VIT KLADDKAKA
Igår bakade jag en vit kladdkaka, gluten och laktosfri. Återigen är det den godaste vita kladdkaka jag någonsin ätit. Allt annat bleknar i jämförelse. Ska försöka förklara för dig hur den smakar. Först och främst så är den sådär härligt kladdig på insidan, kanten längst ut är inte torr….utan lite segt knäckig och knaprig. Ytan är också lite knaprig på nåt sätt. DET får man aldrig till när man gör en vanlig kladdis. Då blir den mest lite torrare längst ut. Alltså, så söt och god. Kladdig så det smälter i munnen. Fantastisk helt enkelt!
Självklart går det att göra denna kakan som en vanlig med vetemjöl men jag kan faktiskt inte förstå varför man ska göra det? Den är 100 ggr godare precis så som jag bakade den, men glutenfri mjölmix och pofiber. Testa vetja! Jag kan nästan lova att du kommer tycka detsamma.
RECEPT:
100 g smör
1/2 dl strösocker
1 msk vispgrädde
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl pofiber
2 dl glutenfri mjölmix
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smöret i en kastrull på spisen.
2. Tillsätt 1/2 dl strösocker och grädde. Koka upp det och ta sedan av det från plattan.
3. Vispa ägg och 2 dl strösocker förhand, inte alls länge utan vispa samman det bara.
4. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver, pofiber och mjölmix, vänd sedan ner det i smeten med slickepott. (Önskar du helt vanligt mjöl byter du bara ut pofiber och mjölmix till mjöl).
5. Tillsätt smörblandningen och rör försiktigt det till en jämn smet.
6. Häll sedan smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 15-20 minuter. Pudra över florsocker strax innan servering.
8. Servera med löst vispad grädde och tinade blåbär. Äääääälskar blåbär som är sådär härligt rinniga.
Ska prova att göra din citronkladdkaka på lördag då vi ska ha lite folk över på grillkväll, den lät så god! 🙂