Georgiskt ljuvligt bröd – Tonis Puri

Innehåller reklam för min bakbok – annonslänk för Bokus


Godmorgon på er!

Innan jag berättar mer om vår underbara mysiga helg vi haft så tänkte jag bjuda dig på ett recept som i alla min familj garanterat kommer nästintill kräva att jag bakar igen. Alltså, halleluja vilket bröd. Så busenkelt men herreminjeeee så gott alltså. Detta är ett Georgiskt bröd som kallas för Tonis Puri och klassiskt så gräddas detta i en stor lerkrukeugn, bröden ”klistras” fast på väggarna i den skollheta ugnen och blir till dessa magiska bröd. Invändigt påminner de galet nog lite om surdegsbröd med de stora porerna och konsistens.  Jag hörde att dessa även skulle gå att baka i vanlig ugn varför jag bara blev tvungen att testa så här kommer receptet. Du MÅSTE testa detta alltså, på pricken magiskt härligt!

IMG_5504

IMG_5509

IMG_5507

IMG_5506

IMG_5505

IMG_5504

GEORGISKT BRÖD – PURI, 12 bröd

Kika gärna på mitt underbara långpannebröd HÄR
Kika gärna på mitt morotsbröd i långpanna HÄR

ca 1,25 kilo vetemjöl
2 msk salt
0,75 msk socker
1 påse (14 g) torrjäst (har du inte det funkar det med 1 pkt vanlig jäst)
8,5 dl ljummet vatten

Gör såhär:

1) Blanda allt mjöl, salt, socker och torrjäst i bunken.

2) Häll på vattnet och jobba ihop degen så den blir smidig och släpper väggarna i bunken,  låt sedan degen jobba i ca 5 minuter i köksassistenten. Bakar du degen för hand så knådar du den i 5 minuter också.

3) Jäs degen i 1,5 timma under bakduk.

4) Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så den får värmas upp ordentligt.

5) Forma degen till knytnävsstora bollar och kavla ut dem till avlånga stora bröd. De ska vara ca 0,5 cm tjocka. Man kan också trycka ut dem med händerna. Låt jäsa på bakplåtspapper i 30 minuter till. Jag fick plats med 3 stycken bröd på varje bakplåtspapper.

6) Ta ut plåten ur ugnen och lägg bakplåtspappret med bröden på på plåten och skjuts in i ugnen, jag gräddade i mitten av ugnen. Grädda i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna innan du skär upp dem med en snitt och äter med smör och valfritt pålägg. HALLELUJA så gott!

Nu finns det signerade ex i begränsad upplaga av min nya bakbok ”BAKA PÅ 30 MINUTER”  – klicka ➡️ HÄR!

Img 1810.jpg

3F9EB3CD-B8FF-425F-A7A8-B327621FD872
Följ mig gärna på min FB-sida 
HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

 

158
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ingrid Sandström
Ingrid Sandström
4 years ago

Ser väldigt gott ut,testas idag.blir ju mycket bröd,går det bra att frysa och är lika gott när man sen använder det?

niiinis
niiinis
Reply to  Ingrid Sandström
4 years ago

Ett tips är att frysa det du inte ska äta direkt efter gräddningen. Då håller det sig gott och fräscht. 👌🏻

Anja
Anja
4 years ago

Det där ser ju jättegott ut! Skulle det funka att grädda dem på pizzastenen i ugnen?

niiinis
niiinis
Reply to  Anja
4 years ago

Jaaaaa det kommer bli perfekt! 👌🏻🥰

Anders Jansson
Anders Jansson
4 years ago

Bröden ser jättegoda ut. Undrar bara om det verkligen ska vara så mycket som 2msk salt?

niiinis
niiinis
Reply to  Anders Jansson
4 years ago

Jajemen! 👌🏻👍🏼

Anne-Marie Andersson
Anne-Marie Andersson
7 months ago

Bakade dessa idag. Enkelt och SUPERGODA!

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Anne-Marie Andersson
7 months ago

Ja visst är de toppen! 🥰

Img 5819.jpg

Nästa inlägg

Enklaste och godaste Midsommartårtan

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x