Eftersom det är äpplets dag så tänkte jag bjucka dig på mina godaste bakverk med äpplen. Först ut är den här underbara knäckiga äppelpajen med hemkokt vaniljsås. MAGISKT!
RECEPT NINAS KNÄCKIGA ÄPPELPAJ
6 äpplen
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
150 gr smält smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR:
Börja med att skala äpplena och skiva dom i klyftor. Strö i kardemumma, kanel och vaniljsocker i en plastpåse. Släng alla äppelskivor där i och skaka om.
Blanda sedan samman smält smör, havregryn,strösocker, ljus sirap och vetemjöl. Det blir som en havreröra.
Fyll en pajform med kaneläpplena. Ha sedan på havrerörar jämnt uppepå. Skjuts in i ugnen på 175 grader i ca 30 min. Täck över med folie på slutet om pajen får för mycket färg.
Detta blir verkligen en härligt knäckig paj som smakar supergott. Till det kokade jag egen vaniljsås. Ämen, jag skulle kunna dricka min vaniljsås rakt upp och ner. Fasligt god, å du ska få mitt lilla recept på detta så du också kan bjucka på världens godaste vaniljsås. Det här räcker till ca 3 pajer.
4 dl vispgrädde
4 dl mjölk
8 äggulor
2 dl strösocker
2 vaniljstänger (har man inte det så funkar det med 1 tsk ekologisk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker).
Några stänk vaniljsocker.
1,5 dl vispgrädde
Gör såhär:
1) Dela vaniljstången och gröp ur fröna.
2) Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång plus frön.
3) Häll gräddmjölken över äggblandningen, lite i taget under omrörning så att gulorna tempereras.
4). Häll över såsen i kastrullen igen och sjud på svag värme tills såsen tjocknat något. Såsen får inte koka, då kan den skära sig. Ställ kallt med gladpack över så att det inte bildas en hinna.
5) Vispa grädden och rör sedan i den i den avsvalnade vaniljsåsen. Servera med den ljumna äppelpajen. Såå gott!!!
TIPS: Vill du göra den till vaniljkräm istället tar du bara bort mjölken och kokar den enbart på grädden.
Underbara recept, har provat en hel del och ingen besvikelse.
Jag hade inte kardemumma eller havregryn hemma. Jag blandade i mandelmjöl också.