Jag gillar köttfärs i matlagningen, så himla bra råvara att kunna göra mycket mat på. Går att variera i all oändlighet dessutom.
Igår gjorde jag oxjärpar här hemma och det blev succé hörni. Ett recept jag hittade på Köket.se och så mixtrade jag med det lite så det skulle passa oss. Denna rätt går att göra riktigt smarrigt med lyxig gräddsås till, perfekt helgrätt kanske? Jag tänker att lite knaperstekt bacon att strö uppepå allt skulle vara ännu godare. Men det gör man ju som man vill. Ett tips bara…
OXJÄRPAR MED HIMMELSK GRÄDDSÅS, 4 port
500 g blandfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2 msk dijonsenap
1 gul lök (riven)
salt och svartpeppar
Gräddsås:
2 shalottenlökar
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk kalvfond
3 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
2 tsk honung
lite salt om det behövs, smaka av
Eventuellt 1 tsk majsstärkelse utblandat i 1 msk mjölk
Gör såhär:
1) Blanda allt till oxjärparna ordentligt. Forma fina järpar av dem och stek sedan i rikligt med smör på medelvärme. Det gör inget om det inte blir helt klara, de ska läggas i ugnsfast form och in i ugnen på 225 grader efter att de stekts, ca 10 min.
2) Gräddsås: Hacka löken riktigt smått. Fräs den i smör tills den mjuknar. Slå på vatten med grönsaksbuljongen. Låt reducera (koka in lite) tills häften kokat in. Sila över allt till en ny kastrull, löken ska alltså silas bort. Slå på grädde, låt koka ihop. Häll i soja, honung och lite salt. Känns det för ”vattnig” reder du av den med lite maizena och mjölk.
3) Ta ut oxjärparna från ugnen och häll gräddsåsen över. Servera med kokt potatis, pressad potatis, klyftpotatis eller ris.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)
Inspireras av dessa härligt goda recept också:
Kram Nina
Tusen Tack för mycket inspiration! Gjorde dessa järpar i dag och de älskades av båda ”gammal & ung”.
Favorit här hemma. Dessa ska jag göra imorgon. Tack för alla goa recept som du delar med dig av 😋
Ja dom är så goda! Så glad jag blir att ni gillar. 😍
Skall provas imorgon.Tack för tipset
Hoppas det ska uppskattas! 😍
Vad är det för färska örter du har på ? Rosmarin ?
Dom du gillar, jag brukar använda timjan och rosmarin.