Innehåller Annonslänk

Smördegsskålar med räkröra – perfekt till förrätt eller mingel

Letar du efter en enkel men lyxig förrätt som imponerar på gästerna? Då måste du testa mina smördegsskålar med räkröra – krispiga, små smördegsskålar fyllda med krämig, smakrik räkröra med handskalade räkor. Perfekta till både förrätt, buffé eller som ett härligt inslag på ett mingelbord.

Du som gillar förrätter med räkor kommer också älska mina räkbakelser. Sååå goda!

Dessutom går de att förbereda i god tid – vilket gör dem till ett riktigt räddarkort när du vill bjuda på något extra gott utan stress.

Ett annat tips till festen är mina västerbottenräktartletter – magiskt goda!

Smördegsskålar med räkröra – recept för 4 stycken

INGREDIENSER

½ platta smördeg

1 ägg

1,5 msk chilirostade sesamfrön (vanliga funkar också, men chili ger lite extra sting!)

250 g handskalade räkor

1,5 dl crème fraîche

½ rödlök

2 msk hackad dill

2 tsk honung

Salt och peppar

½ krm cayennepeppar

För dig som gillar smakerna i den klassiska skagenröran – missa inte mina västerbottensmuffins med skagenröra.

Så här gör du:

1. Forma smördegsskålarna:

Skär långa remsor av smördegsplattan. Vira dem runt botten på värmetåliga dricksglas. Pensla med ett uppvispat ägg med lite vatten i. Snurra dem i lite sesamfrön. Ställ glasen upp och ner på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca 20–25 minuter, tills de fått fin färg.

Ett riktigt smarrigt alternativ till smördeg är min snabba smörgåstårta med räkor, ägg och potatis.

2. Förbered räkröran:

Spara några räkor till topping, skär resten i mindre bitar. Skala och finhacka rödlöken, hacka dillen. Blanda räkor, lök, dill och crème fraîche i en skål. Tillsätt cayennepeppar, salt, peppar och honung. Rör ihop allt till en krämig röra.

Ett annat favoritrecept med krämig räkröra är mina skagensnittar.

3. Forma skålarna:

När smördegen svalnat, lossa dem försiktigt från glasen med en vass kniv. Tryck till botten lite försiktigt så skålen står stadigt.

Vill du servera något liknande fast på klassiskt vis? Testa då min godaste räkmacka.

4. Fyll och dekorera:

Fyll varje skål med räkröran. Toppa med räkorna du sparade, lite extra hackad rödlök och dill. Vill du lyxa till det lite extra? Klicka på lite stenbitsrom – det blir både snyggt och supergott!

Och om du gillar att pyssla med festliga rätter i miniformat, spana in mina räkbakelser här.

Maken som visar hur mycket han ryser på armarna för att detta var topp 3 godaste han ätit i skaldjurväg! 😂😂😂😂

Så gör du smördegsskålarna allergivänliga

Vill du göra receptet glutenfritt, laktosfritt eller mjölkfritt? Inga problem – här är några enkla tips:

Glutenfritt: Använd glutenfri smördeg, det finns i frysdisken hos flera matkedjor. Kolla t.ex. märken som Fria, Schär eller Pop! Bakerys glutenfria varianter.

Laktosfritt: Byt ut crème fraîchen mot en laktosfri variant – finns från flera märken i vanliga butiker.

Mjölkfritt: Använd en växtbaserad crème fraîche (t.ex. Oatly iMat Fraiche eller Planti Cooking Fraiche) – funkar toppen till räkröran och ger en härligt krämig konsistens ändå.

Att göra förrätter som känns både lyxiga och enkla är något jag älskar – och de här smördegsskålarna med räkröra är verkligen ett sånt guldkorn. Krispigt möter krämigt, sött möter lite sting – och hela alltet ser så fint ut på tallriken. Perfekt när man vill bjuda på något som ser ut som att det tagit timmar, men i själva verket går på en halvtimme!

Hoppas du testar och gillar lika mycket som jag gör! Och du – gillar du räkor lika mycket som jag, då hittar du massor av andra goda räkfavoriter här på bloggen också. Scrolla upp till länkarna eller kika in i min receptbank för ännu mer inspiration!

💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕

👉🏻 Fynda massa härlig vårglädje i form av dukning – just nu upp till 50% rabatt! 

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Kram Nina

38
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Mjuk citronkaka med frosting – snabb, enkel och så god!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...