Nu ska du få ett härligt finskt recept, jag är uppvuxen med de här bakverken sen jag var liten. Detta är sååå Finland för mig. ❤️
Kammar – kambakverk brukar de kallas. Att doppa dessa i en stor kopp kaffe med mjölk är liksom drömmen och min barndom i en liten ask. När min moster Liisa bakade dessa så var det kaffefika i långa rader. Jag minns att jag åt och åt. Kunde käka 3 på raken, liksom i ett nafs bara.
Ja jag tror ni förstår min kärlek för dessa bakverk va?
Kammar kallas det för sin form. De ska också skäras ur med en sån vågslicer.
RECEPT:
500 g mjukt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
13 dl -15 dl vetemjöl
Gör såhär:
1) Rör samman smöret och strösockret.
2) Knäck sedan i äggen ett och ett. Rör runt tills det blandats ordentligt.
3) Blanda i filmjölken.
4) Blanda sedan bikarbonat, bakpulver och mjöl. Häll i det också. Arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig.
5) Kavla sedan ut till en platta, är det för kladdigt kan du ha på lite mer mjöl på kaveln. Dra sedan ut små kammar ur degen. Det blir ca 50 st. Sedan är det skjuts in i ugnen.
Ugn: 250 grader
Tid: 15-20 min
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Min svärmor som kommer från Finland brukar också göra dessa, jättegoda. Hon kallar dom E- bakelser då det liknar ett E. A
Äntligen, min svärmor brukade göra dessa kammar. Så goda, nu ska jag försöka själv.
Min mummo kallade dessa för turtus, vet ej varför eftersom för många finnar är väl turtus julstjärnorna med plommonsylt 🤔
Hur som haver så kommer dessa godbitar alltid kallas turtus för mig och min familj ❤️ mina barn älskar dessa och det är en jultradition som jag älskar att kunna bevara ⭐ 😊
Alltså julstjärnor kallas ju för torttuja. 😀