkad yta på samma sätt då!
Hoppas du får en fin torsdag.
kram
Å detta måste jag testa, är det vanligt glutenfritt mjölblandning du använder? bakar mycket med mandelmjöl och kokosmjöl med varierande resultat..Har du testat att baka bullar med glutenfritt mjöl? Ha en fin dag. kram
Förresten kolla in http://www.glutenfriagodsaker.se (OBS! inte min sida) hon bakar massor med gott glutenfritt om du vill inspireras 🙂
Åhh såå goda de blev❤❤
Vilket gott recept! Då jag inte tål mjölkprotein heller ersatte jag Laktosfri mjölk till Mandelmjölk och dom blev supergoda. Tips till er som inte heller tål mjölk
Toppen! Tack för tips!
Lailas blå mjölmix innehåller ”glutenfri” vetestärkelse. Tyvärr så är den inte NGF alltså naturligt glutenfri då man får kalla den glutenfri om halten gluten är under 20 ppm gluten. Det finns tyvärr ingen helt glutenfri vetestärkelse, så om man är högkänslig för gluten får man välja ett annat mjöl, t.ex Lailas gula eller Sempers mixer utan vetestärkelse.
Bara en liten reflektion. Men bullarna ser verkligen goda ut och är det säkert också 😉
Tyvärr låter inte min mobil mig till att se kommentarerna så jag ber om ursäkt om detta redan blivit frågat! Jag undrar om du tror veganskt smör och mjölk hade funkat tror du? Längtar sååå efter svenska frukost bullar – bor i England så jag kan inte ens köpa något i affären dom är färdiggjort och gluten fritt!
Det tror jag absolut ska gå bra.
Exakt!