Nu ska du få ett härligt finskt recept, jag är uppvuxen med de här bakverken sen jag var liten. Detta är sååå Finland för mig. ❤️ Finska kammar eller kampanisut som dom också heter är ljuvligt goda till kaffe. Att doppa dessa i en stor kopp kaffe med mjölk är liksom drömmen och min barndom i en liten ask. När min moster Liisa bakade dessa så var det kaffefika i långa rader. Jag minns att jag åt och åt av dessa finska kammar. Kunde käka 3 på raken, liksom i ett nafs bara. Haha, man har inga begränsningar när det kommer till finska kammar.
Antingen så skär man dem såhär med en vanlig kniv, men när moster Liisa skar dem så använde hon det jag kallar vågslicer, men den heter degsporre.
HÄR har du en sån!
Då blir kanterna vågiga och dessa är nog uppskurna med en sån när jag tittar noga. Hur som havet! Nu är det hög tid att baka dessa igen, så ofantligt goda alltså!
Kampanisut – Finska kammar
500 g mjukt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
13 dl -15 dl vetemjöl
Gör såhär:
1) Rör samman smöret och strösockret.
2) Knäck sedan i äggen ett och ett. Rör runt tills det blandats ordentligt.
3) Blanda i filmjölken.
4) Blanda sedan bikarbonat, bakpulver och mjöl. Häll i det också. Arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig.
5) Kavla sedan ut till en platta, är det för kladdigt kan du ha på lite mer mjöl på kaveln. Dra eller skär sedan ut små kammar ur degen. Det blir ca 50 st. Sedan är det skjuts in i ugnen.
Ugn: 250 grader
Tid: 15-20 min
Missa inte: recept på 125 mjuka kakor
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 350 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Gillar du detta recept blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned.
Mer inspiration:

Recept på bilden: Hjortrongrottor de luxe
Mer goda recept här på sidan:
• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT
Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka)
Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️
Min svärmor som kommer från Finland brukar också göra dessa, jättegoda. Hon kallar dom E- bakelser då det liknar ett E. A
Äntligen, min svärmor brukade göra dessa kammar. Så goda, nu ska jag försöka själv.
Min mummo kallade dessa för turtus, vet ej varför eftersom för många finnar är väl turtus julstjärnorna med plommonsylt 🤔
Hur som haver så kommer dessa godbitar alltid kallas turtus för mig och min familj ❤️ mina barn älskar dessa och det är en jultradition som jag älskar att kunna bevara ⭐ 😊
Alltså julstjärnor kallas ju för torttuja. 😀