Nu börjar det ju så sakteliga bli dags att planera nyårsafton också. Eftersom vi åker till fjällen och kommer hem den 27:e så har vi helt glömt bort att planera nyårsafton. Vi har lite på G så vi får se vilket av de det blir?
Måste i alla fall tipsa dig om denna underbara sås som vi åt till kött och kyckling en nyårsafton för ett par år sedan. Det är en rödvinssås med smak av lite lakrits, alltså den kombon var verkligen helt outstanding. Någongång måste du prova!
Rödvinssås med lakrits
1 grovhackad schalottenlök
1 skivad morot
2 msk smör
1 msk tomatpuré
3 msk rårörsocker
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk konc. kalvfond
1 1/2 tsk soja
4 1/2 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
1 msk lakritspulver (du kan också mixa ca 10 st turkisk peppar till pulver)
salt och peppar
Gör såhär:
1) Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.
2) Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
3) Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.
4) Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen.
5) Red såsen med majsstärkelse blandad med lakritspulver utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Följ mig gärna på min Facebooksida och Instagram för mer inspo, recept och livet i det stora hela.