Nyttiga veckan fortsätter här. Detta ska tillagas nån kväll här hemma. Jag har kommit på att jag bara älskar fräsch mat. Gärna med orientaliska smaker. Lime är ju bara helt fantastiskt i mat. Bakning med faktiskt! 🙂
Thaikyckling i salladsblad, 4 pers.
1 isbergssalladshuvud
3 msk olivolja
1 rödlök
2 msk färskriven ingefära
3 vitlöksklyftor
1 kg kycklingfärs
1 msk sojasås (glutenfri om du vill göra rätten glutenfri)
3 msk fisksås (jag kör med den här)
1/2 dl honung
2 tsk limezest (rivet skal av lime)
3 msk pressad limesaft
1 1/2 lime
1/2 tsk chiliflakes
2 schalottenlökar
1/2 dl färsk hackad koriander
1/2 dl färsk hackad mynta
1/2 dl hackade cashewnötter (kan uteslutas)
Gör såhär:
1) Fyll en stor skål med kallt vatten. Ta bort roten på isbergssalladen, det gör du enklast genom att smälla till roten rakt ned på en skärbräda, då lossnar den lätt och du kan bara plocka bort den. Lägg isbergssalladen i det kalla vattnet så går det enklare att ta loss salladsblad för salladsblad. De går sönder annars. Lägg de sedan på hushållspapper för att torka och därefter in i kylen.
2) Häll i oljan i en stekpanna. Lägg i hackad rödlök och hackad ingefära. Låt steka på medelvärme i ca 4-5 min. Ha i pressad vitlök och låt steka med ca 1 min till.
3) Lägg i kycklingfärsen. Höj värmen lite och tjoffa upp färsen till mindre bitar. Låt steka i ca 3 minuter.
4) Ha i sojasås, fisksås, limesaft, limezest, honung och chiliflakes. Stek med medan du tjoffar färsen mindre så den blir genomstekt. Stek i ca 5-6 minuter.
5) Ta av från värmen och ha i hackade schalottenlökar, koriander, mynta och cashewnötter. Tips är att toppa med strimlade morötter, limeklyftor och myntablad eller koriander. Ät & njut!