Nu är man i ett sånt där mellandagsvacum, dagarna flyter ihop med varandra, man vet knappt vad klockan är, man springer i kylen och skafferiet i tid och otid och så såsar man i soffan mest hela tiden. Om du frågar mig kan jag tycka att det är rätt härligt faktiskt. ☺️ Man får bara vara och det finns kanske inga måsten att ta hänsyn till. Nu tänkte jag tipsa dig om en härlig kötträtt, denna passar perfekt till nyår. Kanske kan det inspirera till något smarrigt att äta då.
Mer kötträtter: Mina 20 mest populära kötträtter
(<klicka för recept)
Denna rätt är såååå omtyckt av så många av er! Det gör mig glad, för jag tycker nämligen också att detta är en höjdare på riktigt. Den känns så lyxig fast den inte ens är svår att få ihop. Potatistopparna passar såklart till andra kötträtter. Så variera oxfilén mot andra köttsorter om du vill.
Andra goda rätter med kötträtter, här med fläskytterfilé:
• Fläskytterfilé med magisk balsamsås
• Helstekt fläskytterfilé med himmelskt god sås
• Fläskytterfilé i sockerkaksform
Här ovan några tips på goda rätter med fläskytterfilé. Du kan också byta ut fläskytterfilé mot fläskfile eller varför inte kyckling!
Mina 10 populäraste kycklingrätter (<klicka för recept)
POTATISTOPPAR MED OST, BALSAMSÅS OCH OXFILÉ, 4 port
Kolla in dessa goda kötträtter: PLANKSTEKSGRATÄNG // FALSK FLÄSKFILÉ // HERRGÅRDSKASSLER
Bakpotatisgrund:
2 stora bakpotatisar
persillade (krydda med persilja och vitlök)
2 msk olivolja
lite flingsalt
Potatistopping:
10 potatisar
1/2 hackad chili
2 msk finhackad gräslök
50 g smör
1 dl mjölk
2 dl riven kvibille cheddarost
1 äggula
Salt & peppar
Balsamsås:
1 schalottenlök
3 msk kinesisk soya
1/2 dl balsamvinäger
2 dl vatten
4 dl grädde
2 msk kalvfond
2 tsk socker
2 krm grovmalen svartpeppar
salt & peppar
2 msk grädde + 1/2 msk maizenamjöl
Kött:
800 g oxfilé
salt & peppar
25 g smör
Gör såhär:
1) Bakpotatisgrund: Skiva potatisen i 12 skivor, de ska bli ca 1 cm tjocka. Olja varje skiva och strö på persilladekrydda och flingsalt. In i ugnen på 200 grader i ca 35 min, vänd dem och olja och krydda andra sidan efter halva tiden ungefär.
2) Potatistopping: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och stompa sönder potatisen. Ha i chili, gräslök, smör, äggula, mjölk, ost och salt & peppar. Vispa tills du har en krämig mos. Lägg i potatismoset i en sprits och spritsa toppar på varje potatisskiva. Sätt ugnen på grill och varmluft om du har det. Skjuts in i ugnen tills potatisen fått fin färg.
3) Såsen: Skala och finhacka löken. Stek i smör tills löken blir glansig. Häll i vatten, soja, balsamvinäger och fond. Låt koka ihop i några minuter. Häll i grädden. Krydda såsen och red ev av den med lite maizenamjöl blandat med grädde. Låt puttra i typ 4 minuter.
4) Köttet: Ta fram köttet så det är rumstempererat när det steks. Skär oxfilén i ganska tjocka skivor. Mina skars i ca 3 cm tjocka skivor. Salta & peppra det. Ha i smöret i pannan och låt det fräsa klart, det ska vara tyst när köttet läggs i. Ha ganska så hög värme på plattan. Stek på båda sidor tills det får lite färg, sänk sedan värmen och stek ca 2-3 min på varje sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta. Jag brukar kolla så sidorna inte är röda och pressa lite i köttet för att se in i det. När köttet är rött/Rosa (ca 60 grader) så tränger köttsaften upp ordentligt ur köttet, om saften som kommer upp och är klart ljust Rosa är det lätt genomstekt och har en temp på 65 grader. Är köttsaften helt genomskinlig är köttet välstekt och har en temp på 70 grader.
Sedan är det bara att äta och njuta!
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i tummen till vänster under detta inlägg.
Fler recept att inspireras av:
• Över 120 goda recept på mjuka kakor
• Mina 10 populäraste kycklingrecept
• 10 perfekta rätter för matlådan
• 10 enkla & extra goda vardagsrätter
• 8 maträtter under 15 minuter
• 20 lättlagade rätter under 30 min
Följ mig här:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Kram Nina
Kan man förbereda potatistopparna? Och bara värma dom.
Jag skulle säga att du inte ska det, dom kan bli lite sega i konsistensen då.
Ser supergott ut❣️Måste testas på Nyårsafton♥️👌🏼🤤
Ser jättegott ut. Det får bli huvudrätten på nyår ❤️
Kan man göra potaistopparna i förväg och sedan gratinera dem när de ska ätas?
Härligt! 🥰
Vi gjorde detta på nyår. Fast med ryggbiff av dovhjort till istället för oxfilé. Succé 🤗🙌🏻😋 Så jädra gott recept. Särskilt såsen 😍
Visst måste man kunna förbereda potatisen så långt innan man ska gratinera dem i ugnen på slutet? Tänkte testa på nyår
Absolut, men jag skulle spritsa potatisen som sista grej samma dag. 😍