Hur sugen kan man bli på citron ibland? Denna är supergod och fräsch. Här ligger den på en bädd med hemgjord jordgubbskräm. Apgod att servera till vispgrädde eller glass.
RECEPT:
250 g smör
3 dl strösocker
2 st citroner
3 st äggulor (spara äggvitorna till marängtäcket)
3 st ägg
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Marängtäcke:
3 st äggvitor
1.5 dl strösocker
1 st ugnsform ca 32×25 cm, eller en större springform. Tänk då på att det blir längre gräddtid i ugnen.
Gör så här:
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme och bli rumsvarmt.
Ta fram en rektangulär ugnsform, ca 32×25 cm och klä den med bakplåtspapper, samma om du använder springform.
Tvätta skalet på den ena citronen och torka av. Riv sedan det yttersta (gula) på citronen på ett rivjärn. Pressa citronsaften ur båda citronerna.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke och lägg äggulorna i en skål.
Vispa äggvitorna och strösockret (till marängtäcket) till ett fast blankt vitt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.
Vispa smöret och strösockret som du mätte upp i första steget till en jämn smet med elvisp. Tillsätt äggulorna och de hela äggen, rivet citronskal, citronsaften och bakpulver. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Tillsätt vetemjölet och vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Bred ut smeten på bakplåtspappret i ugnsformen. Bred därefter på marängsmeten ovanpå. Baka kakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Marängen ska få fin gyllene färg. Något längre för springform.
Låt citronmarängkakan svalna under bakhandduk. Marängen sjunker ihop litegrann.
Åh vad gott det ser ut!
Men är det något jag nästan alltid misslyckas med så är det maräng, men denna måste jag prova någon gång!
Björnkram 🙂