GÁHKKU – Samiskt tunnbröd

 

Hej igen!

Vill snabbt in med detta recept som blev så himla fantastiskt bra alltså. De här samiska bröden som kallas Gáhkku – ett slags samiskt tunnbröd, var verkligen något utöver det vanliga. Jag valde att inte baka dem så tunna utan ville ha dem med lite fluff och jag kan lova dig att det blev supergott. Dom här hemma fick äta Gáhkku varma med drypande smör och ost på så gissa om de var nöjda?! 🥰🙌🏻👍🏼 Fluffiga, så goda i smaken, perfekt konsistens och alldeles ljuvliga. Att grädda dom i gjutjärnsgrytan gjorde ju hela grejen alltså. Har du en gjutjärnsstekpanna funkar det givetvis lika bra!

Missa inte: Över 100 brödrecept (<klicka för recept)


Ytan på dessa bröd blir verkligen fantastisk, och det smakar så gott med det där välgräddade som blivit i pannan. Mums!

Mer bröd: 10 goda frallrecept (<klicka för recept)

Du kan nästan se hur fluffiga de är va? Det tog inte många minuter förrän varenda Gáhkku var uppäten, enorm gott när det dessutom är nybakt.

Vill du baka något som går fort: 10 minuters frallor (<klicka för recept)

Vill du så kan du baka den mycket tunnare än vad jag gjorde för att få ”äkta” Gáhkku. Det gör du såklart som du vill. Men om jag får tipsa så testa att baka den lite tjockare så som jag gjort här!

Missa inte: Tunnbröd i stekpanna (<superpopulärt recept)

Det tog inte särskilt lång tid att baka dessa bröd, helt klart värt det om man säger så. Hembakt bröd är verkligen så mycket godare än det bröd man köper. Helgen är också perfekt att baka bröd på.

Testa också: Hembakata Polarkakor (<klicka för recept)

Ser du ytan? Kan inte riktigt släppa hur bra det blev. Haha…. Det gör så mycket för smaken också så att grädda i stekpanna/gjutjärnspanna är väldigt avgörande för dessa bröd!

Ett superpopulärt bröd här på sidan: TEKAKOR I LÅNGPANNA (<klicka för recept)

GÁHKKU, 10 st

Fler goda bröd: Ljuvliga GRÖTKAKOR Norska tekakor Fluffiga källarfranska

50 g smör

5 dl mjölk (går bra med vatten eller att blanda både vatten och mjölk)

1 paket jäst (går fint med torrjäst med)

1 dl ljus sirap

2 tsk salt

9 dl vetemjöl

3 dl rågsikt (du kan även vara använda vetemjöl)

Gör såhär:

1) Smält smöret, ha i mjölken och se till att degvätskan håller en temp på 37 grader.

2) Smula i jästen i en bunke. (Använder du torrjäst ser du till att degvätskan är lite varmare, kan vara upp till 40 grader. Ha i den i degvätskan och blanda runt). Häll i allt i en bunke. Ha i sirap och salt och rör om.

3) Häll därefter i mjölet i omgångar. Kör tills du har en deg som släpper kanterna i bunken. Jäs övertäckt i minst 45 min.

4) Ta ut degen och dela den i 10 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka.

5) Nagga den och grädda i gjutjärnsgryta på ganska så låg värme, annars bränns brödet. Vår induktionshäll har värme från 1 – P där 9 är näst högst. Jag körde på 4 efter att jag hettat upp grytan ordentligt. Du behöver inte ha något i grytan, bara en torr het gryta. Jag gräddade ca 1,5-2 min på varje sida.

Ät & njut för allt vad du är värd!

Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.

Mer inspiration på brödrecept:


Populäraste Vitlöksbrödet

SKOGSHOLMSLIMPA

Vridna baguetter

Mormor Britas tekakor


Finns många härliga receptsamlingar:


• Över 120 goda recept på mjuka kakor 

• Mina 10 populäraste kycklingrecept 

• 15 billiga & goda rätter

• 10 perfekta rätter för matlådan 

• Över 100 goda brödrecept 

• 8 underbara korvrätter 

• 10 enkla & extra goda vardagsrätter 

• 8 maträtter under 15 minuter 

• 20 lättlagade rätter under 30 min

• 38 goda grytor

Vill du följa mig?

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.

Kram Nina

1444
Subscribe
Notify of
guest

11 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iréne
Iréne
4 years ago

Har du provat använda Goumetstål när du gräddar dessa bröd. Jag har bara provat pizza och mjukkaka som funkade riktigt bra. Kan tänka mej att det kan funka med detta bröd också, jag måste nog testa.

niiinis
niiinis
Reply to  Iréne
4 years ago

Det tror jag skulle funka toppen! 👍🏼

Maria
Maria
4 years ago

Testade att grädda på muurikkan… supersmidigt! Jättegoda bröd, men nästa gång gör jag dem nog lite mindre och fler 😋🥰

niiinis
niiinis
Reply to  Maria
4 years ago

Gott! 👍🏼🥰 Jag har delat dem i två, perfekt storlek. Så slipper man kavla så mycket. 😅🥰

Ellen
Ellen
4 years ago

Hej
Super goda bröd men mina blev degiga inuti. Vad gjorde jag fördel? Reglerade värmen och testade olika men de blev ändå inte bättre.
Mvh

niiinis
niiinis
Reply to  Ellen
4 years ago

Hade för varm platta eller så var de för tjocka.

Maria S Samuelsson
Maria S Samuelsson
4 years ago

Jag ska då prova för de ser gott ut 🙌🥪

Marie
Marie
4 years ago

Måste det vara gjutjärnsgryta ? Funkar inte vanlig stekpanna ?

niiinis
niiinis
Reply to  Marie
4 years ago

Går jättebra med stekpanna!

Cecilia
Cecilia
3 years ago

Tror du man kan göra dom i ugnen på en sten? Att dom blir lika goda alltså? ☺️

niiinis
niiinis
Reply to  Cecilia
3 years ago

Absolut, värt att testa.

Nästa inlägg

Vilken fantastisk dag!

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x