Rostbröd

Nu ska du få tips på ett så gott rostbröd som jag bakat. Detta bröd kommer definitivt att bakas mycket här hemma. Milo älskar rostbröd mer än någon annan frukost. Jag kan väl känn att det inte är det bästa att ge sitt bar på morgonen ur näringssynpunkt. Tills jag kom på att jag för tusan ju kan göra ett bröd själv som jag vet vad det är i och också ha i lite annat än bara vetemjöl.

Här har jag delat upp brödet och så fryser jag in det med typ 6 skivor i varje. Då håller det sig färskt när du väl tinat då det inte är så många som blir kvar i påsen i flera dagar.

Så gott och så perfekt frasigt när man rostar det. Milo har ätit det med god aptit och det känns härligt på något sätt.

FORMFRANSKA 2 st

50 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
1 paket (50 g) jäst
1 msk honung
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl
ca 7 dl rågsikt
2 tsk salt

1 ägg till pensling
vallmofrön

Gör såhär:

1) Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i mjölken.

2) Tillsätt salt, honung, ägg, smör och nästan allt mjöl. Knåda degen i maskin 10 minuter på medelfart. Degen är färdigknådad när den är blank och smidig och släpper bunkens kanter.

3) Täck bunken och låt jäsa ca 45 minuter.

4) Ta upp degen och dela i 2 delar. Dela sedan varje del till 4 lika stora delar. Rulla ut dessa till långa ormar.

Börja sedan att fläta ”ormarna” till ett flätat bröd. Detta är alltså ”fyrfläta”, busenkelt när man kommer på det bara. Börja i mitten av flättan. Ta den högra ormen och fläta in den under den till vänster och sedan över den till vänster om den tills den är ute på vänster sida. Fortsätt sedan likadant med den längst till höger.

Till slut så kommer allt att mötas natruligt högst upp på flätan. Tryck in flätändarna under limpan högst upp. Vänd sedan flätan och gör likadant med resten av ormarna.

5) Sätt ugnen på 200 grader. Lägg limporna i brödformar, lägg över en tunn bakduk och låt jäsa ca 30-40 minuter.

6) När limporna jäst klart, pensla dom med ägg och strö över vallmofrön.

7) Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Mät gärna brödets innertemperatur för att vara säker på att det är genomgräddat, det är klart när det nått 96 grader.

8) Låt svalna med bakduk om du vill ha mjuk yta eller utan bakduk om du vill ha ytan frasig. Jag vill ha den mjuk.

85
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cecilia
Cecilia
5 years ago

Måste det flätas? Går det inte lika bra att bara lägga ner i formen? Är inte så bra på 4 fläta

niinis
niinis
Reply to  Cecilia
5 years ago

Absolut

Diana
Diana
4 years ago

Är det 1 eller 2 ägg?

niinis
niinis
Reply to  Diana
4 years ago

Det är 1 ägg!

Yvonne
Yvonne
2 years ago

Kan man baka ut dom som limpor utan och fläta dom

niiinis
niiinis
Reply to  Yvonne
2 years ago

Går jättebra!

Lars
Lars
7 months ago

Storlek på brödformar?

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Lars
7 months ago

1 – 1,5 liter, det enda som händer är att brödet blir en aningen lägre om man har en större form.

Nästa inlägg

PARMAINLINDAD KYCKLINGFILÉ I KRÄMIG SÅS

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x