När min äldsta var hemma på besök från Schweiz så hade han en maträtt högst upp på önskelistan! Köttbullar! Haha, det finns en hel del mat som han saknar då han bor i Schweiz och köttbullar är en av dem. Köttbullar med gräddsås, lingon och potatis var önskemålet. Köttbullar i ugn tycker jag blir allra bäst, jag förberedde dem på morgonen (rullade och tillagade i ugnen) och sen stekte jag på dem i rejält med smör just innan vi skulle äta. Det här receptet på köttbullar i ugn blir så himla bra, så tips tips till julen tänker jag.
Jag rullade 75 köttbullar och jag gjorde det på 1 1/2 kilo köttfärs. Kanske kan vara ett bra direktiv till julen sen, för är det någon gång man rullar köttbullar så är det ju till julbordet. Jag föredrar dem lite lite större ska tilläggas.
Missa inte dessa: VÄRLDENS GODASTE REVBENSSPJÄLL
Här har de just plockats ut ugnen.
KÖTTBULLAR I UGNEN, ca 75 st
Mer inspo: Godaste Janssons Frestelse // Karlssons Frestelse // Hemgjord sötstark senap
Ingredienser
1 1/2 kilo nötfärs (funkar såklart med blandfärs också)
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl ströbröd
2 gula lökar
2 ägg
1 tsk salt
1 smulad köttbuljong
1/2 tsk svartpeppar
2 1/2 tsk farinsocker
1 1/2 msk fransk senap
2 msk kalvfond
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Jag gjorde min köttbullesmet i min köksassistent, blev väldigt bra där. I bunken hade jag i grädde, mjölk och ströbröd. Jag lät det sedan svälla i 10 min.
Marcus Aujalays lökhackare (<klicka)
2. Riv löken fint, själv använde jag lökhackaren ovan, och så körde jag extra många gånger. Blir perfekt! Knäck sedan i äggen, ha i löken, köttfärsen, smula i buljongtärningen, farinsocker, fransk senap, kalvfond, peppar & salt. Arbeta sedan färsen smidig, det ska bli en smet.
3. Lägg på bakplåtspapper på en plåt, rulla sedan köttbullarna och placera på plåten. Du kan också fylla en spritspåse och klippa ett tillräckligt stor hål och spritsa ut köttbullarna. Skjuts in i ugnen i ca 8-10 minuter. De ska få färg. Såhär långt kan du förbereda och t.o.m. frysa in dem i påse.
4. Innan servering, stek i rejält med äkta smör.
Här följer andra tips:
Härliga julrecept – (<klicka, digitalt recepthäfte)
Ett häfte fyllt av härliga julrecept i digital form, du kan också enkelt skriva ut recepthäftet om du skulle vilja hålla det i handen.
Festliga Nyårsmenyer – (<klicka, digitalt recepthäfte)
Här har du ett digitalt häfte fullsmockat med härliga nyårsmenyer, 3 rätters menyer för de där festligare dagarna. Funkar såklart vilken festmåltid som helst.
Min bakbok: ”Baka på 30 minuter” (<klicka)
Får jag ge dig ett toppentips på julklapp! Min bakbok med enkla recept som inte tar mer än 30 minuter att baka & fixa. Perfekt ”gå bort” present också.
Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka)
Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Håller med att det är supersmidigt att steka dom i ugnen.
Jag brukar även spritsa ut köttfärsen i handen när jag ska göra många,det går bussnabbt och blir inte så kladdigt.
Blir inte bra med blandfärs som du skrev
Vad konstigt eftersom jag själv gjort den med blandfärs…..
Kommer prova att tillaga i ugn till jul har inte gjort det tidigare så det blir nåt helt nytt.
Äntligen ett köttbullsrecept som stämmer med hur jag vill att köttbullar ska både se ut och smaka ❣️
Jag adderade mortlad kardemumma. Bästa julköttbullarna jag nånsin gjort, supergoda.