Dessa härligheter alltså….
….när jag var iväg igår skickade Tony ett sms:
Man blir glad när det är uppskattat! I den här familjen finns det en hel del att smaska på, Jag har dock skämt bort dom så det är inte längre ”WOOW, har du bakat?” liksom. Det är mer regel än undantag att jag bakar. Dock så är jag rätt snabb att frysa in och så jämt så inte Milo äter bakverk varje dag liksom.
I alla fall, dessa bullar har jag planerat länge i mitt huvud att jag ska baka. Saffran och vit choklad är en ruskigt god kombo tänker jag….och det visade sig att det var det! Dessutom är det enkla att baka också vilket gör saken ännu bättre!
RECEPT ca 35 bullar:
5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
Ca 12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gr mjukt smör
200 gr vitchoklad
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Riv den vita chokladen eller skala den med en potatisskalare. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, cirka 1 cm tjock.
Bred smöret över plattan och strö den rivna chokladen över, vik den på mitten så du får en rektangel. Skär 2-3 cm breda bitar, snurra ändarna åt varsitt håll och snurra den sedan runt ett av dina fingrar. ”Knyt” ihop änden underifrån.
Lägg rullarna pappersformar på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda i 8-10 minuter. Ät & njut!
Hej! Måste man ha med den vita chokladen eller kan man köra utan den?
Absolut inte, byt ut mot vad du vill. Strö på vaniljsocker t ex. 🙂
Ja pinka på meeeej ,,,ni är så roliga …Ska genast prova baka dessa hahaha,,,ha en go helg
Det var ett roligt sms du fick ha ha! Ska baka saffransbullar ikväll och ska ha mandelmassa till fyllning. Kom och tänka på dej för visst rörde du ut mandelmassan med lite mjölk i ett av alla dina recep? Tack på förhand!:-)
YES! Då blir det sådär härligt och krämigt! 🙂
Tack för en toppenblogg! Ska testa dessa bullar. Är inte van o baka m vit choklad. Vilken sort rekommenderar du?
Jag brukar köpa vit blockchoklad i den affären jag besöker just då, kan tycka att Fazers är godast faktiskt. Tack själv för att du läser! 🙂
Ser sååå goda ut! Måste man tvinna dom eller kan man göra som ”vanligt”? Får aldrig till tvinningen…
Du kan göra dom som vanligt också! 🙂
Tack för receptet på saffransbullarna! Hittade det sent igår kväll så imorse klev jag upp i ottan och bakade! Det var länge sedan jag gjorde det. Men oj så goda de blev!! Kram
Underbar kommentar från din man :-). Låter jätte gott så detta måste jag testa. Tack för alla goda recept du delar med dig!
[…] Recept hittar ni HÄR […]
Kan man göra dom utan saffran? Och plocka bort saffran och ta resten som står? Tycker ej om saffran men de andra låter sååå gott
Absolut, går jättebra!
Dina recept brukar vara toppen, men den här degen var det kladdigaste jag upplevt
Följde receptet till punkt och pricka men usch så kladdigt
Grejen är att våra mjölsorter kan skilja så otroligt mycket. Det kan hänga på om mjölet är tillräckligt färskt, vilken sort det är – om det har bra kvalitet osv. Ett färskt mjöl krävs det inte lika mycket av osv. Det bästa är att du går efter riktlinjen – när degen släpper väggarna i degbunken så är den klar. Testa det nästa gång.