Godmorgon älsklingar!
Idag är det grått som en gammal lovikavante på himlen. Känns som snön aldrig varit mer välkommen på något vis. Så avis på mina släktingar som lägger upp helt underbara bilder från norra Finland. Var och varannan dag slänger dom med underbara bilder på norrsken, jag som aldrig sett ett norrsken. Jag drömmer om det! 🙏🏻 Önskar så att man fick resa, då skulle jag lätt åka upp till norra Finland och ta in på ett fjällhotell där man kan sova i inglasade sovrum så man ser rakt upp i himlen. Fifasen en sån dröm! Nästa vinter hoppas jag att det går.
Hörni, jag terapeutar mig en hel del nu i mörkaste årstiden. Mår bra när jag bara får fokusera på ett härligt recept och ge mig in det med hull och hår.
SAFFRANSBULLAR MED VANILJKRÄM, ca 25 stora
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2 dl creme fraiche
100 g mjukt smör
Ca 13-14 dl vetemjöl (Obs: kan behövas både mer och mindre beroende på ditt mjöl, ha i så mycket tills det släpper kanterna).
Fyllning:
5 msk Ekströms marsanpulver
2 dl mjölk
50 g mjukt smör
0,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
Garnering:
pärlsocker
1 ägg
Gör såhär:
1) Värm mjölk, grädde och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche.
3) Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Den ska släppa från kanterna i degbunken. I maskin kör jag degen minst 5 minuter.
4) Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
5) Blanda i ordning vaniljkräm av mjölk och marsanpulver. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen till en står rektangulär platta. Ha på smör, vaniljkräm (blir det för mycket så kan du spara och spritsa i varje bulle med resten), socker och vaniljsocker.
6) Vik plattan en gång, från långsidan. Skär ca 3 cm breda remsor. Snurra remsorna åt varsitt håll så det blir som en skruv. Snurra sedan bullen runt fingret. Lägg på bullformar. Jag brukar platta ut dem. så de räcker till dessa stora bullar. Låt jäsa i 30 min under bakduk.
Tips: Kika på den här videon på länken nedan så ser du hur jag snurrar mina bullar!
7) Pensla med ett ägg och strö på pärlsocker. Skjuts in i mitten av ugnen i ca 10-15 min. De ska få lite färg.
Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned! ❤️
Se hit!
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Hur mycket creme fraiche ska det vara??
Såg det nu, 2 dl….sorry!
Här hade vi vinter, men nu spöregnar det 😔
Så trist! 🥲
Ser gott ut!
Bakningsterapi är bäst, win win för alla 😊
Verkligen! 😍
Hej Tack för receptet stora härliga goda bullar blev det. Strykande åtgång undrar om det finns några kvar till Lucia kaffet🤔😉. Du har många goda fina recept på din blogg tack för det. Ha det gott🎄
Tack snälla! ❤️
Hej Nina !
Har aldrig bakat bullar och bakade dina wow vilka bullar ! Alla har gått åt och jag har delat receptet till 3 andra . Tack för att du delar med dig av ditt recept ❣️
Kram Linda
Åh så himla kul att höra! Tack för du delar med dig. ❤️
Testade med marsankräm förra året och de blev väldigt goda. I år tänker jag testa med rostade mandlar i krämen få se hur det blir.
Hejsan, kan man göra utan fyllning eller blir de torra då?
Kan bli lite torra då skulle jag tro.
Hej!
Kan jag använda kesella istället för cream frachie
Går jättebra!
Hej kan man göra det på kall marsankräm?
Absolut.