Dags för ett nytt härligt brödrecept tänkte jag. I helgen bakade jag detta bröd och blev faktiskt riktigt glatt överraskad över hur supersimpelt receptet var men att det var så himla himla gott. Perfekt att ha fryst i bitar i och bara ta fram när du vill äta. Jag kallar det för frukostbröd men du kan givetvis äta det när du vill.
Det här brödet bakar du i en springform av något slag.
Själv bakade jag det i den här enkla formen som jag täckte med lite bakplåtspapper så den inte skulle fastna i botten.
Brödet är ett rågsiktsbröd med lite grövre smak men i konsistens är det lätt som en fralla. Älsk på det! Råg ger en härlig smak tycker jag och passar så fint till just frukost.
RECEPT:
1/2 pkt jäst
2,5 dl röd mjölk
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk honung
5-6 dl rågsikt
Gör såhär:
1) Smula ned jästen i en köksmaskin eller degbunke.
2) Värm mjölken till 37 grader, viktigt att man håller det till högst 37 grader, annars kan man döda jästsvamparna som hjälper degen att jäsa.
3) Häll i mjölken i bunken, du kan också ha i honung, salt och olja. Rör om tills jästen lösts upp.
4) Häll i mjölet, lite i taget medan degen arbetas med degkroken. Degen ska vara smidig och släppa från degbunkens väggar.
5) Låt jäsa under bakduk eller inplastad i ca 45 minuter.
6) Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen och lägg den i en springform eller annan rund bakform. Tryck ut den jämnt i formen. Nagga den lite lätt, pudra med vetemjöl och skjutsa sedan in den i den nedre delen av ugnen. Sänk ugnstempen till 225 grader och grädda i ca 15-20 minuter.
Följ gärna min Facebooksida och Instagram för många fler recept på både mat och bak, inspiration och tips.
Ser ju riktigt gott ut. Ett recept värt att prova en dag!
Ser smaskens ut kanske till och med en brödbaksamatör som jag klarar av..får helt klart testas! Kram
Vad är det för fetthalt på den ”röda” mjölken? ☺ här uppe i norr innebär röd mjölk mellanmjölk men jag har en känsla av att det är annorlunda på annat märke ☺
3% fett har vi här på den röda mjölken.