Oxfile med ostiga potatistoppar och magisk sås

Nu är man i ett sånt där mellandagsvacum, dagarna flyter ihop med varandra, man vet knappt vad klockan är, man springer i kylen och skafferiet i tid och otid och så såsar man i soffan mest hela tiden. Om du frågar mig kan jag tycka att det är rätt härligt faktiskt. ☺️ Man får bara vara och det finns kanske inga måsten att ta hänsyn till. Nu tänkte jag tipsa dig om en härlig kötträtt, denna passar perfekt till nyår. Kanske kan det inspirera till något smarrigt att äta då.

Mer kötträtter: Mina 20 mest populära kötträtter
(<klicka för recept)

Img 7970.jpg

Denna rätt är såååå omtyckt av så många av er! Det gör mig glad, för jag tycker nämligen också att detta är en höjdare på riktigt. Den känns så lyxig fast den inte ens är svår att få ihop. Potatistopparna passar såklart till andra kötträtter. Så variera oxfilén mot andra köttsorter om du vill.

Andra goda rätter med kötträtter, här med fläskytterfilé: 


• Fläskytterfilé med magisk balsamsås 

• Helstekt fläskytterfilé med himmelskt god sås

• Fläskytterfilé i sockerkaksform

Här ovan några tips på goda rätter med fläskytterfilé. Du kan också byta ut fläskytterfilé mot fläskfile eller varför inte kyckling!

Mina 10 populäraste kycklingrätter (<klicka för recept)

Img 7484.jpg
Img 6584.jpg

POTATISTOPPAR MED OST, BALSAMSÅS OCH OXFILÉ, 4 port

Kolla in dessa goda kötträtter: PLANKSTEKSGRATÄNG // FALSK FLÄSKFILÉ // HERRGÅRDSKASSLER 

Bakpotatisgrund:

2 stora bakpotatisar

persillade (krydda med persilja och vitlök)

2 msk olivolja

lite flingsalt

Potatistopping

10 potatisar

1/2 hackad chili

2 msk finhackad gräslök

50 g smör

1 dl mjölk

2 dl riven kvibille cheddarost

1 äggula

Salt & peppar

Balsamsås:

1 schalottenlök

3 msk kinesisk soya

1/2 dl balsamvinäger

2 dl vatten

4 dl grädde

2 msk kalvfond

2 tsk socker

2 krm grovmalen svartpeppar

salt & peppar

2 msk grädde + 1/2 msk maizenamjöl

Kött:

800 g oxfilé 

salt & peppar

25 g smör

Img 6585.jpg

Gör såhär: 

1) Bakpotatisgrund: Skiva potatisen i 12 skivor, de ska bli ca 1 cm tjocka. Olja varje skiva och strö på persilladekrydda och flingsalt. In i ugnen på 200 grader i ca 35 min, vänd dem och olja och krydda andra sidan efter halva tiden ungefär.

Img 7489.jpg
Img 6581.jpg
Img 6584.jpg


2) Potatistopping: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och stompa sönder potatisen. Ha i chili, gräslök, smör, äggula, mjölk, ost och salt & peppar. Vispa tills du har en krämig mos. Lägg i potatismoset i en sprits och spritsa toppar på varje potatisskiva. Sätt ugnen på grill och varmluft om du har det. Skjuts in i ugnen tills potatisen fått fin färg.

3) Såsen: Skala och finhacka löken. Stek i smör tills löken blir glansig. Häll i vatten, soja, balsamvinäger och fond. Låt koka ihop i några minuter. Häll i grädden. Krydda såsen och red ev av den med lite maizenamjöl blandat med grädde. Låt puttra i typ 4 minuter.

4) Köttet: Ta fram köttet så det är rumstempererat när det steks. Skär oxfilén i ganska tjocka skivor. Mina skars i ca 3 cm tjocka skivor. Salta & peppra det. Ha i smöret i pannan och låt det fräsa klart, det ska vara tyst när köttet läggs i. Ha ganska så hög värme på plattan. Stek på båda sidor tills det får lite färg, sänk sedan värmen och stek ca 2-3 min på varje sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta. Jag brukar kolla så sidorna inte är röda och pressa lite i köttet för att se in i det. När köttet är rött/Rosa (ca 60 grader) så tränger köttsaften upp ordentligt ur köttet, om saften som kommer upp och är klart ljust Rosa är det lätt genomstekt och har en temp på 65 grader. Är köttsaften helt genomskinlig är köttet välstekt och har en temp på 70 grader.

Sedan är det bara att äta och njuta!

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i tummen till vänster under detta inlägg.

Fler recept att inspireras av:


• Över 120 goda recept på mjuka kakor 

• Mina 10 populäraste kycklingrecept 

• 15 billiga & goda rätter

• 10 perfekta rätter för matlådan 

• Över 100 goda brödrecept 

• 8 underbara korvrätter 

• 10 enkla & extra goda vardagsrätter 

• 8 maträtter under 15 minuter 

• 20 lättlagade rätter under 30 min

• 38 goda grytor

Följ mig här:


Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.

Kram Nina

1300
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anette Jansson
Anette Jansson
1 year ago

Kan man förbereda potatistopparna? Och bara värma dom.

niiinis
niiinis
Reply to  Anette Jansson
1 year ago

Jag skulle säga att du inte ska det, dom kan bli lite sega i konsistensen då.

Mia Hjerpe
Mia Hjerpe
1 year ago

Ser supergott ut❣️Måste testas på Nyårsafton♥️👌🏼🤤

Camilla
Camilla
1 year ago

Ser jättegott ut. Det får bli huvudrätten på nyår ❤️
Kan man göra potaistopparna i förväg och sedan gratinera dem när de ska ätas?

niiinis
niiinis
Reply to  Camilla
1 year ago

Härligt! 🥰

Jenny
Jenny
1 year ago

Vi gjorde detta på nyår. Fast med ryggbiff av dovhjort till istället för oxfilé. Succé 🤗🙌🏻😋 Så jädra gott recept. Särskilt såsen 😍

Anna fahlen Gustafsson
Anna fahlen Gustafsson
3 days ago

Visst måste man kunna förbereda potatisen så långt innan man ska gratinera dem i ugnen på slutet? Tänkte testa på nyår

Nästa inlägg

Vår jul i bilder

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x