Dags för grill i helgen? Här ska vädret vara toppen, alltså på en nivå där det ska vara gassande sol. Så oerhört tacksam över det, härligaste som finns. Om du ska grilla så tipsar jag dig om världens godaste grillsås. Passar till i stort sett allt man grillar!
Ninas Grillsås
2 dl creme fraiche
2 st vitlöksklyftor
2 msk sweet chilisås
1 tsk paprikakrydda
1/2 krm cayennepeppar
Salt & peppar
Gör såhär:
1) Blanda ned creme fraichen i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna.
2) Ha i alla kryddor och sweet chilisåsen. Blanda och låt sedan stå i kylen en stund så den får gojsa till sig.
Idag ska vi ta tag i vår uteplats igen och fixa en massa. Längtar till man får ta tag i blomster och börja plantera på allvar, jag blir alldeles sockerdrickig i skinkorna av det. 🤣🌸 Tror att jag ska åka till Blomsterlandet och spana vad som finns redan nu och kanske planera någon kruka med något fint. Längtar till Pelargonerna, tänkte faktiskt bjuda på ett inlägg om hur man sköter sina pelargoner allra bäst och hur man får dom att både blomma och leva länge tänkte. Ja det är väl perfekt nu när det nalkas vår på riktigt och snart blir dags att införskaffa de där första härliga pelargonerna om man inte redan har ett gäng som övervintrat. Det lustiga är att jag avskydde den blomman till för bara ca 10 år sedan, tyckte den var ful och spretig. Nu är det en av de vackraste blommorna man kan ha, tänk att man kan ändra sig så? ☺️ I år ska jag bli mästare på att ta hand om mina pelargoner, så är det bara, jag ska också lyckas övervintra dem. Det blir en utmaning för det har jag aldrig ens testat. Här nedan följer i alla fall tips på hur man tar hand om sina pelargoner som en blomsterexpert!
Mammas mäktiga pelargon för något år sedan.
Hur får man pelargoner att blomma till sin fulla potential?
Pelargoner tycker om sol och näringsrik jord. De vill torka upp mellan vattningarna och gärna lite näringsvatten någon gång per vecka. Det finns specialjord för just pelargonen men det är inte nödvändigt, det funkar fint med vanlig blomjord. Plocka bort vissna blommor, då växer det fram nya knoppar snabbt. I vinterbonade ljusa uterum kan de t.o.m. blomma över hela vintern.
Hur väcker man sina pelargoner ur vintervilan?
Börja med att vattna dem försiktigt, en övervintrad pelargon har inga sugrötter så var försiktig med vattningen i början. Annars ruttnar den. Efter ett par veckor skjuter pelargonen nya skott, då är det dags att beskära den. Klipp den ganska hårt och se till att snittet kommer strax ovanför ett bladveck. Efter ytterligare ett par veckor planterar du om den i ny jord. Var försiktig med vattningen tills nya stora blad växer ut. Börja med näringsvatten ca en månad efter omplanteringen.
Visste du att kaffesump är bästa gödningsmedel för dina pelargoner?
Något så enkelt som din kaffesump kommer få dina pelargoner till nya höjder. Kaffesump är ett mirakelmedel för dina växter. Den är särskilt rik på kväve, fosfor, mineraler och kalium, vilket gör den till ett naturligt gödningsmedel av hög kvalitet. Denna typ av gödningsmedel kräver inte heller särskilt mycket förberedelse. Sprid helt enkelt ut kaffesumpen på lite tidningspapper och låt den torka så att den är lättare att sprida ut. Använd sedan kaffesumpen till att gödsla rabatter, krukväxter, och inomhusväxter. Hur ofta du ska gödsla beror på typen av växt. Inomhusväxter tål bara gödsling med kaffe var sjätte månad. Utomhusväxter kan däremot gödslas med kaffesump upp till fyra gånger om året. Gödsla genom att strö ut kaffesumpen på marken runt växten och arbeta sedan försiktigt ned den i marken. När det gäller krukväxter kan du blanda ned kaffesumpen i planteringsjorden när du planterar växterna. Sprid ut kaffesump som har blivit över i ett tunt lager på komposten.
Hur får man pelargoner att leva länge?
• låt dem vila under vintern.
• ställ dom ljust och svalt
• dra ned på vattningen
Pelargonnäring finns i massa olika utföranden, här hittade jag en billig. Finns HÄR.
Sedan när du planterat och fixat med dina härliga pelargoner bakar du mina maffigt stora kanelbullar och tar en fika ute! Recept HÄR.
Ja så känner man ju alltid på något vis, här hemma brukar alltid de där Fredagsmorgnarna var extra smidiga, glada och härliga. Sällan att någon är på uruselt humör en Fredagsmorgon. Så härligt ju! Här kommer i alla fall Fredagslistan för denna veckan.
FREDAGSLISTAN
Humör idag?
Jo men jag är vid gott mod ändå. Hade en rätt tuff dag igår så idag känner jag mig lite trött men ändå vid gott mod. Ser fram emot helgen, här ska vi få toppenväder som det ser ut i väderappen.
Jobba, promenera, träna, äta lunch på stan, handla, städa och sen blir det fredagsmys för hela slanten. Jag ska göra smörgåstårta ikväll tänkte jag, bara så sugen på det!
Helgens planer:
INGA! Helgen står öppen för absolut allt och ingenting. Tänk att det kan vara så himla härligt med inga planer. Ledighet och fint väder kan ju ta den här helgen vart som helst.
Vad gjorde du förra året den här dagen?
Bilden ovan är från den 12/4 förra året, detta var bara någon timme ifrån Tonys vurpa och superjobbiga skada han ådrog sig. Så den 14/4 förra året handlade väldigt mycket om att ta hand om en sargad karl. Du kan läsa inlägget om vad som hände HÄR.
Vad var det jobbigaste som hände i veckan?
Igår var en jobbig dag. Vissa dagar är jobbigare än andra. Utan att gå in på mer tråkigheter än så så är ju livet exakt så. Alla går igenom sina svårigheter. Det ska man försöka komma ihåg där ute i livet. Möter man någon som kanske är otrevlig, sur, kort osv så KAN det handla om att den personen går igenom något tufft just nu. Man har ju ingen aning….det enda man kan tänka när någon beter sig märkligt är att den människan kanske har det jobbigt just nu.
Vad var det roligaste som hände i veckan?
Vårt häng med mamma och pappa i Måndags. Här skrattade vi så vi höll på och ramla ur stolarna. Haha, som vi kan skratta ihop. Vi hade en så mysig dag tillsammans i Måndags. Uppskattar verkligen de där stunderna som man har riktigt mysigt tillsammans.
Berätta om något mysigt som blev under veckan?
En dag i veckan tog vi en paus från jobb och åkte ned till hamnen med en varsin plocksallad. Detta kan vara så himla gott och mysigt ibland. Vi fick bröd över dessutom så pippifåglarna fick lite kalas också. Apropå att mata fåglar med bröd…. Ibland vet jag att jag hört att det kan vara farligt att göra det, att det sväller i deras magar och dödar djuren. Det gäller även riskorn. Detta stämmer inte enligt Land. Såhär säger Lotta Berg som är veterinär och professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, dessutom ordförande för Birdlife Sverige (f d Sveriges ornitologiska förening).
– Bröd och bullar och sånt innehåller mest tomma kalorier och inte mycket näring. Det är inte farligt att lägga ut lite brödsmulor, men det ger knappast fåglarna något.
Så inte farligt alltså. Däremot är det viktigt att de får annan näring också, det som är bra är att vår hamn ligger precis bredvid spannmålssilosarna. Andfåglar ska gärna äta ärtor, majs och spannmål. Småfåglar gillar solrosfrön, det har vi haft på vår baksida hela vintern.
Helgens Tips:
Kika in hos Cellbes! Den här klänningen hade jag på mig när jag var i Sthlm. Älskar den. Finns HÄR. På REA just nu.
De har en härlig kampanj just nu! Kolla in detta här ovan. Med kod: 2330 så får du 30% rabatt på dyraste varan. (Gäller på Cellbes eget varumärke).
Denna är också på REA nu, ska ha den när vi får lite varmare. Så snygg! Finns HÄR.
Helgens tips på något gott:
Vill du hitta dig med något härligt i helgen tipsar jag om en riktigt härlig bubblig dryck och dessa fylla krustader. Recept på båda HÄR.
Det var Fredagslistan, vi hörs sen igen hörni, ska klä på mig och dra iväg på min promenad nu.
Den här ska jag göra i helgen, så gott det ser ut. Enkelt att svänga ihop också. Som vanligt kommer jag ändra i receptet så det blir enligt vad jag tycker är smaskigt.
Potatis & Köttfärsrulle
3 jättestora potatisar (ta fler om det behövs, ska vara 1 kg sammanlagt)
2 msk olivolja
Salt & peppar
1,5 dl riven mozzarella
Fyllning:
350 g köttfärs
1 lök
2 vitlöksklyftor 2 msk tomatpure 1/2 dl ketchup 6 korianderkvistar (gillar du inte koriander så ta basilika istället)
2 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikakrydda
1 dl riven mozzarella
Gör såhär:
1) Skala och skiva potatisarna i tunna skivor, använd med fördel mandolin. Finns en jättebra HÄR.
2) Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsform, fördela ut riven ost över den. Lägg potatisskivorna lite omlott över osten/plåten. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 30 min.
3) Under tiden fixar du fyllningen. Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och stek detta i en stekpanna. Ha också i köttfärsen och bryn den ordentligt. Krydda med alla kryddor och ha i tomatpure, ketchup och kalvfond.
4) Ta ut potatisen och fördela ut köttfärsröran över. Toppa med den rivna osten. Rulla sedan ihop detta till en rulle.
5) Ha på osten och grädda i ytterligare 5-10 min eller tills osten fått fin färg.
Servera med en god grönsallad!
Vill du se hela videon och tillvägagångssätt kan du göra det HÄR.
Sitter i bilen på väg på möte i Sthlm. Tänkte jag skulle visa de sista bilderna från påsken, mysigt värre var det. Längtar nästan tillbaka, allt var så trevligt på något vis. Tror säkert att vädret hjälpte till.
På påskdagen var vi ute hos mina föräldrar på påskfirande. Här hjälper Milo lillkusin Edward med påskäggsjakt. Mamma har ordnat så himla rolig påskäggsjakt. Massa roliga uppdrag som skulle göras och gåtor som skulle lösas, hon hade t.o.m. fått in charader. Bästa påskäggsjakten jag någonsin sett faktiskt. Så uppskattat ju!
Mammas dukning, alltid påskigt till taket hos mina föräldrar på påsken. Älskar’t! Sen älskar jag att komma till färdigdukat också.
Vi grillade i mamma & pappas grillkåta, som jag älskar att laga mat där. Känns som man förflyttas till Norrland i ett litet nafs. Måste måste laga mer mat där känner jag.
Efter maten hade vi pilkastartävling, jag var ”on fire” och kastade som en pilkastarmästare. Haha, vet inte vad som tog åt mig. 😂 Riktigt kul med ungarna också. Vi hann med efterrätt och kaffe också innan vi åkte hemåt. Så mysig påskdag på alla sätt.
Annandag påsk startade vi dagen med en promenad. Så härligt och se hur det riktigt sprakar i rabatterna nu. Den här tiden är verkligen magisk. Du kommer väl ihåg att stanna till och njuta lite av det som är nu, inte bara längta till sommaren utan stanna upp och verkligen andas in allt runt dig nu. Jag försöker verkligen göra det, att ljuset är tillbaka igen…. Bara att det är ljust när man vaknar är fantastiskt. Åh, älskar den här perioden. Efter promenaden var det hem och byta om och dra och titta på Milo som hade fotbollsmatch. Spelade 4-4 mot VIK så det var en spännande match.
På dagen bestämde vi dejt med mamma & pappa ute i Landsberga Gårdsbutik. Åh herre som vi satt och skrattade här alltså….. Fikat var väl ok, så himla urplockat, hörde av några av mina följare att det hade varit det hela helgen. Av erfarenhet vet jag att det är svårt att planera sånt här. På Kaffestugan när vi drev det så hade vi samma problem ibland. Till slut lärde man sig hur man skulle baka för att alltid ha fika, sen var det ofta som t ex kanelbullarna tog slut. Jag bakade mellan 200-300 kanelbullar varje dag, ändå tog det slut. Galet!
Efter fikat tog vi ett varv ute på landet, besökte bl a Sparrtra kyrka och kyrkan som jag och Tony gifte oss i. Sammanträffandet när Tonys mamma & pappa passerade precis när vi stod där var ju lite lustigt. Vi snackade en stund där i solen. Ett härligt avslut på en helt magisk påsk.
Blev ingen veckomatsedel denna veckan, man blev lite dagvill med påsken och idag när jag kom på det var det redan onsdag. Veckomatsedeln kommer igen nästa vecka. Så länge tänkte jag bjuda på detta härliga recept som jag absolut måste testa för det verkar så himla gott, det bara dryper i munnen när jag tänker på hur detta måste smaka! Jag har ändrat i receptet efter eget tycke och smak.
Gratinerad Kycklinglåda
3 kycklingfileer
Salt & svartpeppar
1 lök
2 msk Olivolja
4 medelstora potatisar
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
2 msk kycklingfond
2 ägg
1 tsk malen curry
1 tsk provencalska örter
Topping:
1 dl Västerbottensost eller någon annan kraftfullt smakande ost1 stor tomat
Gör såhär:
1) Strimla löken, skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skiva också kycklingfiléerna i mindre bitar. Häll i olivolja i en gjutjärnspanna eller ugnsform, ha i den strimlade löken i botten, sedan har du på potatisskivorna och sist de skivade kycklingfiléerna. Krydda ordentligt. 
2) Blanda sedan grädde, ägg, pressade vitlöksklyftor, kycklingfond, curry och provencalska örter i en skål. 
3) Häll allt över kycklingblandningen. Tillaga i ugn på 200 grader i 40 minuter. 
4) Ta ut pannan/ugnsformen från ugnen och ha på riven ost och tomatskivor uppepå. Skjuts in i ugnen igen 15 min. De sista 5 minutrarna kan du ha på grilleffekten på ugnen.
Servera denna rätt till en härlig grönsallad av något slag, HÄR hittar du förslag på olika sallader.
Här ovan kan du kika på tillvägagångssätt i sin helhet.
Vädret strålade och med det kom både grillpremiär och massa härligt umgänge. Vi hade inte kunnat få en bättre påsk säger jag, så mysigt från början till slut. Nu är det vår på riktigt känns det som, det kommer också följa lite röda dagar och klämdagar så nu fram till sommarlovet kommer det bara säga swish.
Vi kom hem från Sälen på Torsdagen, och Fredag dag pyntade jag lite och fixade hemma. Förresten, ett grymt tips till dig som vill behålla tulpanerna lite längre och inte få dom att växa så mycket på längden. Ha i ca 1 msk potatismjöl i tulpanvattnet. Håller hur bra som helst.
På långfredagen fikade vi först med Tonys päron på dagen, jag bakade min blåbärskaka, den måste du testa att baka. Går i ett nafs och blir alltid så god. Recept, klicka ➡️ HÄR.
På kvällen var vi bjudna till Mange & Maria på lite påskmiddag. Så gott allting och så mysigt. Det blev lite salta chips med rödlök, stenbitsrom och creme fraiche som tilltugg (finns recept HÄR). Gemsalladsblad med räkor, gurka, lime och chili med en örtig yoghurt på. Såååå goda! Till varmrätt åt vi hel laxsida, så så gott var det! Till efterrätt blev det citronmousse. Väldigt smaskig meny. Kan verkligen rekommendera det här vinet ovan när du ska äta lax, passade sååå bra och var verkligen så gott.
Premiär för min nya softshelljacka också, finns HÄR. Sååå perfekt för promenader. Lagom varm, håller vind vid bröstpartiet och är mer luftig i ärmarna. Så mjuk och följsam på, har haft den på mig varje dag nästan. Jag har gått hela påsken nämligen, varje dag har jag gett mig ut på sköna promenader. Gråter en liten skvätt varje dag för att jag är så tacksam över att jag kan promenera igen. Den känslan!
På påskafton hade vi grillpremiär hemma, alltså hur härligt var det inte ute? Vi njöt i fulla drag hemma. Att få sitta ute och t.o.m. ta av sig jackan för att det var så varmt var ju helt magiskt. Det grillades både kyckling och kött, vi gjorde också vår specialare som vi alla älskar. Grillad potatis, såå såå gott. Recept, klicka HÄR.
På påskafton hade vi grillpremiär hemma, alltså hur härligt var det inte ute? Vi njöt i fulla drag hemma. Att få sitta ute och t.o.m. ta av sig jackan för att det var så varmt var ju helt magiskt. Det grillades både kyckling och kött, vi gjorde också vår specialare som vi alla älskar. Grillad potatis, såå såå gott. Recept, klicka HÄR.
…ja det är i alla fall vad jag känner för denna fantastiska mackapär här hemma. Den har underlättat livet till max skulle jag säga, finns nog ingen maskin jag uppskattar mer här hemma tror jag. Dock så ska man ju inte köra precis allt i diskmaskinen, här kommer 10 saker du aldrig ska diska i en diskmaskin enligt råd & rön.
Kocken Markus Aujalay:s knivset till riktigt bra pris, klicka ➡️HÄR.
KÖKSKNIVAR: Att diska knivar i diskmaskin gör dem slöa eftersom diskmedlet fräter på eggen. Knivar som inte är rostfria rostar dessutom när de utsätts för vattnet, värmen och slipmedlet i diskmedlet, om de körs upprepade gånger i maskinen. Värmen under torkningen kan också göra att handtaget spricker. Handdiska i stället och torka av bladet direkt. Även saxar och andra vassa föremål blir slöa i diskmaskinen.
Bra träredskap till matlagning & bakning, klicka ➡️HÄR.
TRÄREDSKAP: Träredskap och skärbrädor i trä riskerar att spricka om de körs i diskmaskinen. Kombinationen fukt och värme gör att träet kan ändra form. Det kan också samlas bakterier i eventuella sprickor i trät.
Äkta guldplätterad gaffel från Modehuset VERSACE (priset gick inte av för hackor), klicka ➡️HÄR.
GULD & SILVERFÄRGAT: I diskmaskinen kommer färgen att blekna, lossna och bli ful. Jag har själv guldfärgade bestick som jag råkat köra i diskmaskin som nu lossat massa färg, inte alla fint. Detta gäller alltifrån guld- och silverpläterade bestick till glas, koppar och vaser med silver- eller guldfärgad dekor. Däremot går det bra att köra bestick av äkta silver i diskmaskinen, till skillnad från de pläterade besticken är de av silver rakt igenom.
Gjutjärnsgryta i underbar färg! Finns i massor av olika härliga färger, klicka ➡️HÄR.
GJUTJÄRN: Stekpannor och grytor av gjutjärn mår inte bra av att diskas i maskindisk. Diskmaskinen tar bort den feta ytan som byggts upp under tiden som du använt gjutjärnsgrytan/stekpannan. Diska gjutjärn för hand men undvik diskmedel som faktiskt också förstör den feta ytan. Diska istället i mycket varmt vatten och diskborste, torka sedan av med hushållspapper.
Min underbara världsbästa lättviktsgjutjärnsstekpanna som har en teflon yta, klicka ➡️HÄR. (Denna KAN du dock absolut diska i diskmaskin, men ej vanliga teflonpannor).
TEFLONPANNOR: Diskar du teflonpannan i diskmaskinen riskerar teflonet att lossna och skadas. Till skillnad från gjutjärn tål teflonpannan diskmedel.
KOPPARMATERIAL: Pannor, grytor, kastruller och annat av koppar oxiderar och blir flammiga i diskmaskinen. Kopparn antar en matt och mörk ton. Undvik även att maskindiska mässing, som till största delen består av koppar.
Vackraste sockerkaksformen, klicka ➡️HÄR. Godaste Banankakan med kaffe, klicka ➡️HÄR.
ALUMINIUM: Kastruller, kakformar och förpackningar av aluminium ska du inte diska i maskinen. Aluminium är en lättoxiderad metall, som lätt blir svart på grund av den kemiska reaktionen med diskmedlet.
Urfina termosmuggar från Design Letters, klicka ➡️HÄR.
TERMOSMUGGAR: Termosmuggar ska diskas för hand om du vill vara säker på att vatten inte ska komma in mellan de båda lagren där det finns luft eller vakuum. Då förstörs nämligen termosens isoleringsförmåga.
ALLT MED ETIKETTER: Tar du inte bort etiketter från exempelvis konserver kan de lossna under diskprogrammet. Etiketterna och limmet riskerar att fastna i diskmaskinens pump eller blockera hålen på spolarmarna.
Supervackra kristallglas från Orrefors, klicka ➡️HÄR.
KRISTALL: Kristallglas och kristallskålar kan förlora sin glans och bli grumliga av maskindisk. Det innebär dessutom en onödig risk för repor och andra skador, om de slår emot annan disk under diskprogrammet.
Har du kanske ett sista påskfirande på agendan idag? Är det så att du inte riktigt orkar hålla på och baka tårtbotten och ha dig just idag måste jag bara tipsa dig om denna tårtan. Det är minstingen i familjen som skapat den från första början. Jag skulle göra en tårta för att fira hans sommarlov, gör en tårta med citronmuffins sa han. Ok tänkte jag, det måste ju gå och bli gott det med tänkte jag.
Det vackra tårtfatet hittar du HÄR. Finns massor med fler färger och storlekar, dom hittar du HÄR.
SNABBA TÅRTAN, ca 6-8 bitar
2 påsar citronmuffins (Hägges köpte jag)
6 dl grädde
100 g cream cheese (typ Philadelphia)
1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ask färska jordgubbar
1 dubbelDaim
Gör såhär:
1) Börja med att vispa all grädde.
2) Tjoffa jordgubbarna i 4 delar. Ta ur ca 3 dl ur den vispade grädden och lägg i en annan bunke. Ha i cream cheese, florsocker, vaniljsocker och ca 1 dl av jordgubbarna. Blanda.
3) Lägg 1 påse citronmuffins på ett tårtfat. Jag la dem som formen av en tårta. Bred över fyllningen. Lägg 1 påse citronmuffins över fyllningen. Fyll sedan på med resten av grädden och spackla in tårtan med den.
4) Toppa med jordgubbar och hackad Daim. Ha gärna på ätbara blommor också. Sååå gott och vackert!
Tips: Något som också blir väldigt gott är att lägga på lite lemoncurd- fluff på varje lager. HÄR hittar du recept på min goda.
Ps: Gillar du recepten och inlägget får du mer än gärna klicka i det lilla hjärtat under inlägget.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Ja det är väl inga konstigheter tänker kanske du? Nej, man tycker ju inte det. Jag har i alla fall stekt bacon på samma sätt i många herrans år och det har väl funkat helt ok.
Men nu när jag sett detta knep så kommer jag förmodligen aldrig mer steka det i stekpannan. Detta är verkligen ett otroligt sätt att göra det på. Inget os hemma, inget ojämnt stekt utan bara helt perfekt avrunnen knaprig bacon, det kan inte bli bättre!
Börja med att vika en bit folie, vik det varannan gång åt varannat håll.
Veckla ut folien på en plåt.
Lägg på baconskivorna uppepå folien.
Still i ugnen på 200 grader i ca 9-12 minuter.
Såhär ser de ut när de är klara! Hur smarrigt ser inte detta ut? Avrunna och perfekt knapriga!
Här kan du se hela videon på hur du går tillväga.
Lycka till!
Ps: Gillar du recepten och inlägget får du mer än gärna klicka i det lilla hjärtat under inlägget.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR