Åh nästa gång du ska göra tårta så tänkte jag tipsa dig om denna härlighet. Det är en riktigt mustig härlig chokladbotten där ”the secret ingredient” är majonnäs. Den blir så otroligt saftig av det men sätter absolut ingen smak. Tvärtom känns det som det förhöjer smakerna ytterligare. Botten innehåller också mycket kaffe och lite rom vilket gifter sig så otroligt fint med chokladen.
Botten:
3 ägg
4 dl strösocker
2 dl majonnäs
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
3,5 dl kallt kaffe
Glutenfri botten:
3 ägg
4 dl strösocker
2 dl majonnäs
5 dl glutenfri mjölmix
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
3,5 dl kallt kaffe
Fyllning:
150 gr ljus choklad
1 1/2 dl visgrädde
Chokladöverdrag:
3 dl vispgrädde
250 gr mascarponeost
1/2 dl kakao
1 dl florsocker
1/2 flaska romessens
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader. Ta en springform, jag använde en som är 24 cm, täck botten med bakplåtspapper.
2) Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt (inte för länge bara, då kan kakan bli seg). Ha i majonnäsen.
3) Blanda de torra ingredienserna. Varva sedan i de torra ingredienserna och kaffet. Använd gärna sil när du har i det torra ingredienserna så slipper du klumpar i smeten.
4) Häll i formen och grädda i ca 45 minuter. Kan vara lite längre, mycket hänger på hur stor form du har. Kakan ska vara torr när du trycker i en sticka.
Chokladfyllning:
1) Smält chokladen över ett vattenbad. Låt det sedan kallna helt. Vispa grädden. Ha i lite av den vispade grädden i chokladen. Blanda samman. Blanda sedan i chokladen i grädden. Vänd med slickepott.
2) Efter detta moment kan du täcka över kakan med plastfilm och förvara över natten. Du kan givetvis äta den samma dag också. Dela kakan på mitten och fyll kakan med chokladfyllningen.
Chokladöverdrag:
1) Vispa grädden, blanda sedan i mascarpone, florsocker, kakao och romessens.
2) Vispa samman till önskad konsistens. Spritsa sedan över kakan i önskad formation. Dekorera gärna med hallon eller körsbär.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Var i ugnen ska den vara,,,,,,?
I nedre delen blir bra.
Om man vill förbereda tårtan ett tag i förväg och fryser in tårtbotten: fryser man inden med eller utan fyllningen?
Bäst är om du fryser in den utan fyllningen.
Kan man utesluta romessens?
Absolut! 👍🏼