Nyårstips
Den här godingen har jag ju helt missat att ge er receptet på, hittade den nu när jag gick igenom telefonens alla bilder. Alltså, du får nog hålla i dig lite när du smakar den här, kombon med mandelmassa, saffran och kola…. Nej men man smäller faktiskt av litegrann. Fantastiskt god och både perfekt till fikat eller servera som en efterrätt.
Saffranskaka med mandelmassa, 8 bitar
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 pkt 0,5 g saffran
100 g mandelmassa
1,75 dl vetemjöl
100 g smör
nypa salt
Kolamousse:
1/2 dl dulche de leche (karamelliserad mjölk)
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
100 g färskost
Garnering:
granatäppelkärnor
Krossade pepparkakor
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, vispa i saffranet och rör runt tills det lösts upp lite. Vispa samman socker och ägg, du behöver inte vispa det fluffigt, det räcker om du rör runt det några varv tills det blandats ordentligt.
2) Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör i det i äggsmeten.
3) Riv mandelmassan på ett rivjärn, häll i det och saffranssmöret, rör runt till en jämn smet.
4) Lägg i bakplåtspapper i en brödform. Häll i smeten. Grädda i ca 15-20 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska vara så gott som torr när du känner med sticka, lite kladd gör inget, det blir bara ännu bättre. Pudra med florsocker när du tagit ut den och den svalnat.
5) Mousse: I en bunke har du i färskost, dulche de leche, vaniljsocker och vispgrädde. Vispa först på låg fart och sen på hög tills du har en mousse. Den ska vara lagom fast, tänk att du ska kunna spritsa den men att den inte blir lika ”hård” som vanlig vispgrädde. Man får vispa en stund.
6) Servera en bit kaka med KOLAMOUSSE och dekorera med granatäppelkärnor och krossade pepparkakor.
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat till höger under detta inlägg.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Kram Nina
Hur mycket färskost ska det vara? Står inte i receptet 😅
Har ändrat nu. ☺️
Hej, super goda! Har en i familjen som är gluten. Har du testat att byta till mandelmjöl? Om inte va tror du skulle vara en bra mängd? 😊
Har inte testat, men vet att man brukar behöva nästintill dubbla mängden mandelmjöl till liknande recept. ☺️
Hej, brödform? Menar du 1,5 l avlång,eller kan jag använda vanlig rund springform? Som till sockerkaka.
Till denna kakan blir det bäst med en långsmal brödform på ca 1 – 1,5 liter.
Kan man byta dulche de leche mot tex. vaniljekräm i så fall mängd. Är laktosintolerant.
Det finns att köpa laktosfri dulche de leche : https://www.meds.se/renee-voltaire-dulce-de-coconut-kramig-kola-eko-210-g?iospid=products-87690-C
Vad kan man använda istället för mandelmassa? Nöt- och mandelallergiker🙋🏻♀️
Se svar i kommentarsfältet. 😊
Låter jättegott men om man inte tål mandel. Kan man byta ut mandelmassan mot något annat?
Det finns några alternativ, dels så kan du göra egen mandelmassa som inte innehåller mandel.
Recept här: https://www.niiinis.se/2018/01/12/glutenfria-semlor/
(Hoppa över att ha i inkråm)
Sedan finns det 2 recept till på låtsas mandelmassa som du kan testa:
3 1/2 dl mannagryn
4 dl florsocker
0,75 dl smält smör
1/2 dl mjölk
Blanda allt utom mjölken i en matberedare. Blanda i mjölken när beredaren arbetar. Massan är färdig när den är slät och smidig.
1 dl havregryn
1/2 dl florsocker
1/2 dl strösocker
25 g smör
Mixa havregryn i en matberedare.
Blanda i resten av ingredienser.
Låt vila i kylskåp.
Det finns också något som heter bakmassa som man kan köpa som är gjord på aprikoskärnor.
Sista alternativet är att hoppa över mandelmassa och öka på sockret lite mer, ha även i lite mer smör. ☺️