Oxjärpar med himmelsk gräddsås

Jag gillar köttfärs i matlagningen, så himla bra råvara att kunna göra mycket mat på. Går att variera i all oändlighet dessutom.

Igår gjorde jag oxjärpar här hemma och det blev succé hörni. Ett recept jag hittade på Köket.se och så mixtrade jag med det lite så det skulle passa oss. Denna rätt går att göra riktigt smarrigt med lyxig gräddsås till, perfekt helgrätt kanske? Jag tänker att lite knaperstekt bacon att strö uppepå allt skulle vara ännu godare. Men det gör man ju som man vill. Ett tips bara…

IMG_4575

IMG_4576

IMG_4570

IMG_4573

OXJÄRPAR MED HIMMELSK GRÄDDSÅS, 4 port

500 g blandfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2 msk dijonsenap
1 gul lök (riven)
salt och svartpeppar

Gräddsås:

2 shalottenlökar
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar 

3 msk kalvfond
3 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
2 tsk honung
lite salt om det behövs, smaka av

Eventuellt 1 tsk majsstärkelse utblandat i 1 msk mjölk

Gör såhär: 

1) Blanda allt till oxjärparna ordentligt. Forma fina järpar av dem och stek sedan i rikligt med smör på medelvärme. Det gör inget om det inte blir helt klara, de ska läggas i ugnsfast form och in i ugnen på 225 grader efter att de stekts, ca 10 min.

2) Gräddsås: Hacka löken riktigt smått. Fräs den i smör tills den mjuknar. Slå på vatten med grönsaksbuljongen. Låt reducera (koka in lite) tills häften kokat in. Sila över allt till en ny kastrull, löken ska alltså silas bort. Slå på grädde, låt koka ihop. Häll i soja, honung och lite salt. Känns det för ”vattnig” reder du av den med lite maizena och mjölk.

3) Ta ut oxjärparna från ugnen och häll gräddsåsen över. Servera med kokt potatis, pressad potatis, klyftpotatis eller ris.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras av dessa härligt goda recept också:

Krämiga KÖTTFÄRSLÅDAN

Vansinnigt god Tacogratäng

Tacopastagratäng

Kram Nina

653
Subscribe
Notify of
guest

7 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann-Sofie
Ann-Sofie
1 year ago

Tusen Tack för mycket inspiration! Gjorde dessa järpar i dag och de älskades av båda ”gammal & ung”.

Inger
Inger
10 months ago

Favorit här hemma. Dessa ska jag göra imorgon. Tack för alla goa recept som du delar med dig av 😋

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Inger
10 months ago

Ja dom är så goda! Så glad jag blir att ni gillar. 😍

Roland Erik Ros
Roland Erik Ros
2 months ago

Skall provas imorgon.Tack för tipset

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Roland Erik Ros
2 months ago

Hoppas det ska uppskattas! 😍

Camilla
Camilla
17 days ago

Vad är det för färska örter du har på ? Rosmarin ?

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Camilla
16 days ago

Dom du gillar, jag brukar använda timjan och rosmarin.

Nästa inlägg

Den här känslan alltså!

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x