Innehåller annonslänkar

Gamla stan förbereder sig för julmarknad

Igår var jag på ett möte inne i gamla stan, det var så härligt att se när de stod där och förberedde sig för att öppna upp den alldeles underbara julmarknaden. Jag ÄLSKAR gamla stan, jag som är helt övertygad om att jag levt flera liv innan detta bara vet att jag måste levt där nångång. Jag har bott där, känner mig så hemma när jag vandrar bland husen. Det är så otroligt vackert där och jag förstår att turister vallfärdar dit för att få en glimt av denna historiska plats. Milos historieprov på högstadiet som jag förberedde honom för fick mig att fullkomligen sluka in allt med gamla stan. Det finns kartor från år 1620 som visar hur staden såg ut innan 1550 talet. Så gammal stad. Staden grundades redan på 1200 talet. Vem minns inte när man pratade om Stockholms blodbad i skolan? Runt 100 avrättningar på torget den 7-9 november 1520. Andra dagen av avrättningarna regnade det vilket gjorde att blodet från torget sköljdes ned bland gränderna, där av namnet Stockholms blodbad…. Det otäcka i hur kungen lurade alla till att först vara med på en 3 dagar lång kröningsfest, för att sedan bli inlåsta där alla avrättningar sedan skedde. Den tredje dagen på festen höll nämligen ärkebiskop Gustav Trolle ett tal där han anklagade flera personer att ha gjort uppror mot kyrkan och enligt dåtidens lag i kyrkan skulle man dödas för den handlingen. Biskopar, adelsmän och borgare räknades upp bland namnen. De låstes in och leddes sedan en och en ut på Stortorget där de halshöggs inför publik.

Oj, där fick ni en historielektion också. 🤣

Va? Hur kan man bara inte älska dessa gator, nej… det blir till att ta på sig sköna skor någon dag i december och sen ska jag vandra igenom varenda gata i gamla stan. Avsluta med ett besök på Stortorgets julmarknad och sen en fika på Chokladkoppen med dasslock till kanelbullar.

Påklädd och redo för att ge mig ut i gamla stan och ta en fika på Grillska huset. Kan verkligen varmt rekommendera ett besök där. Eget bageri och maaaaaassor med gott att välja på. Har du vägarna förbi så besök deras café! Vi satt just under de gigantiska fönstrena och det var så idylliskt fint när det började snöa just när vi satt där.

Stickad tunika med slits (REA) // Coatade leggings // Kängor (REA) // Kappa (REA – kom igång rabattkod NIIINISNOV24 som ger 7% extra på rean, och 33% på dyraste varan. //

Efter gamla stan begav jag mig till Mall of Scandinavia för att inhandla lite julattiraljer. Försöker verkligen vara ute i god tid nu, men har än så länge bara fått upp julstjärnorna i vardagsrummet. Ska dock in till garaget imorgon och pilla på julsakerna för i helgen ska allt upp. Vill vara helt klar till första advent, med allt! Granhelvetet och allt. 🤩🎄

Ljus // Ljusstake

Det var ljuserbjudande på Lagerhaus så jag köpte denna. Ska stå på köksbordet som sällskap på frukosten. Perfekt att tända under tiden man äter frukost.

Gick in på Hemtex och letade etiketter till julklapparna och ”gå bort” presenterna framöver. Dom hade MASSOR, dessutom pågår en jättekampanj hos dom hela veckan. 50% rabatt vid köp av 2 produkter eller fler. Så generöst!

HÄR hittar du alla etiketter och presentinslagning.

Glittertopp // Halsband // Örhängen // Armband

Ikväll ska vi på vårt första julbord, vi ska till Wenngarns slott, där var vi ju förra året också. Så himla gott och lyxigt! Här ovan har ni delar av kvällens outfit. Ska kvista till Lindex sen och köpa strumpbyxor. De har några som har sååå skön midja, finns HÄR. Lite tjockare så perfekt såhär på vintern. Brukar köpa dom HÄR också, matta, skön hög midja och lite tunnare, lite mer festliga skulle jag säga. De festligaste tunna med skön midja har du HÄR.

Söta ljushållare har fått ta plats på brickan på bordet, jag smyger in julen lite försiktigt från och med idag. En tändsticksask med julmotiv är ett måste för mig.

Från frukosten i morse, kokosyoggi med osötad äpplemos och blåbär. Till det 2 glutenfria knäckemackor med avokado & tomat och min craving just nu, furikake. Sååå smaskigt!

Nu måste jag börja fixa mig, önskar dig en fin torsdag. Vi hörs sen.

Kram Nina

16
Kommentera

Baconbakad kyckling i äppelsås

När min kreativa hjärna får en tanke på en maträtt så släpper den oftast inte mig tills jag testat receptet. Det som var annorlunda med baconbakad kyckling i äppelsås var att jag kom på det medan jag lagade det. Stod och funderade på vad som kunde vara gott till och kom på att jag måste ha i äppelmos i såsen. Kombon bacon & äpple är tipptopp tänkte jag och så körde jag på. Det var ett mästerligt drag att låta baconen gå med kycklingen och liksom tillagas samtidigt, det satte den där alldeles underbara rökiga smaken på rätten som också passar så fint till äpple. Det som äppelmoset gör i rätten är att det sätter en diffus smak av äpple, men att det ändå är såsens smak som sätter mest prägel. Baconbakad kyckling i äppelsås kommer göras 100 ggr till här hemma för jisses som det hummades och mumlades ”Fifasen så gott” runt bordet. Hade dessutom 2 av 3 barn till bords som också fick smaka baconbakad kyckling i äppelsås. Som sagt, detta kommer jag få göra många gånger till, fick verkligen högsta betyg.

Missa inte: MINA 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPT

Detta var 2 gigantiska kycklingfileer som räckte fint åt oss 3 runt bordet. Strax innan servering så skar jag upp kycklingfiléerna i skivor och lät baconbitarna gå i såsen. Sedan var det bara att fiska upp kycklingskivor och baconbitar ur såsen, och givetvis få med sig massa sås också. Vi åt detta med klyftpotatis och en härlig grönsallad med fetaost.

Baconbakad kyckling i äppelsås

Missa inte: Superpopulära Mango Chutney kyckling // Godaste kycklinggrytan // Kycklingfile i rosmarinsås

4 kycklingfiléer

Krydda kycklingen med salt, peppar, vitlökspulver, torkad timjan och cayennepeppar

2 pkt bacon á ca 150 g

2 dl grädde (valfri fetthalt)

1 1/2 dl creme fraiche

1 1/2 dl äppelmos (jag använde en osötad)

2 msk kalvfond

1 tsk torkad timjan

1/2 msk balsamvinäger

1 1/2 tsk kinesisk soja

1 krm cayennepeppar

Salt & peppar

Gör såhär:

  1. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Krydda kycklingen ordentligt. In i ugnen på 225 grader, den ska stå i ca 10 min.
  2. Ta ut kycklingen. Klipp på baconen på kycklingen och ställ in i ugnen igen. Baconet ska få lite färg, ca 10 min.
  3. Blanda under tiden till såsen, grädde, creme fraiche, äppelmos, fond, soja, balsamvinäger och kryddor.
  4. Öppna ugnen och häll i såsen i ugnsformen. Låt gå i ca 15-20 min till. Kycklingen blir inte torr då den tillagas i massor med sås. Klart, servera med t ex klyftpotatis och en härlig sallad.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det på tummen längst ned.

Recept på bilden: Kåljox 

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

109
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Snabba Kolabullar med pepparkakssmak

Det här receptet har jag gjort många gånger kan jag lova, ett omtyckt recept på snabba kolabullar med pepparkakssmak. Dessa är så löjligt enkla att baka så man nästan skäms. De här snabba kolabullarna med pepparkakssmak kan du baka på smördeg också, då blir de ännu mer spröda och goda kan jag lova. Du gör som du vill, både pizzadeg och smördeg funkar fint. Vill du dekorera dem på något vis så skulle jag rekommendera en glasyr och varför inte lite juligt strössel? Ha för vana att ha en pizza & smördeg i kylen (brukar vara rätt lång hållbarhet på dem) så kan du svänga ihop kolabullar med pepparkakssmak när helst andan faller på.

Missa inte mina enkla Marianne Pepparkakor

Alltså den där pepparkakskolan som tittar ut från bullen, nej men detta var så gott så man höll på att smälla av. Det var bara till att njuta för fulla muggar.

Missa inte: Pepparkaks och kaffemums

Kolabullar med pepparkakskola ca 12 st

Missa inte: Mjuk pepparkaka med lingon // Pepparkakskladdkaka med kanelfluff // Jultårta

Ingredienser

1 pizzadeg (eller smördeg) på rulle

0,75 dl dulche de leche

2 msk pepparkakskrydda (recept på hemgjord HÄR)

40 g rumsvarmt smör

1 msk strösocker

1 ägg

Florsocker till garnering

Gör såhär:

1) Rulla ut pizzadegen (smördegen). Bred på smöret. Blanda samman dulche de leche med pepparkakskryddan. Strö på socker på pizzadegen och bred sedan på Dulche de Lechen.

2) Rulla sedan ihop degen från långsidan. Skär i 12 bitar och lägg i bakformar. Pensla med ägg och skjuts in i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10-12 min. De ska få fin färg. Pudra med florsocker när de svalnat en smula.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 330 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Några av mina favoriter i köket

Bunkar med lock (REA) // Gjutjärnsgryta (REA) // Avsvalningsgaller (REA) // Våtslip för knivar (REA)

Bunkarna är perfekt att nattjäsa deg i, ha röror i, sallader mm. Perfekt med lock, älskar dom! Jag har 2 såna här gjutjärnsgrytor och är så nöjd, finns i flera fina färger. Avsvalningsgaller vet jag inte hur jag klarat mig utan? Världens bästa slip för knivarna, våra knivar är livsfarligt vassa efter man slipat med denna. Så busenkelt är det också.

Kika in på Black Week (<klicka) som pågår nu med upp till 50% rabatt på massor med köksprodukter.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Andra goda recept till jul: 

• Över Atlanten kaka med saffran 

• Mina bästa & godaste köttbullar 

• Jultårta

• Daimfudge – enkel julgodis 

• Gubbröra

• Världens godaste laxröra 

• Julmustfrallor

• Lussebakelse (på bilden ovan) 

Fler populära recept: RECEPTSAMLINGAR

Mer gott till julen: 20 SÖTA JULRECEPT

Gillar du receptet? Då blir jag jätteglad om du gillar det längst ned under inlägget.

Kram Nina

6
Kommentera
Innehåller annonslänkar

Enkla glöggtilltugg till glöggmingel

Enklaste glöggtilltuggen har du här, snabbt fixat så har du dukat fram massa gott till glöggen. Det är ok att köpa färdigt och göra det enkelt för sig, julen ska ju njutas också.

Mer till glöggen: 35 recept till glöggminglet

Köp färdiga pepparkakor, jag köpte original och de med apelsinsmak. Tips tips! Galet gott med apelsin i pepparkakorna. Brynt smör från kavli, nej men hallegooooo vad ögonfransarna fladdrar alltså, huuur smaskigt? Jag älskar iofs allt med brynt smör, men denna var en höjdare!

Gillar du lite styrka så ska du garanterat göra dessa. Krustader och så en klick med sriracha edamer i. Går inte att sluta äta alltså!

Pepparkakor med brynt smör ost och granatäpple. Denna kombon är magisk, så gott så gott! Pepparkakorna med apelsinsmaken var wow.

De smälter sådär härligt inne i ugnen, jag kör dom på 200 grader i 10 min. Osten ska ha smält helt och det nästan kokar i krustaderna när dessa tillagas. Mums!

Det här är verkligen sååå gott! Trodde inte det, kändes som de skulle bli en tokig kombo. Men hörni, detta var hur smaskigt som helst. Med brynt smörosten på blev det helt magiskt. Ädelost med päron på, gillar du ädelost så kommer du smälla av för det kommer var en banger.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det längst ned under inlägget.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

PRE-BLACK WEEK har startat! Många fina erbjudanden, och faktiskt dessa veckor som jag brukar köpa alla julklappar på nätet. 

Matlagning – upp till 50% rabatt

Dukning – upp till 50% rabatt 

Tipsar om min favoritstekpanna som det är riktigt bra pris på nu! Passa för tusan på. Jag har den i 3 olika storkar, denna är den minsta på 20 cm, sen har jag även 28 cm och 32 cm. Riktigt riktigt bra pris på dessa nu! Älskar dom, fastnar aldrig och funkar som gjutjärn så du kan använda vilka ”verktyg” du vill i den. Se bara till att smyga igång värmen i den så har du en panna som du kommer älska! 😍 Du hittar den HÄR

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Andra goda recept till jul: 

• Över Atlanten kaka med saffran 

• Mina bästa & godaste köttbullar 

• Jultårta

• Daimfudge – enkel julgodis 

• Gubbröra

• Världens godaste laxröra 

• Julmustfrallor

• Lussebakelse (på bilden ovan) 

Fler populära recept: RECEPTSAMLINGAR

Mer gott till julen: 20 SÖTA JULRECEPT

Kram Nina

32
Kommentera

Varm minismörgåstårta

Detta är min minstings favorit – varm minismörgåstårta, skulle han få välja något att äta för resten av livet till frukost så skulle han välja den här varma minismörgåstårtan alla dagar i veckan. Snart 16 åringar (fyller den 4/12) växer i raketfart och kräver mycket mat. Så en varm minismörgåstårta är perfekt. 4 mackor i ett nafs. För oss vuxna tänker jag att 1 kanske räcker till 2 om man inte är alltför hungrig.

Mer inspo: SMÖRGÅSTÅRTOR

Du kan variera den här hur du vill. Byt ut brödet mot vanliga fyrkantiga formbröd t ex. Fyll med tacosköttfärs (om du har det över – perfekt i denna) och riven ost i varje lager. Eller en baconröra är också god.

Varm minismörgåstårta

4 Polarbröd vetekaka (har eget recept på det också, kolla HÄR).

ca 3 msk Creme bonjour soltorkade tomater

6 skivor rökt kalkon (funkar med skinka, kyckling, vegoskinka etc)

1 krm cayennepeppar

1/2 tsk vitlökspulver

1/2 tsk sweet paprika krydda (kockens)

1 msk flytande honung

Salt & peppar

8 skivor ost

Spetspaprika

Gör såhär:

  1. Bred creme bonjour på varje brödskiva.
  2. Ha på 2 skivor rökt kalkon på 3 av brödskivorna. Krydda på varje lager. Ringla över lite flytande honung.
  3. Ha på 2-3 skivor ost på varje lager bröd, glöm inte krydda och honung också. Högst upp lägger du några skivor spetspaprika och sedan ost.
  4. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills osten har smält ordentligt och börjar få lite färg på toppen.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det längst ned under inlägget.

Mer inspiration: 

Recept på bilden: FLÄSKFILÉSMÖRGÅS XL

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

18
Kommentera
Innehåller adlinks för NordicFeel

Fröknäcke och sminktips!

Morgonen har startat med frukost och nu ska jag strax fixa mig för att dra iväg. Vill tipsa dig om några saker innan jag drar dock. Jag har nämligen hittat ett fröknäcke som blir så himla bra och gott, tänkte att jag bara måste tipsa dig . Det är en färdig blandning man köper som man blandar med vatten och olja.

Knäckebröd mix (<klicka) som dessutom är glutenfri, hur bra? Du blandar alltså bara denna mix med vatten och olja, jag tog olivolja. Ett tips är dock att smaksätta det lite, det är gott som det är men jag tycker det blir såååå gott att smaksätta med (nu i juletider) kanel, nejlika & kardemumma. Också gott med brödkryddor. Våga krydda på lite, jag använder ca 2 tsk kanel, 1 krm malen nejlika och 1 tsk nymalen kardemumma till denna sats.

När den stått klart i kylen (minst 4 timmar) så plattar du ut den på 3 bakplåtar. Sedan är det bara att grädda. Detta blir så smaskigt och är mina absoluta favorit när det kommer till fröknäcke just nu.

Kan verkligen varmt rekommendera! Riktigt riktigt gott, har precis beställt 3 kartonger till, passade på nu när det är så bra pris på dem på Matsmart.

Lite nytt i sminkväskan

Ja nu nalkas det snart julbord för oss, är inbjuden till Wenngarns fantastiska julbord och jag kan från hjärtat verkligen rekommendera den. Var på den förra året och det var magiskt. Har fyllt på makeupväskan med lite härligheter inför allt firande som nu är på ingång.

När vi var och hälsade på Thedde i Schweiz förra året så köpte jag en produkt från det engelska märket ICONIC på flyget. Det var sååå himla bra och jag har fortfarande kvar av den, superdryg! Blev sååå glad när jag såg att NordicFeel ju har fått in det märket.

Deg blev dessa 3. Snygga produkter som jag blivit totalt kär i. Riktigt hög kvalitet och absolut inga reaktioner av överkänslighet när jag använder produkterna

Den till vänster köpte jag första gången, fyllde på med en ny nu. Iconic sheer bronzer är en bronzer som jag, när jag inte orkar sminka mig, brukar ta på med en pensel. Den gör ansiktet levande, ger färg och lyster. Jag brukar också dutta på den på kinderna när jag haft på foundation. Fräschar till ansiktet rejält och ger massor med färg. Jag köper den mörkaste som heter Spiced Tan.

ICONIC Lip plumping gloss – jag har den som heter soft taupe. Så fin färg. En vårdade plumpingglans som sitter bra och är så himla fin. Stöder kollagenproduktionen, aloe Vera och kaffeolja i. En ”must have” – alltid en gloss i väskan.

Nej men ska du ha en snygg finish på sminket – ja då måste du ha. Räcker det om jag säger att Khloe Kardashian använder den. ICONIC illuminating droppar. Ett flytande skimmer som får dig att se smashing ut. En superhighlight att ha på kindbenen, toppen av näsan…. Eller blanda ut en droppe i din foundation eller dagkräm. Ger såååå snyggt glow! Jag har den som heter Terracotta Bronze.

Nina favoritpaletter hittar man hos Makeup Revolution. Bra pigment, jättefina färger som sitter bra.

En lite festligare palette med lite festligare skuggor. Makeup Revolution Velvet Rose – denna har färger med lite tryck och väldigt fina shimriga skuggor.

Locket gick sönder i frakten. Men denna palette, basic matte, är deras storsäljare. En perfekt palette för vardag & fest. Bara matta skuggor, perfekt för en fräsch vardags makeup. Färgerna är sådär perfekt höstiga/vintriga.

Passa på och shoppa nu när det är black week! ❤️

Kram Nina

15
Kommentera

Veckomatsedel v 47

Hörni, vecka 47 redan? Snart jul ju. Här börjar så smått julstjärnor komma upp och den första advent ska allt vara klart. Veckomatsedel denna veckan bjuder på enkelt men väldigt gott! Den här veckomatsedeln skulle kommit in igår men det blev måndag ändå. Tänker att jag ska börja presentera veckomatsedeln på måndagar nu. Men… nog om det. Varsågoda, här kommer veckomatsedel för vecka 47.

Mer: ALLA VECKOMATSEDLAR

MÅNDAG

Indisk linsgryta med vitlöksbröd

En ljuvligt god indisk linsgryta som smakar så mycket. Jag har craving på den här grytan just nu och måste nog göra den redan idag, så himla gott! Tips: En klick kokosgrädde på toppen innan servering – mums!

Mer inspo: VEGETARISKT

TISDAG

Världens godaste barbecuelax med kall dillsås

Den här laxen är så smaskig, så mycket smak med barbecuesmak på laxen och den kalla dillsåsen ska vi inte ens prata om, så god!

Mer inspo: FISKRÄTTER

ONSDAG

Marry me Chicken pasta

Muuuuums alltså, den här pastan är så krämig och smakar så gott. Svårt att sluta äta, så synd att man blir så mätt på pastarätter. ☺️

Mer inspo: KYCKLINGRÄTTER

TORSDAG

Lyxiga Tacobåtar

Detta recept är så poppis hemma hos oss, det är alltid extra glada miner vid köksbordet när denna middag står framdukad. Vi brukar servera det med picklad rödlök, creme fraiche, jalapeños och tacosås.

Mer gott: KATEGORIN TACOS

FREDAG

Herrgårdskassler

Oj oj, ja denna rätten är så lyxig och god även om man brukar få kassler billigt så känns den här rätten dom en riktigt god helgrätt. Missa inte den!

Mer kött: MINA 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTER

VECKANS GOTTA

Pepparkakskladdkaka med kanelfluff

En riktigt god kladdiga som garanterat smakar både jul och supergott. Kanelfluffet på toppen gör verkligen ALLT för den här kakan, så god!

Mer gott: 20 SÖTA JULRECEPT

Hoppas du ska hitta massor med inspo från veckans matsedel. Alltid kul att kunna inspirera till en god och enkel matlagningsvecka.

Fler recept: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Följ mig gärna så du inte missar något:

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Kram Nina

7
Kommentera

Kåljox

Oj oj, vad gott vi åt idag. Kåljox, har du hört talas om det? Urgammal idé där man istället för kålpudding gör en kåljox istället. Denna blev så god så vi nästan slogs om den här hemma, du måste testa! Kåljox är precis som det låter, en jox med kål. Haha….

Kåljox är sååå enkelt att göra, och med potatis till och lingon så är det så gott så klockorna stannar. Vi körde råa lingon rakt av, men jag tänker att rårörda lingon eller lingonsylt blir minst lika gott.

Kåljox

500 g blandfärs (funkar fint med nötfärs också)

1/2 huvud vitkål

1 gul lök

1 grönsaksbuljongtärning

1/2 msk kinesisk soja

2 msk sirap

Salt & peppar

5 dl vatten

Gör såhär:

  1. Hacka vitkålen i mindre bitar, skala och hacka löken också.
  2. Stek vitkål och lök i lite smör. Stek tills vitkålen börjar mjukna. Ställ undan.
  3. Bryn köttfärsen. När den är brynt så ha i vitkålen & löken som du ställt undan.
  4. Ha i soja, sirap, buljongtärning salt och peppar. Häll i vattnet, ha på locket och låt puttra på medelvärme i ca 20 min. Rör om då och då.
  5. Ha på lingon och servera med kokt potatis.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 320 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Gillar du receptet blir jag glad om du gillar det längst ned under inlägget.

Mer inspiration:

Recept på bilden: Kyckling med godaste balsamicosåsen och knaperstekt bacon 

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

59
10 kommentarer
Innehåller adlinks

Pepparkakscheesecake i glas

Såhär på fredagen tänkte jag tipsa dig om ett riktigt gott tips på efterrätt. En efterrätt med julig touch, som du absolut inte behöver göra på pepparkakor och biscoffkakor, digestive funkar lika bra. Pepparkakscheesecake i glas svänger du ihop snabbt och enkelt och detta är såååå gott. Perfekt efterrätt! Denna pepparkakscheesecake serverar man allra finast i små glas, jag valde burkar för det var bara så himla fint. Dessa burkar köpte jag på IKEA. 39 kr för 3 st, finns i svart, rött och multifärger om du skulle vilja ha en annan färg. Om du vill så är det även gott att istället för lingonsylt ta blåbärssylt, eller varför inte hallonsylt. Hoppas du ska tycka att denna pepparkakscheesecake i glas är lika god som vi tyckte. 🤎

Mer gott: EFTERRÄTTER I GLAS

Får ofta frågan när jag presenterar såna här recept om det går att förbereda? Själva cheesecake moussen kan du förbereda men var för sig från kaksmulet, ligger dessa ihop för länge så blir det lite gojsigt. Så förvara gärna moussen i en spritspåse i kylen t ex som du försluter med en påsklämma.

PEPPARKAKSCHEESECAKE I GLAS, ca 6 st små

8 pepparkakor
6 biscoffkakor (du kan byta ut dessa mot pepparkakor om du vill)
25 g smält smör
100 g philadephia
2 dl vispgrädde
1 dl lingonsylt

Dekoration:

Smul
Små pepparkakshjärtan, jag stansade ut små i vanliga köpta pepparkakor

Gör såhär:

1. Smula pepparkakor och biscoffkakor till ett smul, det får gärna vara lite större bitar i, det ger lite textur.

2. Smält smör och blanda sedan smulet med smöret. Ställ undan.

3. Häll i grädde, philadelphiaost och vaniljsocker i en bunke. Vispa detta så det blir som en lite lösare grädde.

4. Ha i lingonsylten, vispa så det blandas ordentligt.

5. Fördela i smul på botten på varje glas/burk, ha i ganska så mycket. Sedan klickar du eller spritsar i av grädd/lingonbladningen. Toppa med lite mer smul och en liten pepparkaka.

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 330 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av 98 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 3000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

PRE-BLACK WEEK har startat! Många fina erbjudanden, och faktiskt dessa veckor som jag brukar köpa alla julklappar på nätet.

Matlagning – upp till 50% rabatt

Dukning – upp till 50% rabatt

Tipsar om min favoritstekpanna som det är riktigt bra pris på nu! Passa för tusan på. Jag har den i 3 olika storkar, denna är den minsta på 20 cm, sen har jag även 28 cm och 32 cm. Riktigt riktigt bra pris på dessa nu! Älskar dom, fastnar aldrig och funkar som gjutjärn så du kan använda vilka ”verktyg” du vill i den. Se bara till att smyga igång värmen i den så har du en panna som du kommer älska! 😍 Du hittar den HÄR.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Hoppas att detta recept ska bli toppen även för dig, en väldigt gullig och god efterrätt som blivit väldigt uppskattad.

Andra goda recept till jul: 

• Över Atlanten kaka med saffran 

• Mina bästa & godaste köttbullar 

• Jultårta

• Daimfudge – enkel julgodis 

• Gubbröra

• Världens godaste laxröra 

• Julmustfrallor

• Lussebakelse (på bilden ovan) 

Fler populära recept: RECEPTSAMLINGAR

Mer gott till julen: 20 SÖTA JULRECEPT

Gillar du receptet? Då blir jag jätteglad om du gillar det längst ned under inlägget.

Kram Nina

12
Kommentera

Stockholm Food & Wine

I Fredags var jag och besökte Stockholm Food & Wine. Har varit där ett par gånger förut men nu var det väldigt längesen. Men oj vilken trevlig mässa hörni, den kommer vi garanterat att besöka igen och igen.

Hade en magisk soluppgång med änglalik dimma som låg över fälten på vägen dit. Ibland är det så vackert men så galet svårt att fånga på bild hörni.

Stockholm food & wine och bak & chokladmässa var det som vi besökte. Så mycket kul att se. Jag fick Ankarsrums köksassistent presenterad för mig och känner att kanske kan det bli ett eventuellt byte från min Kitchenaid. För wow vad den verkar bra!!! Jag trodde nog aldrig att jag skulle byta faktiskt….. men vi får se?

Bild lånad HÄR

Tävlingen ”Årets konditor” pågick när vi kom in, den vanns av Hilma Strömberg från Orust.

Mycket som hände på scenen, där kunde man få tips både vad gäller matlagning och bakning.

Massor med olika drycker! Snygga flaskor i långa rader och massor att välja på. Allt från champagne till whisky. Apropå whisky så har en av mina gamla vänner gått och blivit ett fullblodsproffs när det kommer till whisky. Han är en av landets kunnigaste inom whisky och föreläser och kör whiskyprovningar en hel del.

Outfit in fleek! Här har inget lämnats åt slumpen, jag som känner honom vet ju sen innan att han aldrig skulle göra något halvhjärtat. Här har man liksom tänkt på allt.

Älskar man inte hans mustach? Du kan förresten följa honom på Instagram. Vi fick många skratt i baren där han stod, och också smaka på de godaste sorterna enligt honom. Jag är inget fan alls av whisky, tycker det smakar fan och hans moster om jag ska vara helt ärlig. Men, jag var beredd att liksom öppna upp för det nu när han stod där som ett renodlat proffs och tänkte att jag ju kan ge det en chans. Något jag lärde mig om whisky är att vi som är ovana helst ska presenteras en kraftfull whisky första gången, felet många gör är att man testar en mjäkig lite för mild sort, den är aldrig god för en nybörjare. Så Jonas smaskade på med en rejäl som har massor med smak.

Det visade sig att den här finska sorten som heter KULO (Teerenpeli) föll den här finskan i smaken. Finns HÄR på Systembolaget. Den blev liksom god, och det var nog aldrig en mening jag trodde jag skulle säga. Haha…. Jag tänker en stor rund chokladbit från Lindt, en chesterfieldsoffa, en brasa som brinner och en liten skvätt i ett tjockbottnat glas av denna – med is – nej men det kan nog bli hur trevligt som helst. Jag blev helt pumped up och vill nu köra whiskyprovning för tjejer.

Vad säger ni? Skulle ni hänga på?

Detta fick jag också smaka på, en form av öl/whisky eller vad man ska säga. En eklagrad variant av öl. Den i mitten, iskall, riktigt god! Finns HÄR på Systembolaget.

Massor med foodtrucks att köpa mat ifrån. Min vän Helena, som by way har de godaste högrevsburgarna, var där med sin Happy Foodtruck. 😍 Vi testade Irvins Bbq, de har nämligen vunnit nordiska mästerskapen i foodtruck med en av sina pastramimackor. På mässan fick vi äta den här mackan, ett kör som formligen föll isär med massa annat gott. En höjdare!

På vägen hem besökte vi konditorien på mässan och köpte med oss hem. Panem var där och Kosterheds konditori. Så mycket gott!

Trött men alldeles uppfylld av alla möten och kul var jag sen på väg hem. Det var en härlig mässa på alla sätt! Ska definitiv åka tillbaka nästa år, 7-9 november 2025. Bara bocka av i kalendern redan.

Nu ska jag hoppa in i duschen, idag är en rolig dag på gång, ska nämligen iväg till Pinchos på en lunch som Maktbarometern bjudit in mig till. Matens makthavare ska presenteras, så kul!

Vi hörs sen igen.

Kram Nina

21
2 kommentarer