Igår bjöd jag min mamma och pappa på finlunch. Jag lagade mat i nästan 2 timmar och gissa om det var värt det? Mamma och pappa var verkligen lyriska över maten och pappa som egentligen inte tycker om sås, ja han typ drack den. Hahaha…. så glad att det uppskattades verkligen. Jag blir alltid så glad i hjärtat när min matlagning uppskattas. Man lägger ju ned ganska så mycket själ och hjärta på mat och när någon säger att ”Detta var magiskt gott” så är det som hjärtat och själen gör lite kullerbyttor.
SMÖRSTEKT TORSKRYGG MED MAGISK CHAMPINJONSÅS, 4 port
4 st torskrygg (ta fler om ni vill ha fler än en bit var)
250 g färska champinjoner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1 fiskbuljongtärning
2,5 dl vitt vin
5 dl grädde
salt & peppar
potatis
pumpafrön
smör
Gör såhär:
1) Skala potatisen och koka den.
2) Hacka löken smått och champinjonerna i mindre bitar (spara lite till garnering). Stek detta i rikligt med smör, ha i salt och lite peppar. Hacka buljongtärningarna och ha i dem också. Pressa i 2 av vitlöksklyftorna.
3) Häll i vinet och låt det koka in lite. Låt puttra på lite lägre värme i några minuter.
4) Häll i grädde, häll inte i allt på en gång utan häll i ca 3 dl till att börja med. Kruxet med att få champinjonsås att smaka mycket svamp är att låta det puttra länge. Så låt såsen puttra i ca 40 min. Häll på grädde lite då och då och koka upp och låt sedan puttra tills det gjort det i 40 min.
5) Stek champinjoner i rikligt med smör, pressa i 1 vitlök, salta och peppra. Ha också i några pumpafrön och stek med dem. Ta ur allt och lägg i en skål så länge.
6) Stek torskryggen i rikligt med smör i samma panna, salta och peppra. Stek torskryggen någon minut på varje sida, ös fisken med smöret i pannan hela tiden. Då blir den sådär härligt knaprig på ytan och mjuk, smörig och saftig inuti. Lägg upp.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)
Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:
Torskrygg med parmesan & bacon
Kram Nina
Hej!
Receptet verkar supersmarrigt men, steg 2 & 5, är inte de samma typ? 🙂
Ska man först ha i 3 dl grädde och sedan ha i de resterande 2 dl lite då och då under de där 40 minutrarna?
Tack på förhand!
Ja precis! 👍🏼
Detta måste provas! Låter super! Fattar bara inte steg 5… Hör det till såsen?.. eller garnering?
Garnering. 🙂
Har gjort denna idag för andra gången. Fantastiskt god sås och det lilla extra med pumpakärnor till garneringen. Mycket uppskattat recept av oss som ätit detta, kommer göras om igen. Mums! 😊
Vad använder du för slags peppar? Citronpeppar??
Vanlig vit och svartpeppar brukar jag använda till torsk.
Du är grym 🤗en inspirationskälla