Har ni börjat planera midsommar ännu? Eftersom vi har Kaffestugan öppen dagen efter så blir det en väldigt lugn tillställning för vår del. Tänkte jag skulle bjuda på lite modsommarrecept här framöver.
Vi börjar med denna fasligt smaskiga räk & äggtårta. Den är inte bara vacker att se på, den är så jättegod också….inspirationen till den har jag hittat hos Jennys Matblogg.
Så vacker att bara se på!
250 gram mörkt bröd (typ kavring)
100 gram smält smör
Fyllning:
5 gelatinblad
450 gram phialdelphiaost
2,5 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar/stenbitsrom
500 gram räkor med skal
4 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
1 krm cayennepeppar
Dekoration:
Ägg, räkor, dill, stenbitsrom eller lite vad du själv vill ha och gillar.
Gör såhär:
1) Mixa brödet med stavmixer, smält smöret i en kastrull och blanda sedan i brödsmulorna. Rör tills det blir lite degigt.
2) Fördela ut i en springform med avtagbara kanter ( cirka 24 cm var min), platta till allt och ställ i kylen.
3) Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche och philadelphiaost.
4) Finhacka löken (en halv om det är en större lök) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och stenbitsrom. Smaka av med salt & peppar.
5) Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme, det ska smälta samman till en vätska. Vänd ner det och rör om i smeten tills de är väl blandat. Klicka sedan i hela smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, gärna över natten om det går.
Dekorerar den gör du strax innan servering!
Å vad fin han blev den lille (han är fin alltid såklart) och inte kan den lilla oskyldiga minne ladda hem något olämpligt 😉 den tårtan skall testas!!!
Tack för en fin blogg med kul innehåll 🙂
Har gjort den här två gånger nu och lyckats misslyckas med gelatinet. Vad är tricket? Går det att eventuellt hälla i cremefraichen i det varma gelatinet och sedan låta det svalna eller har du något tips? Ska man låta cremefraichen och philadelphian stå framme så det inte är kylskåpskallt eller något sånt? 🙂
Vattnet till gelatinet ska vara kallt, kanske det är de det som är problemet! 🙂
Det ut att smaka gott