Jag lagade ju en del köttfärsrätter i förrgår och denna som jag ska presentera recept på nu var en av dem. En krämig köttfärslåda med potatis och massa gott blev verkligen så tusans smarrigt. Det blev så gott tydligen att jag hörde talas om att kompisar till ”Mellan” skulle komma hem och äta då hans mammas gratänger är så goda. 🙂 Ingen blir gladare än jag, dels för berömmet men också för att jag lagar otroligt mycket mat för att ha recept till bloggen. Glad när maten går åt och man inte alltid får fylla frysen till bristningsgränsen. Mat är något som aldrig tar slut i det här hemmet, det är en sak som är säker.
KRÄMIG KÖTTFÄRSLÅDA, 5-6 PERS
500 g köttfärs
2 klyftor vitlök
2 tsk lökpulver (funkar med 1 lök också)
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
smaka av med salt och peppar
ca 1 dl vatten
5 stora potatisar
200 g riven ost
ca 3 dl grädde
Gör såhär:
1) Stek köttfärsen runtom i lite olivolja. Hacka vitlöken i mindre bitar och ha i den.
2) Krydda med lökpulver, kalvfond, balsamvinäger, timjan, paprikapulver, cayennepeppar och salt & peppar. Häll i ca 1 dl vatten. Låt småputtra i några minuter.
3) Skala potatisarna och skiva dem i ca 2,5 mm breda skivor. (Jag tänker en halv av en halv cm). Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten som du fördelar ut över hela formen.
4) Fördela ut potatisskivor i botten, sedan ett lager med köttfärsröra uppepå. Sedan ett lager till med potatis osv. Högst upp skivar du potatisarna i mindre stänger och fördelar ut. Häll över grädden.
5) Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 45-60 min. Den ska inte vara rinnig när den är klar, men gärna väldigt krämig. När den svalnar en smula när du tar ut den ur ugnen så kommer den sätta sig så var inte rädd för att det finns vätska i gratängen. Kom ihåg att alla ugnar är olika, håll lite koll på din gratäng och känn med sticka på potatisen så den är klar. Ta ut ugnsformen och ha på den rivna osten. Låt sedan gräddas igen i ca 10 min tills osten smält.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)
Inspireras gärna av dessa härligt goda recept också:
Falsk lövbiff med falsk bearnaisesås
Balsamicobakad kyckling med hemlagad potatismos
Smöriga krämiga bakade potatisar
Kram Nina
Just i detta nu så står denna i ugnen och jag är sååå förväntansfull inför resultatet tror det ska bli super gott
Kan man förbereda det på morgonen o sen göra klart det till middagen på kvällen? Maria
Går jättebra!
Låter gott ,hur blir den att frysa
Går jättebra!
Kan man byta ut balsam vinäger mot något annat?
Nej egentligen inte….. men gillar du inte så ta bort den helt.
Kan man använda sötpotatis tro?
Går jättebra det med!
Är det vispgrädde eller matlagningsgrädde?
Visp, men vill du ha det lättare så ta matlagningsgrädde.
Använder du kokt eller rå potatis?
Rå potatis.
Går det bra med vit balsamvinäger?
Går jättebra!
Den är vansinnigt god. 🙂
Visst är den!
Verkligen jättegod! Gjort en idag efter premiären av den förra veckan!
👍🏼❤️
Hinner potatisen verkligen bli färdig på totalt ca 40 minuter? Har gjort liknande rätter men potatisen blir aldrig färdig utan är knaprig efter utsatt tid..
Den blir färdig, 40 min i ugnen är rätt lång tid för potatis.
Ska det vara mjölig potatis eller fast potatis?
ÄLSKAR dina recept!!!! Kram
Spelar faktiskt ingen roll, själv hade jag fast. 😋
Ska göra denna på jobb i helgen. Den har verkligen blivit en favorit. Har gjort den ett par gånger hemma och en gång innan på jobb.
Så härligt att höra! 👌🏻🥰
Står i ugnen nu ,ska bli spännande med något nytt recept!
Härligt!
Ååh…den ser god ut 😋. Tänkte prova detta recepet i veckan, undrar bara om det är vit balsamvinäger som du använder?
Nej den svarta. 😀
Jättegod! Lätt att göra. Tack för bra recept.
Härligt att det uppskattas! 🥰
Använder du nötfärs elle blandfärs till detta?
Jag använder nötfärs men det funkar med båda. 👌🏻
Tänkte prova detta recept idag, men undrar bara om det är Balsamvinäger Lagrad med märket zeta eller Balsamvinäger Från Modena märke garants, går det lika bra med båda?😊
Går bra med vilket som. 👏🏻
Såååå god! Älskar dina recept! 👌🏻
Tack snälla! 🥰
Vad kan jag byta ut paprikapulver mot? Mår inte så bra av det i maten 🥲
Hoppa över det bara. ☺️
Supergod, dock hade jag ingen balsamvinäger hemma så den skippade jag, denna kommer jag att göra fler gånger.Har tyvärr både Ibs, gluten och mikroskopisk kolit så det är inte ofta det är något recept jag kan följa, tack för detta goda.
❤️
Gjorde med älgfärs. Den blev jättegod. Nästa dag när vi värmde var den ännu godare.
Gott med älgfärs! 😍