Brieost, ja säger man det till mig så blir jag en emoji med hjärtögon…. den här . Jag har alltid älskar brieost i alla former. Denna krämiga härliga skapelse.
Brieost går att äta på många olika sätt. Här ska du få tips på ett par sätt.
GRATINERAD BRIEOST
En hel brietårta
1/2 dl honung
Färska fikon
(valfritt: nötter av olika slag)
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader.
2) Häll på honungen på brieosten.
3) (Vill du ha nötter på har du på det nu).
4) Skjuts in i ugnen i ca 10 min.
5) På med färska fikon. Servera.
KARAMELLISERAD BRIEOST
1 hel brietårta
2 dl ljus sirap
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl valnötter
0,5 dl mandlar
1 msk vetemjöl
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader. Skär aprikoserna, mandlar och valnötter i mindre bitar. Häll i en kastrull. Häll i sirap och mjöl i kastrullen. Koka på medelvärme tills blandningen tjocknar.
2) Lägg brietårtan på bakplåtpappersklädd plåt. Häll allt på brietårtan. Skjuts in i ugnen i 15 min.
FYLLD BRIEOST
1 brietårta
1 dl russin
4 st torkade aprikoser
100 g nötter (blanda hur du vill)
3 msk flytande honung
Gör såhär:
1) Dela brietårtan på mitten, alltså en över och underdel.
2) Hacka aprikoserna och nötterna i mindre bitar.
3) Strö på russin, aprikoser och nötter på underdelen. Ringla på honungen. Lägg på överdelen. Paketera in brieosten i bakplåtspapper.