ANNONS

Järpar med gräddsås

God vardagsrätt

Något jag älskar är järpar, lätt att göra och det blir ju sååå gott. Ät med hemlagad potatismos och gräddsås så har du en riktigt god vardagsrätt som får tungan att krulla sig.

JÄRPAR MED SUPERGOD SÅS, 4 port

500 g köttfärs
4 skivor vitt bröd (formbröd)
1,5 dl grädde
2 ägg
2 msk dijonsenap
1 gul lök (riven)
salt och svartpeppar
1 tsk timjan
1 dl hackad färsk persilja (funkar med fryst också)

GRÄDDSÅS

2 schalottenlökar
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk kalvfond
3 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
2 tsk svart vinbärsgelé

Tips: Är såsen för rinnig, blanda 1 tsk majsstärkelse med ca 1-2 msk grädde och ha i såsen, låt koka upp.

Gör såhär:

1) Ta bort kanterna på brödet, lägg i en bunke. Hacka det i små tärningar. Häll på grädden och låt stå i ca 5 min. Medans kan du förbereda såsen med att hacka schalottenlöken du kan också riva löken som ska i järparna.

2) Knäck i äggen i bröd/grädden. Ha i lök, hackade persiljan och alla kryddor. Sist har du i köttfärsen, blanda sedan runt allt till det är ordentligt omrört.

3) Forma fina järpar och stek sedan i rikligt med smör på medelvärme. Det gör inget om det inte blir helt klara, de ska läggas i ugnsfast form och in i ugnen på 225 grader efter att de stekts, ca 10 min.

4) Gräddsås: Fräs löken i smör tills den mjuknar. Slå på vatten med grönsaksbuljongen. Låt reducera (koka in lite) tills häften kokat in. Sila över allt till en ny kastrull, löken ska alltså silas bort. Slå på grädde, låt koka ihop. Häll i soja, vinbärsgelé och lite salt. Känns det för ”vattnig” reder du av den med lite maizena och mjölk.

5) Häll såsen över järparna och servera sedan med hemlagad potatismos.

Hemlagad potatismos:

10 mjöliga potatisar
färska eller torkade örter (timjan och basilika)
salt
50 gr äkta smör
ca 1/2 – 1 dl grädde

Gör såhär:

1) Skala och koka potatisen. Koka den helt färdig i saltat vatten. Gärna så den börjar mjöla sig lite. Ta fram en elvisp och vispa sönder potatisen. Ha i smör, salt, vitpeppar och grädde, vispa ordentligt en stund så du får potatismosen sådär härligt slät. Är den för stabbig kan du fylla på med mer grädde.

Inspireras gärna av fler recept:

Köttfärs & baconrullar i magisk sås

Supergod Köttfärsgratäng på 30 min

Min godaste Köttfärssås

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

594
Subscribe
Notify of
guest

1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
Marie
1 year ago

Vi har gjort flera av dina recept 😋 så goda!

Img 2557.jpg

Nästa inlägg

Veckomatsedel v 11

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x