Ja igår när jag åkte till min nya blivande bloggportal och skulle träffa säljteamet så bakade jag med mig två såna här kakor. Perfekt nu när vi går emot semmelperioden i raketfart. Denna kakan tar lite mindre tid att göra än att baka semlor men man får ändå den där härliga smaken av semlor. Inspirationen hämtade jag hos Frida men ändrade om i receptet efter egna mått och egen smak. Den blev toppenfin och god och det lät som den var väldigt uppskattad. Sånt gör en ju glad på riktigt. Här kommer receptet då.
SEMMELKAKA MED VANILJKRÄM, 8 bitar
100 g smält smör
1 dl mjölk
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma (du kan också ta 1 tsk kardemummakärnor och stöta dem i en mortel)
3 dl vetemjöl
1 krm salt
Fyllning:
5 msk marsanpulver (kallrörd)
ca: 2,5 dl mjölk
Topping:
3 dl grädde
1 krm bakpulver
Gör såhär:
1) Börja med att smälta smöret. När smöret smält tar du av det från värmen och har i mjölken och blandar runt.
2) Vispa ägg och socker riktigt ljust gult och pösigt. Det tar ett par minuter att få den så.
3) Blanda vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och vetemjöl. Häll i ungefär hälften av det i äggvispet. Blanda runt tills du har en klumpfri smet, vänd med slickepott.
4) Häll i smörblandningen och blanda runt den också. Häll i resten av mjölblandningen. Detta för att du ska få en så klumpfri smet som möjligt. Man kan också sikta i mjölblandningen.
5) Ta en springform som du täcker botten med bakplåtspapper, ca 26 cm var min. Smöra kanterna och häll i smeten. Grädda på 175 grader i ca 20-25 min. Känn på kakan med sticka, den ska vara helt torr. Låt kakan svalna.
6) Blanda marsankrämen och ställ den kallt i ca 10 minuter. Vispa grädden med lite bakpulver i, detta för att grädden ska hålla sig så len som möjligt.
7) Skär kakan i 8 lika delar, gröp ur ett hål ur varje kaka. Hålet ska inte vara igenom botten, tänk på det. Klicka sedan i vaniljkräm i varje hål. Spritsa sedan grädde på varje vaniljkrämshål. Pudra med florsocker, ät och njut allt vad du orkar.
Tips: Fyll hålen i kakan med mandelmassa
För glutenfritt: Byt ut mjölet mot lika delar glutenfri mjölmix och tillsätt 1 msk fiberhusk.
För laktosfritt: Använd laktosfri mjölk, grädde och smör.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)
Inspireras gärna på dessa härligt goda recept också:
Saftigaste äppelkakan med vaniljsmör
Kram Nina
Hej.
När ska jag ha i resten av äggvispet?
Tänkte baka denna Goding
Det står i receptet.
Ja..tack så mkt….nu såg jag