VECKOMATSEDEL v.12

Godmorgon!

Säger jag från ett underbart Högbo Brukshotell, ska berätta allt för dig sen. Tänkte kicka igång denna Söndagmorgon med en veckomatsedel, ja det blir nog så att de får komma på Söndagsrna from nu. Så här har du lite inspo för veckan.

MÅNDAG: Korv & potatisgryta

TISDAG: Krämig laxpasta med citron

ONSDAG: Köttfärspiroger (ät med grönsallad o h en god dressing, tipsar om denna)

TORSDAG: Morotssoppa (ät med ett gott bröd, tipsar om mina goda vitlöksbröd)

FREDAG: Gratinerad kyckling med baconsås

VECKANS GOTTA: Saftig blåbärskaka med smul (ät gärna med rårörd hemmagjord vaniljsås)

Gillar du inlägget och recepten får du gärna klicka i det lilla hjärtat.

Här kan du följa mig:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

52
Kommentera

Trerätters

Sitter och skriver matlistan här, klurar på vad vi ska äta ikväll. Jag är sugen på någon god förrätt och varmrätt, ja efterrätt också. Tror att det blir den här till förrätt.

FÖRRÄTT (<klickbar länk)

VARMRÄTT (<klickbar länk)

EFTERRÄTT (<klickbar länk)

Kan ändra mig när jag väl kommer in på affären, men det lutar åt detta. Längtar! Hörni, imorgon börjar Lets Dance. Jag älskar ju det programmet, så kul och underhållande tycker jag. Ska hinna packa också för imorgon drar vi. Datenight here we come. ❤️

Hörs sen igen! Tänkte jag skulle hinna med och visa lite vad som fick följa med i fredagshandlingen.

Kram Nina

55
2 kommentarer

FREDAGSLISTAN

Fredag is in Da house!

Nej men kan man bli mer pepp? Älskar man inte Fredagar ända in i kaklet så säg. Det gör i alla fall jag, Fredagar kommer som en gräddvit liten smekning av skönt slappt och glatt. Hahaha! Fattar inte riktigt själv jämförelsen där men ändå. Hörni! Kickar igång denna peppiga Fredag med en Fredagslista såklart.

FREDAGSLISTAN

Humör idag?

Jo men fint serru. Lite trött och sliten, men ändå vid gott mod. Hoppas att jag tagit tillräckligt av min progesteronkräm så vår dateweekend blir toppen. Haha, ja alltså jag håller på och reglerar den så det blir tillräckligt och innan man liksom hittar rätt mängd så kan man vara lite ”förklimakterig”. Det har jag varit nu i några dagar och känt mig lite av banan. Sovit dåligt och känt mig energilös, deppig och ledsen med noll självförtroende.

Dagens planer:

Träna, basta, jobba, städa, fixa här hemma, spela in ett par videos, tvätta, handla för fredagsmy, handla några klädesplagg till Milo. Ja men det är helt enkelt fullt upp kan man säga.

Helgens Planer:

I helgen ska jag & Tony på en staycation, äta väldigt gott och så ska vi bo i svit. Ja men så lyxigt så jag smäller av. Detta är ett samarbete jag ska göra med en ny samarbetspartner som jag verkligen ser fram emot att berätta mer om. Det mest fantastiska med allt detta är att jag ska få lämna en rabattkod till er. Så i helgen ska vi, samtidigt som vi bor där, fota en massa och verkligen visa stället för er. Ska bli så kul! Detta är kanske inte ett ställe man vanligen åker till, just därför ska det bli ännu roligare. Kanske öppnar jag upp för ett ställe som kommer bli någon av ers framtida favorit. Man vet aldrig? Jag är i alla fall väldigt pepp! Berättar mer på Lördag eller Söndag.

Vad gjorde du förra året den här dagen?

Huuuu, väntrumsskakig och omplåstrad i halva ansiktet, åh jag minns fortfarande hur himla nervös jag var. Min kropp skakade verkligen när jag satt i väntrummet. Du kan läsa mer HÄR.

Vad var det jobbigaste som hände i veckan?

Jag fick en riktig meltdown i veckan. Har haft lite oroligt omkring mig på olika sätt under en period och i veckan så var jag på väg in på ett möte när jag läste om Elin Kjos (en kvinna jag följer på Instagram som lever med obotlig lungcancer), hennes syster berättade i ett Instagraminlägg att Elin har det väldigt jobbigt just nu, jobbigare än någonsin och att vi verkligen behövdes för att skicka pepp och energi åt henne. Jag tappade det fullständigt. Blev så ledsen ända in i själen så jag grät själv gåendes på Stockholms gator. Så pinsamt men jag kunde verkligen inte behärska mig. Tony kom sen till undsättning och jag bara bröt ihop i bilen. Åh fy, tårarna forsade när jag hulkade om att livet är så jävla orättvist. Här på bilden hade jag just satt mig för att ta en kaffe och för att återhämta mig när Tony tog fotot. Ibland är jag verkligen så trött på att leva som högkänslig, ibland önskar jag att jag kunde känna mig mer likgiltig. T ex så har det här med Elin följt med mig under så många månader nu, varje dag tänker jag på henne. Jag känner inte ens henne men så mycket av mitt liv upptas av att tänka på henne. Jag menar inte att jag vill känna mig likgiltig kring det, men jag är ibland så trött på att känna så oerhört mycket. Det känns som att jag ibland går sönder pga starka känslor. Tony som levt nära mig länge ser hur jag stundtals lider av det här. Han hade ett sånt riktigt pepptalk med mig i soffan igår, och det är så skönt att jag äntligen har någon nära bredvid mig som verkligen ser vad jag går igenom med att leva som högkänslig. Han ser det här och kan liksom avstyra mig från vissa saker så jag inte går in i det för hårt. Det hjälper mig jättemycket. Ni som är högkänsliga förstår säkert precis vad jag menar. Dock kan detta vara väldigt svårt att förstå för såna som inte är högkänsliga.

Vad var det roligaste som hände i veckan?

Lunchen med Mellan och att jag fick besöka ett av mina absoluta favoritcafeer i Sthlm. Fern & Fika, du måste testa! Ett veganskt café med antiinflammatorisk mat och fika utan gluten, raffinerat socker och mjölkprotein. För er som inte är så bekanta med veganskt kanske det låter som man äter kvistar och gräs där…. Alltså nej nej nej nej, det finns så mycket gott där så hälften vore nog! Denna gången hann jag inte sitta där och fika, däremot kvistade jag snabbt in för att köpa kakor. Deras CHOCO CHIP COOKIES är ”to die for”. Nej men jag är så lycklig att jag har 5 1/2 i skafferiet (har redan ätit 1 1/2) och ska få mumsa på en idag igen. Grejen är att min kropp (med IBS) mår bäst när jag äter mjölkfritt utan gluten typ. Nu lever inte jag så jämt utan jag svävar ut både här och där (balans) och det klarar jag (läs magen) rätt bra. Men när jag hittade det här cafet så kände jag att jag kunde gotta mig gränslöst åt allt utan att behöva tänka ”jag kan inte äta så mycket” osv. Här kan jag smälla i mig 4 kakor om jag vill, inga problem! Haha…. Du kommer aldrig orka äta 4 såna här kakor för dom är gigantiskas men ändå. Så tips tips! Besök, men spara några choco chip cookies till mig. Tipsar också om deras choco coconut brownie, amerikanska pannkakor, cheesecake Apple/Vanilla och semlor om dom finns. Mums!

Berätta om något mysigt som blev under veckan?

Tony och jag hade möten på varsitt håll i Sthlm (ni vet min meltdown dag), och när vi möttes igen sen så strosade vi lite tillsammans. Det var så mysigt då solen sken och jag bara kunde ha skinnjackan på mig utan och frysa ihjäl.

Helgens Tips:

Har du råd, besök ett café du inte brukar besöka. Ta ett fik du inte bruka gå till, kanske t.o.m. åka till en annan stad, se det som en liten utflykt. Kommer du till Enköping så tipsar jag om Walter. Mysigt, trevlig personal och gott fika. Åker du till Sthlm, testa Fern & Fika som jag tipsade om här ovan. Vill du hålla i slantarna i helgen så kommer ett annat tips till dig nedan.

Kanelhavrekakor

Bullkakor

Kladdkaka med Kokostoscatäcke

Hallonkladdkaka med vit choklad (skippa chokladen om du inte har någon)

Syltsnittar

Helgens tips på något gott:

Känns det som du inte riktigt har råd att fika på café i helgen så kanske en kakbuffe hemma kan vara något? Här ovan tipsar jag om bakverk du kan ha på din hemma-kakbuffe med ingredienser som man ofta har hemma. Varje recept har du under varje bakverk. Bara klicka in.

Nu önskar jag dig en riktigt fin start på denna Fredag. Vi hörs lite senare igen.

Kram Nina

69
11 kommentarer
ANNONS

Västerbottentartletter och påsktips

Godmorgon!

Det är Tooorsdag och jag börjar redan känna av Fredagspeppen, är det vädret? Solen får en ju onekligen mycket mer pepp på livet, så är det ju. Har ni planerat livet över påsk? Det har inte vi riktigt, jag hade först en planerad jobbresa till Marbella men vet inte om den blir av nu? Blir den inte av så får det kanske bli ett sista besök upp till fjällvärlden över påsk. Typ njuta av de sista snödränkta bergen och fjälluft. Jag älskar ju det så det gör jag gärna även om det inte blir någon skidåkning denna gången heller, ryggen är inte stark än så den skulle klara ett eventuellt fall. Något som går att planera järnet nu redan är allt gott man ska äta i påsk. Nej men, jag längtar! Börjar med ett riktigt gott tips, dessa kommer smälta i munnen och smaka så ofantligt gott så dessa MÅSTE du nästan ha på påskbordet. De passar utmärkt som ett gott tilltugg till Fredagsglaset också, har tips på Fredagsdrink lite längre ned också.

Västerbottentartletter med räkor, 4 st

4 minitartletter (finns i välsorterade matbutiker)

50 g riven västerbottensost

1 ägg

2-3 msk grädde

25 g stenbitsrom eller löjrom

1/4 rödlök

1/2 dl creme fraiche

Färsk dill

1 dl handskalade räkor

Gör såhär:

1) Knäck i ägget i en bunke. Häll i grädde. Riv i osten och blanda runt lite. Häll i tartletterna. Ställ i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Äggstanningen ska ha stannat och fått lite färg.

2) Hacka rödlöken smått. Klicka på creme fraiche, löjrom och strö på rödlök, räkor och avsluta med en dillvippa.

Limoncello Tropical Prosecco Cooler, 2 p

1/2 flaska valfri bubbel, jag tog cava

6 cl limocello

3 cl Tropisk juice koncentrat

Färska hallon

Gör såhär:

1) Innan servering, ställ gärna glasen lite kallt. Lägg även de färska hallonen kallt, gärna frysen.

2) Häll i limoncello, tropisk juice koncentrat och sist på med bubblet. Dekorera med de frysta hallonen.

Så gott så det var inte klokt! Du måste testa.

Apropå påsk! Har aldrig ens tänkt tanken att ha en påskservis men när jag fick se detta helt ljuvliga set från Hammershøi så svimmade jag nästan. Kan vara det finaste jag sett, blev verkligen helt kär!

Tallrikar HÄR, vilken dröm att duka såhär på påskbordet. Så underbart vackert verkligen. HÄR hittar du äggen.

Så söta vaser att dekorera med, kanske får de första vårblommorna pryda dessa vaser på påskbordet! Finns HÄR.

Så fint att kunna dekorera en kvist med både stora och små ägg, de små äggen hittar du HÄR.

Hur söööta äggkoppar? Man blir ju alldeles lycklig. Finns HÄR. Det var extra fint med bruna ägg i tyckte jag.

Tiden springer mot vår nu, bara några veckor kvar till påsk. April, jag känner på mig att den kommer vara extra fin i år. Med massor av sol och härliga vårdagar ute på altanen. Tänk när man får köra den första grillen ute.

Nu ska jag fixa mig lite, ska iväg på ett möte kl 10. Sen ska jag nog handla lite för helgen. Kanske hittar en fin bukett hem till oss också.

Ha en fin torsdag så hörs vi sen igen!

Gillar du inlägget och recepten får du gärna klicka i det lilla hjärtat.

Här kan du följa mig:

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

76
4 kommentarer

Frisörbesök och Ceasarsallad

Innehåller annonslänkar genom reklam för NordicFeel

Lill-Lördag!

Och dagen ska bjuda på stor sol! Det kan ju inte bli bättre, här har massor av snön smält bort också så det börjar liksom gå åt rätt håll hörni. Lurendrejeri-Mars kommer förmodligen och ”f**ka upp” oss många gånger till men du och jag vet att vi är på väg åt rätt håll i alla fall. Inte länge kvar tills vi går över till sommartid också, kan vi bara hålla oss där sen? För mig funkar det utmärkt och fortsätta med sommartid året runt.

Fick mycket frågor om vad jag hade på läpparna på Instastory. Först NYX läppenna, DENNA har jag använt. Gillar verkligen deras läppennor, tycker dom är sååå härliga. Sen fyller jag på med Clarins Lip comfort oil, alltså sååååå ljuvlig. Älskar den. Finns HÄR.

Bästa Pelle som bor på Marbella. Vågar vägar möttes där och det är så jag börjat gå hos honom. Han kommer nämligen till Sverige var 8:e vecka och då passar jag på att flytta upp mina extensions.

Efter frisörbesöket mötte vi upp ”Mellan” och så åt vi en lunch på Paulas i Östermalmshallen. Jag var så galet hungrig så jag hann inte ens fota maten men OJ vad gott det var. Jag åt en grönkålssallad med kyckling och örtdressing. Du MÅSTE gå dit och testa den någon gång, Ceasersalladen som ”Mellan” åt var också magiskt god! Så fräscha och så mycket goda smaker. Kaffet (koffeinfritt för mig) var också en höjdare, ja men 10 poäng av 10 från oss.

Fick craving på Ceasarsallad efter jag smakade Elliots. Jag brukar ju göra en hemma med ceasardressing, krutonger och hela baletten som blir så god också. Sen hyvlar jag maaaaassor med parmesan över, så gott så gott! Den måste du testa!

CEASARDRESSING till ca 4 portioner:

1½ dl rapsolja
1 ägg
1½ msk färskpressad citronsaft
2 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
0,75 msk vatten
svartpeppar
salt
½ msk vitvinsvinäger

Gör såhär:

1) Mixa ägg, citron, senap, pressad vitlöksklyfta och vatten. Jag använde en handmixer hela tiden.

2) När du mixat ihop allt häller du i oljan i en tunn stråle medan du mixar för fullt. Dressingen kommer att bli tjockare och tjockare ju mer olja du häller i så bli inte orolig om den är väldigt vattnig i början.

3) När du fått i all olja kryddar du med peppar och salt och slutligen vitvinsvinägern.

Det finns lite olika sätt att göra krutonger på. Ett är att steka dom i massa smör i en stekpanna. Ett annat är att göra dom i ugnen. Det sistnämnda gjorde jag.

KRUTONGER

5 skivor formbröd/rostbröd
3 msk olivolja
flingsalt

Gör såhär:

1) Skär bröden i tärningar

2) Lägg dom på en bakplåtpappersklädd plåt.

2) Ringla över olivolja och sedan flingsalt.

4) Blanda sedan ordentligt, skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter eller tills de fått önskad färg.

Sedan är det bara att sätta ihop din Ceasarsallad. Skiva upp grillad/stekt kyckling, ta sedan romansallad eller någon annan sallad (jag använde ruccola). På med krutonger, riv eller hyvla parmesanost uppepå och ringla över denna dressing! MUMS!

Sen eftermiddag åkte vi sedan hemåt för att rodda med Milos fotbollsträning, tänkte han skulle slippa gå till träningen i snålblåst och regn. Var liksom tillräckligt kanske att behöva träna i det vädret. Men det där minns man ju som ung, vädret bekom en inte alls på samma sätt som idag. Man kan ju bli så påverkad av vädret så man vill gråta när man slafsar runt i regn och snålblåst.

Avslutade kvällen med Mr Lindt i soffan. 😜 Alltså denna choklad alltså, den med havssalt är för tillfället en favvo. Tänkte jag skulle köpa massa olika sorter och testa någon dag, fick så många tips på goda i dm på Instagram igår så nu måste jag nog göra en video om det.

Visste ni att det finns en som heter créme brûlée? Nej men jag orkar inte, hur god måste inte den vara? Ska ut på chokladjakt idag.

Nej, nu ska jag fortsätta med min hudvårdsrutin hörni. Alltså jag har blivit sååååå duktig på att sköta min hud nu. Skulle säga perfektion och jag kan säga att huden tackar mig varje dag för det.

Fick en fin kommentar igår angående det. Roligt att det syns menar jag att jag sköter den till perfektion just nu. Jag är noga med tvätt morgon och kväll, på morgonen kör jag dessutom en ritual med Gua sha stenen på varje sida av ansiktet sådär en 10 minuter, det gör underverk måste jag säga. Men jag börjar alltid med tvätt och någon form av mask efteråt. Kanske låter detta som att det tar en hel evighet, det gör det inte…. Jag slänger på en mask och så gör jag frukost och roddar med morgonbestyren under tiden masken får verka. Så värt! Favoritmaskerna just nu:

Finns i 3 olika varianter, du kan köpa alla i ett paket HÄR (<klickbar länk). Aqua Pure (intensivt återfuktande, håller huden ren & fräsch med salicylsyra), Aqua Glow (intensivt återfuktande, ger lyster med Vitamin C komplex), Aqua Bounce (berikad med hyaluronsyra som ger huden spänstighet & lyster).

Idag körde jag Bounce (<klickbar länk) som den heter, superskön!

Blev så förvånad första gången jag använde masken, det ju gick att ta bort det blå höljet liksom, den är mest för för att du ska få dit masken bra.

Har aldrig varit med om en mask som sitter bättre, den sitter som en smäck och liksom smiter åt på huden på ett helt fantastiskt sätt.

Efter 15 min tar man bort masken och så tar man resten i påsen och smörjer in det. Man kan låta det sitta kvar sen om man vill men jag brukar ta bommullspads som är lite fuktade och torka av och sen ha på vanlig hudkräm efteråt. Så bra mask, ger verkligen ett superfint resultat och det verkar som att kontinuitet är nyckeln.

Nu ska jag gå till gymet, dags att göra sina ryggövningar igen. Idag väntar en rolig lanseringslunch med Odd Molly. Det ser jag verkligen fram emot. Vi hörs sen igen!

Kram Nina

63
8 kommentarer
ANNONS

PÅSKSMÖRGÅSTÅRTA och påsktips

Påsktips

Ja men jag så taggad och pepp för påsken, vem är inte det tänker jag med tanke på att det är då våren kommer smälla till. Ja jag har i alla fall bestämt det. 😅 Här fortsätter jag med lite påskiga tips.

PÅSKSMÖRGÅSTÅRTA

2 hela jubileumskakor (Polar, finns på ICA)
5 dl creme fraiche (34%)
300 g färskost (Philadelphia)
1 röd lök
1 knippe färsk dill
2 krm cayennepeppar
2 msk honung
salt & peppar (gärna färskmalen)
3 ägg
200 g handskalade räkor
4 potatisar

Garnering:

300 g handskalade räkor

3 ägg

4 färskpotatisar

1/2 salladslök

Gör såhär:

1) Börja med att koka potatisen, låt den sedan svalna.

2) Gör fyllning: Vispa creme fraiche, det blir till en början vattnigare men fortsätt så blir den till slut en fast vispad creme fraiche. Blanda den med färskost, hackad rödlök, hackad dill, alla kryddor och honung.

3) Lägg ut brödet på ett stort fat. Det ska vara ett stort runt bröd. Bred ut ungefär hälften av fyllningen på kakan. Skiva färskpotatis och lägg på, dela äggen i 4 klyftor och lägg på dem också. Rippla över lite räkor avslutningsvis.

4) Lägg på ett bröd igen. Gör samma sak, denna gången så kan du lägga ned lite tid på att göra det vackert också. Låt stå i kylen i någon timma om du kan, den gottar till sig och blir makalöst saftig och så vansinnigt god!

Fåtölj HÄR

Soffa HÄR

Har ni sett så himla fina utemöbler? Åh jag blev helt kär! Var in på Mio en sväng och kollade, dessa var bara så fina. Tänk när vi kan börja plocka fram våra utemöbler och kan sitta ute och ta en kopp kaffe. Åh vad jag längtar, den känslan alltså…..

Finns paket HÄR med soffbord också.

Ja ja, om bara några veckor kommer vi förmodligen få börja med att fixa på våra altaner, ni i norr kanske får vänta lite till. Men är det inte en väldigt härlig period vi går till mötes hörni!? Jag längtar och ser verkligen fram emot allt som våren kommer med.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

78
2 kommentarer
ANNONS

Ugnspannkaka de luxe

Det är Tisdag som enligt mig nog är en av de träligaste dagarna på veckan, men för att inte tänka negativt kring en veckodag så brukar jag tänka att det är Lill-Lördag imorgon och att jag ska laga något gott till oss imorgon kväll och att det redan är imorgon så vi har det att se fram emot. Det handlar nog mycket om att ändra sitt mindset som jag alltid tjatar om. Nu ska du i alla fall få recept på min favvougnspannkaka, en Ugnspannkaka de luxe. Den här blev sååå god och hela familjen smaskade i sig för glatta livet. Ugnspannkaka är ju så enkelt att svänga ihop dessutom. Denna måste du testa, en väldigt god variant!

Kolla in mer: PANNKAKOR / UGNSPANNKAKOR / CRÊPES (<klicka för recept)


UGNSPANNKAKA DE LUXE

Mer gott: PANNKAKSRÖRA    // BUBBELVÅFFLOR // RAGGMUNK I VÅFFELJÄRN

 

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

3 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

6 dl mjölk (3%)

3 ägg

25 g smör till formen

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan resterande mjölk och äggen, vispa helt slätt igen.

2) Lägg smöret i en ugnsform, ca 20×30 cm, och låt smöret smälta i ugnen. Ta ut formen och vicka den fram och tillbaka så det hamnar smält smör över hela botten och upp på kanterna.


3) Häll på pannkakssmeten och grädda i ugnen i ca 30 minuter.

Jag serverade med vaniljyoughurt och hallon. Du kan variera det i oändlighet. Vispad grädde till är supergott precis som bara enkel lingonsylt och stekt bacon.

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

255
Kommentera

Saftigaste sockerkakan och påsktips

Innehåller annonslänkar genom reklam för Cervera, Hemtex och Mio

Påsken närmar sig med stormsteg, åh påsken är väl verkligen en favorithögtid. Den där våren brukar ramla in vid påsk så för mig känns påsken mer som en riktig vårfest. Här kommer lite härliga vår och påsktips ifrån mig. Spaning på stan och så ett härligt recept på supergod och saftig sockerkaka som jag brukar svänga ihop till påsken.

Missa inte: ÖVER 100 RECEPT PÅ MJUKA KAKOR (<klicka för recept)

Skulle min äldsta få välja så skulle han välja den här sockerkakan alla dagar i veckan. Det bästa han vet, det och mina syltkakor (<klicka för recept) och Silviakaka i långpanna (<klicka för recept).

Fler goda sockerkakor:


Apelsinsockerkaka (min mammas favvo)

Silviasockerkaka

Magiskt god kaffekaka

Himmelsk äppelkaka



PÅSKIG SOCKERKAKA:

Fler populära mjuka kakor: LYXIG CHOKLADTÅRTA GODASTE MENDELMASSAKAKAN KANELBULLEKLADDKAKA

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

1 citron (saften & zesten)

3 1/2 dl vetemjöl

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

Glasyr:

2 tsk citronsaft

2 dl florsocker

Gör såhär: 

1) Sätt ugnen på 175 grader.

2) Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Jag brukar vispa så länge så det blir kvar lite ränder efter elvispen i smeten.

3) Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

4) Smält smöret, häll i det, citronskal, saften av citronen och mjölken i smeten. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.

5) Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

6) Blanda samman citronsaft och florsocker. Fyll på med citronsaft om det blir för torrt. Glasyren ska vara något rinnig i konsistensen. Häll detta över den avsvalnade sockerkakan. Toppa med färgglad strössel.

Gillar du recepten får du gärna klicka i tummen upp till vänster under inlägget. 👍🏼


Apropå sockerkaksform, kolla in dessa små sötisar i stengods. Det finns 2 olika storlekar av den och detta är den minsta, den var så sööööööt. Helt ljuvligt att baka små söta sockerkakor i dessa. Du hittar dem HÄR.


Hittade dessa helt fantastiska uppläggningsfat också, snacka om härlig färg på bordet! Fanns i stor variant HÄR, och lite mindre HÄR.


Lite bilder från cafet som jag & Tony drev för några år sedan. Ett favoritmärke för mig är Pottery Jo. Allt vårt porslin som bakverken stod på var från just Pottery Jo. Älskar!


Såg att det var riktigt bra pris på det just nu. Kolla in kaffemuggarna, så himla fina. Karaffen är också helt ljuvlig.


Kolla in sötaste hararna också! Hittade den sittande haren HÄR, den stående HÄR och den liggande HÄR. Perfekt påskpynt om du frågar mig? Helt min stil.

Längtar till påsken nu! Inte så många veckor kvar hörni. Så mys! 💛

Kram Nina

64
2 kommentarer
ANNONS

Järpar med gräddsås

God vardagsrätt

Något jag älskar är järpar, lätt att göra och det blir ju sååå gott. Ät med hemlagad potatismos och gräddsås så har du en riktigt god vardagsrätt som får tungan att krulla sig.

JÄRPAR MED SUPERGOD SÅS, 4 port

500 g köttfärs
4 skivor vitt bröd (formbröd)
1,5 dl grädde
2 ägg
2 msk dijonsenap
1 gul lök (riven)
salt och svartpeppar
1 tsk timjan
1 dl hackad färsk persilja (funkar med fryst också)

GRÄDDSÅS

2 schalottenlökar
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk kalvfond
3 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
2 tsk svart vinbärsgelé

Tips: Är såsen för rinnig, blanda 1 tsk majsstärkelse med ca 1-2 msk grädde och ha i såsen, låt koka upp.

Gör såhär:

1) Ta bort kanterna på brödet, lägg i en bunke. Hacka det i små tärningar. Häll på grädden och låt stå i ca 5 min. Medans kan du förbereda såsen med att hacka schalottenlöken du kan också riva löken som ska i järparna.

2) Knäck i äggen i bröd/grädden. Ha i lök, hackade persiljan och alla kryddor. Sist har du i köttfärsen, blanda sedan runt allt till det är ordentligt omrört.

3) Forma fina järpar och stek sedan i rikligt med smör på medelvärme. Det gör inget om det inte blir helt klara, de ska läggas i ugnsfast form och in i ugnen på 225 grader efter att de stekts, ca 10 min.

4) Gräddsås: Fräs löken i smör tills den mjuknar. Slå på vatten med grönsaksbuljongen. Låt reducera (koka in lite) tills häften kokat in. Sila över allt till en ny kastrull, löken ska alltså silas bort. Slå på grädde, låt koka ihop. Häll i soja, vinbärsgelé och lite salt. Känns det för ”vattnig” reder du av den med lite maizena och mjölk.

5) Häll såsen över järparna och servera sedan med hemlagad potatismos.

Hemlagad potatismos:

10 mjöliga potatisar
färska eller torkade örter (timjan och basilika)
salt
50 gr äkta smör
ca 1/2 – 1 dl grädde

Gör såhär:

1) Skala och koka potatisen. Koka den helt färdig i saltat vatten. Gärna så den börjar mjöla sig lite. Ta fram en elvisp och vispa sönder potatisen. Ha i smör, salt, vitpeppar och grädde, vispa ordentligt en stund så du får potatismosen sådär härligt slät. Är den för stabbig kan du fylla på med mer grädde.

Inspireras gärna av fler recept:

Köttfärs & baconrullar i magisk sås

Supergod Köttfärsgratäng på 30 min

Min godaste Köttfärssås

Gillar du receptet får du gärna klicka i det lilla hjärtat under detta inlägg!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

594
1 kommentar

Veckomatsedel v 11

Ny vecka….

….nya utmaningar! Ja men nu kör vi bara, vi kickar igång en ny vecka och hoppas och tror att det kommer bli en toppenvecka. Det SKA det bli, ni vet det där med mindset vid det här laget. Det blir vad du gör den till, något man kan påverka är hur man äter. Att planera veckans mat kan vara riktigt skönt, ha allt färdigplanerat och klart underlättar vardagens pusslande något enormt. Handla, laga, inte behöva fundera och klura. Ja jag själv älskar matlistor som gör livet enklare. Här kommer mitt förslag och lite inspiration till dig för veckan.

MÅNDAG: Japanska Tacos (du måste testa, såååå gott)

TISDAG: 3 minuters lyxpasta

ONSDAG: Sliders

TORSDAG: Linsgryta

FREDAG; Lyxiga Tacobåtar

VECKANS GOTTA: Smördegssemlor med vaniljkräm

Hoppas du ska hitta lite inspiration till veckan. Ha en fin start på veckan så hörs vi snart igen.

Kram Nina

40
Kommentera