Krämig Köttfärsgratäng

Tänk vad enkelt det kan vara att slänga ihop en pangrätt, bara man har lite köttfärs och potatis. Denna rätten kan du göra på både vego, kyckling och köttfärs. Det väljer du själv. Allt blir klart i ugnen och det enda som behövs till är en grönsallad.

IMG_4390-2

IMG_4391

IMG_4388

KRÄMIG KÖTTFÄRSGRATÄNG, ca 6 pers

10 potatisar
800 g köttfärs

1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin
200 g färskost vitlök
salt & peppar

SÅSEN TILL GRATÄNGEN

2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
2 tsk soya
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm salt & 1 krm svartpeppar

FYLLNING & TOPPING

1 lök
2,5 dl riven ost

Gör såhär:

1) Skala och skiva potatisarna. Jag skivar med min matberedare, det går i en jädra fart när man gör det. Lägg potatisskivorna i en bunke med kallt vatten, detta för att de annars kan bli missfärgade.

2) Stek köttfärsen tills den får färg. Krydda, ha i alla kryddor här. Häll i vitlöksosten och värm upp den ordentligt. Skiva löken tunt.

3) Blanda grädde, creme fraiche, balsamvinäger, soya, vitlöksklyftor och salt & peppar.

4) Smöra en ugnsfast form (min var ca 25×35 cm). Lägg potatisskivor i botten, sedan ett lager med köttfärsröran, ha på lite skivad lök också. Krydda lite försiktigt med salt och peppar mellan varje lager. På med potatis igen, köttfärs och sedan lök. Du avslutar med potatis högst upp.

5) Häll gratängsåsen över alltihopa. Skaka gärna formen lite så all vätska sjunker ned i gratängen ordentligt. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 35 min. Ta ut gratängen och ha på osten och låt den smälta ordentligt innan du tar ut den. Gissar att det var ca 45-50 min sammanlagt.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

Inspireras av dessa härligt goda recept också:

Vegetarisk lasagne med hemmagjord pizzasallad

Tacopastagratäng

Krossade potatisar med vitlöksolja

Kram Nina

363
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vera
Vera
4 years ago

Mums så gott! Men kan man välja sötpotatis istället för vanlig och blir tillagningstiden densamma? Tack för alla underbara recept du delar med dig av!

niiinis
niiinis
Reply to  Vera
4 years ago

Ja du kan använda sötpotatis, något kortare tillagningstid då. Tack själv för att du delar med dig av att du gillar! ❤️

Jenny
Jenny
4 years ago

Potatisen ska ju helst inte ligga i vatten det motverkar ju syftet med gratäng-grädde, du tar ju bort stärkelsen som får det att bli krämigt.

niiinis
niiinis
Reply to  Jenny
4 years ago

Den här blir krämig, det kan jag lova dig.

Susanne Ljungné
Susanne Ljungné
4 years ago

Hej, gjorde detta recept förra helgen. Både en med blandfärs och så gjorde jag en vegetarisk. De båda blev såååå goda och populära. Jag la i lite tomatpuré i färsen och lite fond. Detta blir ett favoritrecept. Stort tack!

niiinis
niiinis
Reply to  Susanne Ljungné
4 years ago

Så roligt att höra!!! Vad glad jag blir.

Annelie
Annelie
4 years ago

Köttfärsgratängen wow👌sååå god😘

niiinis
niiinis
Reply to  Annelie
4 years ago

Visst äääääär den! 👌🏻😋🥰

Nästa inlägg

Ingen rumppåse

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x