Något som är så himmelskt smarrigt är denna saffrans krämtårta. Detta blir 4 medelstora saffranstårtor. Perfekt för adventsfikat t ex. Jag kan lova att den kommer bli magisk!
SAFFRAN KRÄMTÅRTOR
5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2,5 dl vaniljyoghurt (funkar med vanlig naturell yoghurt också)
100 g mjukt smör
14-15 dl vetemjöl
Fyllning 1 :
100 g mjukt smör
2 msk vaniljsocker på varje rektangelplatta (det blir två plattor)
Fyllning 2:
2 dl färdig vaniljkräm
2 dl vispgrädde
1 tsk malen kardemumma
1 ½ msk florsocker
Gör såhär:
1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2) Tillsätt salt, strösocker och vaniljyoghurt. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Kör du den i maskin så låt degen köra minst 5 minuter. Degen är klar när den släpper kanterna i degbunken, gör den inte det så ha i lite mer mjöl tills den gör det. Låt sedan jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, cirka 45 minuter.
3) Kavla ut till 2 plattor och ha på fyllning 1. Sätt ugnen på 225 grader.
4) Dela upp degen i 8 delar. Rulla ut bitarna till långa maskar, ta två maskar och tvinna ihop dem. Gör likadant med alla. Tvinna sedan ihop de två med två andra tvinnade maskar. Rulla ihop dem. Då får du en gigantisk härlig bulle.
5) Vispa upp ett ägg och pensla. In i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna helt.
6) Häll i grädden i en bunke. Häll också i kardemumman och florsockret. Vispa sedan till en relativt lös grädde. Den ska precis bli fast, då slutar du vispa.
7) Dela bullarna i två delar. Fyll den understa delen med vaniljkräm. (Du kan givetvis också använda mandelmassa som du vispat i lite grädde). Spritsa eller klicka sedan på grädde.
8) På med locket och pudra sedan florsocker uppepå. Ät och njut!
Följ gärna min FB-sida HÄR
Följ gärna min Instagram HÄR
Följ gärna mig på Bloglovin HÄR
Kika gärna in dessa recept också:
Hm…i vilket steg ska fyllning 1 på i saffranskrämtårtorna? 🙂