Idag tänkte jag bjuda dig på ett recept på julbröd som är glutenfritt. Jag kan ju längta ihjäl mig efter vörtlimpa på julafton men det finns inte sä många glutenfria vörtlimpor att köpa. I alla fall inte här i småstaden. Då får man helt enkelt baka sitt eget vörtbröd.
RECEPT GLUTENFRITT VÖRTBRÖD 1 st:
3 dl bovetemjöl
2 dl rismjöl
1 dl havregryn (ren om du vill ha glutenfritt)
2 tsk bikarbonat
2 msk fiberhusk
1 1/2 tsk salt
1/2 påse vörtmix (se recept nedan om du vill ha helt glutenfri vörtmix)
1 dl solrosfrön
1 dl russin (valfritt)
0,5 dl mörk sirap eller honung
4 1/2 dl filmjölk eller yoghurt
2 dl porteröl
Ex på garnering: Solrosfrön
Glutenfri vörtmix:
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk hel anis
1 tsk rårörsocker
1/2 msk mald pommerans
1 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald ingefära
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) Blanda samman de torra ingredienserna.
3) Tillsätt sirap, filmjölk, porteröl samt frön och russin.
4) Lägg ett bakplåtspapper i en brödform.
5) Klicka i smeten, den är ganska lös och kladdig.
6) Grädda brödet i ca 70 min i den nedre delen av ugnen. Täck med folie efter ca 40 minuter. Låt svalna helt innan du skär upp brödet. Ät och njut! ♥
Följ gärna min Facebooksida och Instagram för många fler recept på mat/bak, inspo och tips.
Mums vad gott, jag älskar vörtbröd med smör och ost på! Eller rödbetssallad och köttbullar, eller julskinka och senap 😛
Testa att byta ut vörtkryddorna mot pepparkakskryddor, och ha i lite råsocker/socker och lite mer sirap, så får du helt plötsligt världens godaste pepparkaksbröd och är riktigt mumsigt med massa smör och ost på, eller mögelost ännu bättre!
Är vörtmixen glutenfri ?
Här har du en helt glutenfri vörtmix som du kan göra själv:
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk hel anis
1 tsk rårörsocker
1/2 msk mald pommerans
1 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald ingefära