Dags för ytterligare ett nyårstips på 3-rätters middag. Jag tänkte bjuda på det jag gjorde igår, men byta ut efterrätten. Kanske att gratängen kan tyckas lite vanlig men den smakar allt annat än vanligt, den är såå krämig och god och platsar absolut som en finare rätt. Dessutom är den väldigt enkel att göra och billig med. Om du vill skulle du kunna byta ut köttfärsen mot antingen fläskfile, kycklingfile eller varför inte oxfile?
FÖRRÄTT, BRUSCHETTA (4 port)
250 g tomater, gula och röda
1 pkt fetaost
2 msk olivolja
2 tsk citronsaft
1/2 kruka basilika
4 stora skivor lantbröd/franskbröd
4 vitlöksklyftor
havssalt
peppar
Gör såhär:
1) Börja med att skiva brödet. Skala och riv vitlöksklyftorna i ett rivjärn, ta den som du får tunt rivet av.
2) Smeta in vitlöken på varje brödskiva. Häll i olivolja i en stekpanna och stek bröden så det får lite yta.
3) Skär upp tomaterna, fetaosten och basilikan. Blanda samman. Häll i 1 msk olivolja och citronsaft. Ha i havssalt och peppar efter smak.
4) Ta ur bröden ur stekpannan och fördela tomatröran uppepå varje brödskiva. Droppa lite olivolja över. Ät och njut!
KÖTTFÄRS/BACONGRATÄNG, 4 pers
500 g köttfärs
1 pkt bacon
1/2 röd paprika
1 burk krossade tomater
1 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
2 tsk kinsensisk soja
2 tsk dijonsenap
färsk timjan
1 tsk lökpulver
3 dl vispgrädde
1 burk creme fraiche
salt & peppar
gnocchi pasta
olivolja att steka i
250 g riven ost
Gör såhär:
1) Stek köttfärsen i lite olivolja. När köttfärsen stekts klar låter du den ligga kvar, strimla i baconen. Stek med en stund.
2) Skär paprikan i tärningar och ha i den också. Låt steka med en stund. Häll i krossade tomater dijonsenap, balsamvinäger, soja, lökpulver, hacka i färsk timjan och fond. Låt puttra i ca 10 min. Sätt pastan på kokning, den ska kokas al dente, tänk dig 3 minuter mindre än vad som står på paketet.
3) Ha i grädde och creme fraiche. Låt puttra i ca 5 minuter.
4) Häll av pastan, häll i det i en stor form. Häll i köttfärsröran också och blanda runt ordentligt. Häll över all riven ost. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 min eller tills osten smält ordentligt.
EFTERRÄTT, SAFFRANSPANNKAKA 6 port
1 liter färdig risgrynsgröt
1 pkt saffran
2 msk strösocker
1 dl mandlar
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
smör till formen
jordgubbssylt
vispad grädde
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader. Skålla mandeln i kokande vatten. Snoppa av den och hacka den fint, jag körde min i matberedaren.
2) Mortla saffranet med lite av strösockret. Blanda risgrynsgröt, ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffranet. Jag körde allt fortsatt i matberedaren. Häll allt i en smord ugnssäker form. Ca 20×30 cm stor.
3) Grädda i ca 30 minuter. Den ska vara fast rakt igenom. Servera med vispad grädde och jordgubbssylt, pudra gärna lite florsocker uppepå.
Följ mig gärna på min Facebooksida och så du inte missar några inlägg.
Inspireras gärna av fler härligt goda recept:
Förrättstips, grön ärtsoppa med kokosmjölk
Efterrättstips, Petite Chouxer
Förrättstips, Rårakor med vispad creme fraiche
Varmrättstips, falsk lövbiff med falsk bearnaisesås
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat till höger under detta inlägg.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Kram Nina
Tack för tipsen….
På söndag blir det köttfärsgratängen ✨
Den var toppengod tyckte alla! ❤️
Vi gjorde din bruschetta till förrätt på nyårsafton och den var verkligen sååå god!! Tack för receptet❤️
Går det att frysa in gratängen tro.
Går jättebra!
Tack för det, den var supergod.
Härligt!
Hur mycket gnocchi-pasta ska det vara till gratängen?
Ska creme fresh och grädde blandas i köttfärsröran? Gäller gratängen