LEOPARDBRÖD!
Japp, vad säger ni om det va? Ett franskbröd med inslag av kakaobröd i mitten. Detta i skepnad av en leopard. Det kan ju inte bli bättre?! 🙂 Så kul var det att baka det här brödet. Det är en hel del jästid men perfekt att baka på en dag som man är ledig. Å med tanke på hur gott det blev och hur roligt det ser ut så är det värt ALLA jästimmar i världen. 😉
RECEPT:
½ pkt jäst (torr eller vanlig funkar lika bra)
2,5 dl mjölk
50 gr smör
½ tsk salt
4,5 dl (ca) mjöl
½ dl strösocker
kakao
Gör såhär:
Värm mjölken fingervarm (varmare om du använder torrjäst, runt 45 grader då), smula i jästen i en bakbunke eller köksmaskin. Lös upp jästen i mjölken. Häll i socker och salt. Häll i lite av mjölet och börja bearbeta degen. Häll i hälften av mjölet och sedan det rumsvarma smöret. Häll sedan i resten av mjölet. Degen ska vara smidig men lite lite kladdig, inte fastna massor på fingrarna så men lite kladdig. Ställ och jäs under plastfilm i 1 timme.
När degen jäst klart delar du upp degen i 2 delar. Den ena delen får fortsätta jäsa. Den andra tar du och delar i två.
Ta sedan den ena degen och fyll med 2 tsk kakao och 1 tsk mjölk. Detta kan du behöva fylla på lite medan du jobbar in det i degen. Degen ska fortsatt vara smidig. I den andra delen har du i mer kakao, det slutade på ca 2 msk kakao och 1 msk mjölk för mig för att få den betydligt mörkare. Jäs degbullarna i ca 45 minuter till.
Dela sedan upp varje degbit till 7 ungefär lika stora delar.
Rulla den mörkaste bruna degbiten till en rulle som är lika lång som din brödform som du ska grädda detta bröd i. Kavla ut den mellanbruna delen såhär.
Rulla in den mörka degkorven i den lite ljusare degkorven. Sedan gör du likadant med den rullen. Den ska alltså rullas in i den ljusaste biten av deg. Lägg sedan alla korvar i brödformen. Bara rakt ned på varandra i nån form av ordning. Det ska bli en limpa, tänk så.
Låt jäsa inplastad i brödformen i ca 45 minuter. Jag satte ugnen på 225 grader, för att så fort jag stoppade in brödet sänka till 175 grader. Detta gör att brödet jäser sig fint direkt från det kommer in i ugnen. Täck över brödet med folie eller bakplåtspapper efter halva tiden så det inte blir för mörkt. Ta ut det, låt svalna innan du skär upp det.
Ät & njut!!!
Oj vilket roligt bröd och gott såg det oxå ut. Ha en fortsatt härlig lördag:-)
Vad roligt, ja prova! Så kul! 🙂
Oj vilket roligt bröd och gott såg det oxå ut. Ha en fortsatt härlig lördag:-)
Vad roligt, ja prova! Så kul! 🙂
Kul kaka, ser rolig ut. Skall visa det frun , hon tycker
om att baka . själv är jag mycke bättre kock än bagare.
Trevligt att fredagar in svedala är ungefär lika som här
i USA . Barnen har haft vett och flyttat ut och bildat
egna familjer , så vi träffar dom mest när dom behöver
barnvakter till barnbarnen. Eftersom vi har gott om tid
hämtar vi i skola och dagis också, nästan som en ny
skock med ungar men av typen på lån.
Globetrotters som vi är har vi inget enhetligt
familjespråk , mest portugisiska och engelska.
Efter vår Mexiko stint använder ”barnen” ofta spanska
när dem pratar med varandra , vilken blandning .
Själv tänker jag på svenska men pratar mest med
engelska och portugisiska. Få personer här talar
svenska så för att inte bli helt isolerad använder
jag språket i min omgivning.
Well well nog om det , sköt om er och may
your god be with you.
Tack för din kommentar! Så härligt att du håller i det svenska språket så bra. Du klarar ju svenska galant! 🙂
Hälsa familjen!
Kul kaka, ser rolig ut. Skall visa det frun , hon tycker
om att baka . själv är jag mycke bättre kock än bagare.
Trevligt att fredagar in svedala är ungefär lika som här
i USA . Barnen har haft vett och flyttat ut och bildat
egna familjer , så vi träffar dom mest när dom behöver
barnvakter till barnbarnen. Eftersom vi har gott om tid
hämtar vi i skola och dagis också, nästan som en ny
skock med ungar men av typen på lån.
Globetrotters som vi är har vi inget enhetligt
familjespråk , mest portugisiska och engelska.
Efter vår Mexiko stint använder ”barnen” ofta spanska
när dem pratar med varandra , vilken blandning .
Själv tänker jag på svenska men pratar mest med
engelska och portugisiska. Få personer här talar
svenska så för att inte bli helt isolerad använder
jag språket i min omgivning.
Well well nog om det , sköt om er och may
your god be with you.
Tack för din kommentar! Så härligt att du håller i det svenska språket så bra. Du klarar ju svenska galant! 🙂
Hälsa familjen!
Vad coolt. Måste testas 🙂
Ja göööör det! 🙂
Vad coolt. Måste testas 🙂
Ja göööör det! 🙂
jäkla mkt bakning härinne. så var det inte förut
mkt roligare att läsa om vad du har för dig, du har sån humor….
Tycker du? Jag har nog de senaste åren skulle jag säga, bjudit på minst ett recept per dag. Försökt i alla fall. Ett stort intresse som jag gärna delar med mig av. Varje dag, oftast 2 ggr per dag, skriver jag om vad jag har pysslat med, tankar funderingar osv. Så nä Eva, inte mer bakning än annars faktiskt.
Det är en ”konst” att driva en blogg och oerhört svårt att göra alla nöjda, men jag försöker verkligen.
jäkla mkt bakning härinne. så var det inte förut
mkt roligare att läsa om vad du har för dig, du har sån humor….
Tycker du? Jag har nog de senaste åren skulle jag säga, bjudit på minst ett recept per dag. Försökt i alla fall. Ett stort intresse som jag gärna delar med mig av. Varje dag, oftast 2 ggr per dag, skriver jag om vad jag har pysslat med, tankar funderingar osv. Så nä Eva, inte mer bakning än annars faktiskt.
Det är en ”konst” att driva en blogg och oerhört svårt att göra alla nöjda, men jag försöker verkligen.
WOW! Detta måste testas! Jag bakar mycket nu när jag är mammaledig så passat perfekt!
Ja gör det! Riktigt skoj och hela familjen gillade det! 🙂
WOW! Detta måste testas! Jag bakar mycket nu när jag är mammaledig så passat perfekt!
Ja gör det! Riktigt skoj och hela familjen gillade det! 🙂