Tänkte jag skulle starta denna Valborg med att ge dig kanske det bästa receptet på himmelskt goda vitlöksbröd du kan baka till ikväll. Detta bröd slåss familjen om här hemma så ett tips är att göra många, farligt goda!
Du kan välja att lägga fyllningen mer i mitten så brödet får resa sig runt om, då blir det lite mer fluffigt.
Missa inte mina mest populära recept (<klicka)
VITLÖKS-FLATBREAD, 4 STORA
Kika gärna på mina brödrecept som finns på sidan HÄR (<klicka)
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk olivolja
2 tsk honung
6 dl vetemjöl
75 g äkta rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor
2 tsk havssalt (till topping)
1 msk hackad persilja (jag använde fryst)
Gör såhär:
1) Jag använde torrjäst, då är det 6 g som gäller. 25 g för vanlig jäst och 6 g för torrjäst. Använder du torrjäst så blandar du den med mjölet men fortsätter receptet som vanligt, du kan värma vattnet lite varmare då torrjäst tål varmare vatten (upp till 45 grader). Gillar också att detta brukar ge en härlig jäsning. Använder du vanlig jäst så smular du ned den i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
2) Häll i honung, olivolja och salt. Rör om tills det också lösts upp.
3) Häll i mjölet (med torrjästen om du använder det), lite i taget tills du har en smidig deg. Mjölet kan vara av olika kvalitet, det spelar också roll om mjölet är färskt och hur hårt packat det är. Degen ska bli smidig och precis släppa kanterna i bunken, då är den klar.
4) Låt degen jäsa minst 30 minuter, gärna 45.
5) Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in plåten i ugnen så den blir riktigt varm. Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, tänk dig en rektangel. Blanda smör, pressad vitlök, havssalt och persilja. Bred på en bred sträng på varje av detta vitlökssmör. Du kan ha på rikligt.
6) Ta bakplåtspapper och placera ut 2 på varje och skjuts in i ugnen på den varma plåten. Grädda i ca 15 minuter eller tills brödet fått fin gyllene färg. Ät till soppa eller någon annan favoriträtt, det är gott bara som det är, sååå gott verkligen!
Här nedan finner du andra smarriga recept med vitlök.
Världens godaste vitlökssås // Vitlökssmörsgratinerade kotletter // Vitlök och skinkostfyllda potatisar // Krossade potatisar med vitlök
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Kram Nina
Hej. Dina Vitlöks-flatbread ser så goda ut så jag vill försöka att baka dem. Men 6 gram torrjäst, det blir svårt att väga upp på min gamla ärvda hushållsvåg. Jag måste använda måttsatsen. Kan du ange volymen i milliliter (ml) för 6g torrjäst ?
Oj, det kan jag nog inte ens. Men vet du, det är liksom inte hela världen om det blir lite mer eller lite mindre. En hel påse torrjäst brukar vara 14 g så ungefär hälften av den kan du använda. ☺️
Jag tror att en halv påse är 2 tsk. Om jag minns rätt. Testa och se hur mycket du får kvar.
Men såå goda och lätta att göra. Ett snabbt svar på makens ”Vad ska vi hitta för gott att äta i kväll?”
Jaaa! Enkelt är bäst! 🥰
Låter väldigt gott. Vad skulle du välja som ersättning för att få brödet glutenfritt?
Skulle byta ut mjöl mot glutenfri mjölmix, sen tillsätta 2 msk fiberhusk. 🥰
Funkar de o frysa bröden?
Går jättebra!
Helt galet gott 😍 Svårt att bara ta ett bröd 🙈
Haha! Jag veeeeet, såå gott är det! 🥰
Underbart ska baka dom på lördag till gästerna
❤️😍
Har du provat att grädda bröden i en pizzaugn?
Jaaa! Bli toppen! 😍
Hej! Hur långt kan jag förbereda dessa? 😃
Baka ut dem helt, frys in, tina och sedan på med vitlökssmöret. 😅