Den här godingen är HÖGST aktuell just nu när äppelsäsongen börjar lida mot sitt slut, vi har sjukt mycket äpplen kvar och jag ska nog koka några burkar äppelmos och den där äppelmarmeladen.
Den här äppelpajen är MAGISK! Den är dessutom så sjukt vacker så man nästan får ont i magen av bara tanken att man ska äta upp den.
RECEPT ÄPPELPAJ MED ÄPPELROSOR:
Pajbotten:
2,5 dl mjöl
0,5 dl socker
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 krm salt
Pajskydd:
aprikosmarmelad
vatten
Fyllning:
2 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
40 g smält smör
Äpplen:
4 medelstora äpplen
2 lime
vatten
Gör såhär:
1) Blanda mjöl, socker, mjöl och salt till en smulig massa. Ha i ägget och blanda snabbt ihop till en del. Plasta in degen och ställ i frysen i ca 10 minuter.
2) Ta ut degen och kavla ut den mellan två plastfolien. Lägg i en pajform och skär av kanterna. Nagga och färgrädda i 175 grader i 10 minuter. Blanda till ”pajskyddet”. Aprikosmarmelad med lite vatten. Pensla på hela botten. Detta är inget måste men detta håller pajskalet sådär sprött och härligt och ”degar” inte ihop det när fyllningen kommer i.
3) Skär upp äppelskivor. Dela äpplet på mitten och töm ur kärnhuset. Skiva sedan tunna äppelskivor. Ta en bunke och pressa i limen i den. Lägg i alla äppelskivor och fyll på med vatten så de täcker äpplena. Ställ in i micron i ca 3-5 miunter tills äppelskivorna blir mjuka.
4) Gör fyllningen. Vispa socker, vaniljsocker och ägg riktigt fluffigt. Blanda i mjölet med en slickepott. Slutligen har du i det smälta smöret och blandar till en slät smet.
5) Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Lägg äppelskivorna såhär och rulla sedan ihop dom nerifrån och upp så blir det en rosformation. Stick i dom längs kanterna i pajfyllningen. Här kan du göra som du vill, endast fantasin sätter gränserna. Pudra gärna på lite kanel på äpplena innan gräddning.
7) Grädda pajen i 175 grader i ca 25-30 minuter. Den får gärna vara lite lite kladdig i mitten. Pudra äpplena med lite florsocker. Servera med vaniljvisp eller varför inte lite kanelgrädde. Vispgrädde med kanel och lite florsocker, riktigt mumsigt.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)
Hur rullas rosorna?ingenting under dom så dom hålls på plats?
Gud den här Pajen måste jag verkligen prova, den är SÅ fin, och sen ser den framförallt så himla god ut! =)
Håller tummarna att du vinner priset, det är du värd. Har självklart röstat!
Kram
Jösses vilken fin paj och den är säkert väldigt god också