ANNONS

Godaste Vardagsgratängen med fredagstwist

Godaste gratängen i mannaminne

I förrgår herreminjee att jag lagade en god gratäng, nej men hörni detta måste ni verkligen testa. Det blev så vansinnigt gott! Gjorde den dessutom lite ”ekonomisk” då jag fyllde ut den med linser. Vill ni dryga ut gratänger kan jag verkligen rekommendera linser. De ger mycket protein, precis som vanligt kött, dessutom är det billigt och köpa. Just nu är det t ex kampanj hos matsmart på de godingar som jag alltid använder, kolla HÄR (sååå billigt). Finns ekologiska också, till riktigt bra pris HÄR. Den här gratängen åt vi i flera dagar faktiskt och tröttnade inte en enda gång. Räckte säkert till sådär en 10 portioner.

Vet ni hur gott detta var? Vi åt det till en fräsch sallad med strimlad isbergssallad, strimlad gurka och strimlade morötter. Har ju världens bästa strimlade som jag använder när jag gör sån sallad, bästa! Finns HÄR. Gjorde en god vitlökssås till detta som det blev ljuvligt gott att doppa lite i. Recept på den kommer längre ned.

Godaste Vardagsgratängen med Fredagstwist

800 g köttfärs

1 lök

2 vitlöksklyftor

1/2 msk oregano

1 tsk timjan

2 tsk paprikakrydda

1/2 msk spiskummin

3 msk kalvfond

2 msk tomatpure

1 tetra krossade tomater (bra pris på dessa, finns i storpack också HÄR)

1 msk balsamvinäger mörk

1 tetra linser (se ovan, använde röda linser men man kan använda alla färger)

Topping:

1 1/2 dl riven ost

1/2 dl riven parmesan

Cocktailtomater

Tortillachips med ostsmak.

 

Gör såhär:

1) Börja med att steka upp köttfärsen. Hacka löken under tiden. När köttfärsen är brynt har du i hackad lök och pressad vitlök. Rör runt o h låt steka med i några minuter, löken ska börja ”svettas” och bli mjuk.

2) Krydda med alla kryddor, ha i tomatpure, kalvfond och balsamvinäger. Sist svänger du i linser och krossade tomater. Låt stå och puttra på medelvärme och rör om lite då och då. När den puttrat klart så ska den inte vara så vattnig.

3) Häll i allt i en ugnsfast form. Dela cocktailtomaterna och ha på några. Toppa med riven ost och parmesan. Ställ ugnen på grillfunktion på hög värme och låt osten smälta och få lite färg. Ta ut och stick i lite tortillachips.

Servera med ris eller med sallad som vi gjorde. Funkar fint till både pasta och potatis också, känns som du kan ta det du har hemma helt enkelt. 🤤👏🏻😍

Himmelskt god kall vitlökssås:

3 pressade vitlöksklyftor

2 tsk smör

2 dl creme fraiche (här väljer du fetthalt själv)

1/2 msk honung

1 tsk äppelcidervinäger

Salt & peppar

Gör såhär:

1) Pressa i vitlöksklyftorna i en skål, ha på smör. In i mikrovågsugnen på högsta i ca 30-45 sekunder. Ta ut och låt svalna.

2) Blanda vitlökssmöret med creme fraiche, honung, äppelcidervinäger, salt & peppar. Klart!

Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.

Här kan du följa mig:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

173
Kommentera

Svärfar 75 år

75 år

I Måndags fyllde min fina svärfar 75 år. När jag och Tony träffades hade han precis fyllt 55. Tänk, bara 5 år äldre än vad jag är nu. Tiden går så rasande fort verkligen.

Vi fikade ute i trädgården, så mysigt med kvällssolen. I sommar blir det stor fest, svärmor fyller nämligen 70 i juni så då slår de ihop allt till en enda fest.

När det blev kyligare satte vi oss i deras uterum, passade på att fota dem båda när de letade bilder de skulle visa i mobilerna. Haha… 🥰😅

Så mysigt i deras lilla uterum som de byggt själva. Älskar att sitta där när det är solnedgång.

Jättefina gamla kaffekoppar som vi tände ljus i. De här är antika och är dom i perfekt skick är de tydligen värda en rejäl slant. Tittar man på allt fint som finns hemma hos mina svärisar så hittar man såååå mycket antika saker, det är som att gå på en loppis verkligen. Så häftigt!

Min fina man! ❤️ Min klippa i livet och absolut bästa vän. Så glad han finns i mitt liv…. Extra mycket i motgångar. I år har vi verkligen varit tillsammans i 20 år. Det galna är att det känns som 10 kanske. Jag har också bloggat i 20 år i år, jag började blogga samma år som vi träffades, är inte det galet?! Jag måste ju lösa ett roligt event kring det känner jag. Va? 20 år med bloggen….det måste man väl nästan fira?

För 10 år sedan hade jag ett 10 årsjubileum, det kan du läsa om HÄR och HÄR. Galet mycket folk. Så roligt detta var, kolla vad liten Milo var? 🥹❤️

Nu ska jag dra igång morgonbestyren här hemma… vi hörs snart igen! Har ett nytt härligt recept till dig och igår kom ett efterlängtat paket med sommarkläder som jag tänkte visa lite mer ifrån.

Kram Nina

63
Kommentera

Fantastiskt sätt att göra kåldolmar på!

Gillar du?

Alltså jag gillar det nog mer än vad jag erkänner, minns när jag var liten att jag tyckte det luktade hemskt när mamma lagade kåldolmar hemma? Men sen när jag som vuxen vågade smaka tyckte jag att det smakade jättegott, även fast doften var densamma.

Kolla in detta fantastiska sätt att laga kåldolmar på! Hela kålhuvudet kokas i vatten fylld med mjölk, tar bara 20 minuter så är kålen klar att rivas loss, sen ska det hårda skäras bort på bladen, tyckte det var smart att lägga kålbladet i en skål och sen fylla. Tyckte också att röran som ska vara vara i dolmarna såg såååå himla god ut! Mums!

Du hittar tillvägagångssätt och recept i sin helhet om du klickar HÄR.

Här kan du följa mig: Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

 

42
Kommentera

Ska vi känna oss lurade? En enda matvarubutik som faktiskt sänkt sitt pris!

Detta var ju intressant?

I slutet av mars duggade beskeden om prissänkningar tätt från de stora matbutikskedjorna. Först ut var Lidl som sänkte priset på över hundra varor. Ica och Coop följde efter med egna prissänkningar. I enlighet med vad kedjorna kommunicerat har de flesta butiker sänkt priser på hundratals produkter senaste veckorna. Vissa butiker har gjort enorma justeringar, tolv ICA Maxi-butiker har till exempel sänkt priset på över 5000 varor. Däremot har 250 av butikerna i analysen höjt priset på fler varor än de har sänkt priserna på. 122 butiker har gjort fler prissänkningar än prisökningar.

Willys är kedjan som sticker ut både när det kommer till antal sänkta varor och värdet av deras totalsänkning. Många av de stora matvarubutikerna har gjort som de sagt och sänkt priset på många varor men räknar man ut totalt så är det inte en prissänkning för konsumenterna.

Så med det sagt, ja vi blev nog lite lurade att tro att de sänkt priset i det stora hela, den enda butik som kan bevisa att det faktiskt gjort det är Willys.

Var handlar du?

Källa: HÄR

2
Kommentera
ANNONS

Billigt till skafferiet

Tips på billigt!

Älskar man inte vädret nu? Här är det ljuvligt på alla sätt och man nästan hör hur det knastrar om alla knoppar som ploppar upp nu. Vi ska starta vår kyl ute i uterummet nu. Det är där vi brukar ha all dricka på sommaren. Perfekt nog så köpte jag lite från Matsmart som kommer passa perfekt där.

Matsmart beställningen kom i veckan! Detta är nog en av de paket som är allra allra roligast att öppna, haha… Jag beställde en av favvosmakerna på Loka. För mig är det enklast att få i mig vatten genom att dricka bubbelvatten, gott till maten också. Finns 4 pack HÄR. 

Milo & Tony älskar den här! Sportdryck som innehåller elektrolyter, vitaminer och mineraler. Båda dricker när dom tränar (innehåller inget koffein). Gott och ta också om man känner sig lite urlakad och trött som jag gör idag. Finns HÄR, pangpris med tanke på att datumet gått ut. Absolut ingen fara med sån här dryck, dom håller till hösten…. Lätt!

Även om jag tycker våfflor blir godast när man gör dom själv så tycker jag dessa är riktigt goda. Finns HÄR. Blir superfrasiga, tips…. Ha i hälften bubbelvatten (du ska tillsätta smör och vatten) så blir dom ÄNNU frasigare.

Supergod sås till tex hamburgare eller grillad korv, den här är också jättegod att ha i t ex köttfärssåsen, det måste du testa! Finns HÄR.

Världens absolut godaste te, jo men allvarligt alltså. Blev överlycklig när den var så galet billig. Den här är verkligen super super god! Verkar lugnande så drick det gärna på kvällen. Finns HÄR.

Till bakningen här hemma. Marsipanlock (<klickbar länk) kan man alltid hitta på något skoj med, t ex kan du baka punchrullar (<recept), prinsess-semlor (<recept) eller prinsess-rulltårta (< recept).

After Eight – apelsin (<klickbar länk) hade jag tänkt göra pannacotta på, har ju en med vanlig after Eight som blir såååå god, recept HÄR!

Guldpärlorna var slut, men såg att det fanns ätbara silverpärlor (<klickbar länk) istället. Kakaonibsen var tyvärr slut också, ibland måste man vara riktigt snabb när man beställer.

Det finns en hel kategori på matsmart med just bakning, kika HÄR.

Det var ett litet Måndagstips ifrån mig. Ha en fin start på veckan så hörs vi snart igen, ska berättande vår helg.

Kram Nina

57
2 kommentarer
Innehåller annonslänkar

Helgen

Helgen!

Det blev verkligen en toppenhelg på alla sätt, vädret, vännerna och allt vi hittade på. Ibland är de där oplanerade helgerna dom bästa, när man inte bestämt något utan bara tar dagarna som de kommer. Älskar det!

På lördagen kom stora barnens pappa Mange & hans Maria spontant på en fika på dagen, vi satt ute och pratade länge. Bestämde oss sen för att veva igång pizzaugnen för första gången i år, jag bjöd helt enkelt in dom på middag också. Jag gjorde i ordning lite plock åt oss medan pizzaugnen blev klar, riktigt skönt och sitta i solen. Vi är jättenöjda med vår pizzaugn, den är från OONI och vi har en som kan eldas med både ved och gasol. Du hittar den HÄR.

Blir galet goda pizzor, jag har en egen pizzadeg som jag brukar göra, men köper du kan jag varmt rekommendera surdegspizzadegen från POP Bakery, den är bäst!


Världens bästa pizzadeg, 4 pizzor

600 g italienskt tipo 00-mjöl (eller annat proteinrikt mjöl – t ex vetemjöl special)

12 g salt

20 g jäst

390 g vatten

Gör såhär: 

1. Se till att vattnet är ljummet. Häll det i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp. Blanda i mjöl och salt och rör runt med en träslev tills det blir en jämnt blandad deg. Du behöver inte knåda. Täck med plastfolie och låt jäsa i rums-temperatur i 8–12 timmar. Tänk på att det måste jäsa länge om det ska bli en perfekt pizzadeg.

2. Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp i fyra lika stora delar. Forma dem till runda bullar genom att sträcka ut en bit av degen och sedan trycka ner den i mitten. Upprepa ett par gånger runt om degen tills det blir en slät och spänd boll utan bristningar. Pensla ett fat eller en plåt med lite olivolja, lägg på bullarna, pensla dem med lite olivolja till och täck med plastfolie. Ställ in i kylen eller lite kallt och låt kalljäsa i 2–4 dagar. Går det inte att ha dem kallt så tänk svalaste stället att jäsa på.

3. Ta fram och låt stå i rumstemp i ca 30 min innan du sätter igång att baka ut pizzan. Jag använder både händer och kabel för att jobba ut pizzadeg till en rund pizza med lite bulliga kanter. Sedan är det bara att fylla med valfri fyllning. Här gjorde vi löjromspizzor. Så gott!


Igår var vi till Mall of Scandinavia, Milo klippte sig där och jisses vad han växte på sig när han fick lite kortare hår. Wow! Det blev så himla bra!

Jag passade på att trendspana på Lindex. Det var svårt att bara spana kan jag säga och har redan några sommaroutfits klara. Älskar!

Ljuvlig klänning i underbart sommarmaterial HÄR

Kolla in denna dröm till kjol, vilken sommar-smocka rakt i plytet! Finns HÄR.

Fanns en kjol i superfin rosa färg också! HÄR.

Åh vad jag älskade denna kimono! Så användbar på sommaren. I ursköna material dessutom! Finns HÄR.

Men hur härlig sommartop? Blev alldeles glad av den här, så snygg i sommar! Finns HÄR.

Kolla in dessa sommarhattar! Finns HÄR.

Blommig sommarklänning, midsommarklänning eller varför inte till bröllopet eller sommarfesten. Finns HÄR.

Fanns i blå också, det var verkligen en jättefin blå färg.

Såååååå snyggt ihop! Det här måste jag köpa! T-shirt HÄR. Kjol HÄR.

Den här omlottkjolen var också så himla fin, finns HÄR.


När vi kom hem så for vi ut på tur. Tony joggade och jag cyklade bredvid. I uppförsbackarna kunde jag inte ens hänga med. Har så galet dåligt flås nu sen jag varit borta från allt i ett halvår. Har mycket att jobba ifatt igen. Oj oj…. Men det är väldigt härligt att vara igång ska jag säga. Är så oerhört tacksam för att jag är så pass bra som jag är nu. Det blev 8,5 km sammanlagt och det var Tonys första utomhusjogg för året, han har ju stått och nött på löpbandet länge.

Sedan blev det spaghetti och köttfärssås till middag! Den godaste av alla hittar du recept på HÄR.

Nehej! Dags att jobba vidare här, vi hörs sen igen!

Kram Nina

51
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL v.16

Ny vecka, ny matinspo

Att komma på vad man ska äta, ja det kan vara lite utmanande i veckorna. Tycker t.o.m. jag som jobbar mycket med mat. Det är lätt att hamna i sina gamla vanliga mönster. Något som jag däremot ÄLSKAR är att ha nya recept att ta tag i, det gör matlagningen så mycket roligare. Här kommer veckans matsedel, hoppas du hittar lite inspiration.

MÅNDAG: Ninas Linsgryta

TISDAG: Ugnsbakad Lax med kall citronsås

ONSDAG: Fyllda pastarullar med ost & skinkröra

TORSDAG: Tacokorv i ugn

FREDAG: Gratinerad kyckling med baconsås

VECKANS GOTTA: Världens godaste smulpaj

Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.

Här kan du följa mig:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

61
Kommentera

Grädde och ägg i en skål. Varför har jag inte tänkt på det här tidigare?

Enklaste omeletten!

Kan du förstå att du kan få en så krämig och len omelett på bara någon minut. Den här får du verkligen inte missa!

Ninas snabba omelett

2 ägg

1/4 lök

1 msk smakrik ost

2 msk grädde

Några hackade basilikablad

Salt & peppar

Topping:

1 msk smakrik ost

Gör såhär:

9E6C7BEA-4C10-46A0-BD78-D06A030FF933

1) Knäck i ägg i microsäker skål.

32E5293D-AF85-4C08-A844-23CE1C279407

2) Ha i hackad lök, riven ost , basilika, grädde och kryddor. Blanda runt och ställ i micron på full effekt i 45 sekunder.

3) Ha på ytterligare en matsked ost, kör i 1 min till.

4) Ta ut och blanda runt till en krämig omelett!

Tips: Variera fyllningen med t ex gräslök, vårlök, soltorkade tomater, färska tomater, hackad sparris m.m.

Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.

Här kan du följa mig:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

375
Kommentera

Ninas grillsås

Dags för grill i helgen? Här ska vädret vara toppen, alltså på en nivå där det ska vara gassande sol. Så oerhört tacksam över det, härligaste som finns. Om du ska grilla så tipsar jag dig om världens godaste grillsås. Passar till i stort sett allt man grillar!

Ninas Grillsås

2 dl creme fraiche

2 st vitlöksklyftor

2 msk sweet chilisås

1 tsk paprikakrydda

1/2 krm cayennepeppar

Salt & peppar

Gör såhär: 

1) Blanda ned creme fraichen i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna.

2) Ha i alla kryddor och sweet chilisåsen. Blanda och låt sedan stå i kylen en stund så den får gojsa till sig.

Kika gärna på fler härliga recept till grillat:

Fräscha sallader till grillat, klicka HÄR.

Grillad smörig potatis, recept HÄR.

Världens godaste marinad, recept HÄR.

Gillar du receptet får Du gärna klicka i det lilla hjärtat längst ned under inlägget.

Här kan du följa mig:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

108
1 kommentar

Så får du igång pelargonerna efter vintern och blomma som aldrig förr!

Godmorgon!

Idag ska vi ta tag i vår uteplats igen och fixa en massa. Längtar till man får ta tag i blomster och börja plantera på allvar, jag blir alldeles sockerdrickig i skinkorna av det. 🤣🌸 Tror att jag ska åka till Blomsterlandet och spana vad som finns redan nu och kanske planera någon kruka med något fint. Längtar till Pelargonerna, tänkte faktiskt bjuda på ett inlägg om hur man sköter sina pelargoner allra bäst och hur man får dom att både blomma och leva länge tänkte. Ja det är väl perfekt nu när det nalkas vår på riktigt och snart blir dags att införskaffa de där första härliga pelargonerna om man inte redan har ett gäng som övervintrat. Det lustiga är att jag avskydde den blomman till för bara ca 10 år sedan, tyckte den var ful och spretig. Nu är det en av de vackraste blommorna man kan ha, tänk att man kan ändra sig så? ☺️ I år ska jag bli mästare på att ta hand om mina pelargoner, så är det bara, jag ska också lyckas övervintra dem. Det blir en utmaning för det har jag aldrig ens testat. Här nedan följer i alla fall tips på hur man tar hand om sina pelargoner som en blomsterexpert!

Mammas mäktiga pelargon för något år sedan.

Hur får man pelargoner att blomma till sin fulla potential?

Pelargoner tycker om sol och näringsrik jord. De vill torka upp mellan vattningarna och gärna lite näringsvatten någon gång per vecka. Det finns specialjord för just pelargonen men det är inte nödvändigt, det funkar fint med vanlig blomjord. Plocka bort vissna blommor, då växer det fram nya knoppar snabbt. I vinterbonade ljusa uterum kan de t.o.m. blomma över hela vintern.

Hur väcker man sina pelargoner ur vintervilan?

Börja med att vattna dem försiktigt, en övervintrad pelargon har inga sugrötter så var försiktig med vattningen i början. Annars ruttnar den. Efter ett par veckor skjuter pelargonen nya skott, då är det dags att beskära den. Klipp den ganska hårt och se till att snittet kommer strax ovanför ett bladveck. Efter ytterligare ett par veckor planterar du om den i ny jord. Var försiktig med vattningen tills nya stora blad växer ut. Börja med näringsvatten ca en månad efter omplanteringen.

Visste du att kaffesump är bästa gödningsmedel för dina pelargoner?

Något så enkelt som din kaffesump kommer få dina pelargoner till nya höjder. Kaffesump är ett mirakelmedel för dina växter. Den är särskilt rik på kväve, fosfor, mineraler och kalium, vilket gör den till ett naturligt gödningsmedel av hög kvalitet. Denna typ av gödningsmedel kräver inte heller särskilt mycket förberedelse. Sprid helt enkelt ut kaffesumpen på lite tidningspapper och låt den torka så att den är lättare att sprida ut. Använd sedan kaffesumpen till att gödsla rabatter, krukväxter, och inomhusväxter. Hur ofta du ska gödsla beror på typen av växt. Inomhusväxter tål bara gödsling med kaffe var sjätte månad. Utomhusväxter kan däremot gödslas med kaffesump upp till fyra gånger om året. Gödsla genom att strö ut kaffesumpen på marken runt växten och arbeta sedan försiktigt ned den i marken. När det gäller krukväxter kan du blanda ned kaffesumpen i planteringsjorden när du planterar växterna. Sprid ut kaffesump som har blivit över i ett tunt lager på komposten.

Kolla in svärmors pelargoner!

Hur får man pelargoner att leva länge?

• låt dem vila under vintern.

• ställ dom ljust och svalt

• dra ned på vattningen

Pelargonnäring finns i massa olika utföranden, här hittade jag en billig. Finns HÄR.

Sedan när du planterat och fixat med dina härliga pelargoner bakar du mina maffigt stora kanelbullar och tar en fika ute! Recept HÄR.

Kram Nina

Källa: Gardena, Helenas Hem & Trädgård, TV4

50
1 kommentar