VECKOMATSEDEL

VECKOMATSEDEL

Jag gjorde en veckomatsedel förra veckan som jag tänkte du skulle få ta del av. Den var fakiskt sååå bra. Alla i familjen tyckte vi har supergod mat hela veckan och jag kan inte annat än att hålla med. När jag var och storhandlade till detta (handlade alla rätter fram till torsdag) gick det på drygt 800 kr på Willys. Inte alls farligt för en familj på minst 4 personer som ska äta varje dag + matlådor till mig och Tony.

Måndag: 

Exotisk kycklinggratäng med sting

Tisdag:

Mozzarella och fetaostgratinerad lax

Onsdag:

chili con carne

Ninas Chili Con carne

RECEPT:

500 g färs (vi använde quornfärs)
1 burk krossade tomater
1 pkt vita bönor
1 pkt kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikakrydda
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
(alt en hackad chilifrukt)

Till servering:

Bröd och creme fraiche

Gör såhär: 

Börja med att steka färsen runtom. Häll sedan i krossade tomater. Koka upp. Känns det för torrt här fyller du på  med lite vatten. Sköj bönorna och kikärtorna och ha i dom. Ha också i alla kryddor. Låt detta sedan stå och puttra i ca 15 minuter. Servera sedan med bröd och creme fraiche. Såååå gott! Hela familjen åt med god aptit.

Torsdag:

kyckling

Thaikyckling med risnudlar

RECEPT 4 pers: 

4 kycklingfiléer
1 dl hackade färska champinjoner
2 msk kycklingfond
1 msk röd currypasta
1 chilifrukt
1 lime
1 dl jordnötter (valfritt)
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk

Gör såhär:

Strimla kycklngfiléerna. Stek de i olja så de blir genomstekta. Hacka under tiden champinjoner och chilin. Vill du inte att det blir så starkt så plockar du bort fröna ur chilifrukten. Ha i dom bland kycklingen. Häll i kycklingfond, currypasta, saften av limen. Häll på vatten och kokosmjölken. Låt allt detta koka ihop och sedan puttra under ca 10 minuter. Servera med risnudlar jordnötter och klipp över lite salladslök och färsk basilika.

Fredag:

Skaldjurspasta

2
Kommentera

Chokladrutor med nutella, marshmallows och twix

Denna härliga kaka MÅSTE ni baka. Det är en kaka som har ALLT. Den är kladdig, seg, chokladig och fantastiskt god. De som åt den blev ju lyckliga ända in i själen alltså. 🙂 Chokladrutor som har allt det där kan inte bli annat än succé. Så är det ju…

IMG_7123

IMG_7167

 RECEPT kaka 20×30 cm

100 g smör
200 g ljus blockchoklad
4 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

Att toppa kakan med:

ett par nävar minimarshmallows
100 g ljus blockchoklad
100 g smör
1 dl nutella
2 pkt twix

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret, låt det smälta ordentligt och bli varmt. Lägg i chokladen och låt det smälta med, MEN ta av från plattan, choklad bränns ganska så lätt. Ta en bunke och knäck i äggen och häll i sockret. Blanda runt detta med en slickepott, detta ska alltså inte vispas utan bara röras runt så det blandas ordentligt. Blanda vaniljsocker och mjöl och häll i det i äggblandningen. Rör runt ordentligt. Häll sedan i den smälta choklad och smörblandingen. Rör om tills det blir en härlig smet. Lägg i bakplåtspapper i en ugnsfast form på ca 20×30 cm.  Ställ in i mitten av ugnen, grädda i ca 15-20 minuter. Ta sedan ut kakan och häll över minimarschmallows. In i ugnen igen i ca 10 minuter. Under tiden hackar du chokladen. Sedan smälter du smöret, ta av från plattan och låt den hackade chokladen smälta med. Blanda i nutellan. Ställ detta att svalna en stund, ute om det är kallt, annars i kylen. Den ska bli lite segare i konsistensen men fortfarande rinna.

IMG_7121

Hacka twixen i små bitar.

Blanda sedan i twixen i chokladsmeten. Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna något. Ta sedan en stor sked och häll över chokladtoppingen över kakan i omgångar. Den ska slutligen täcka nästan hela kakan.

Följ gärna min FB-sida för mer tips, recept och  inspo HÄR

Följ gärna min Instagram HÄR

IMG_7163

chokladrutor_med_marshmallows_twix_nutella

IMG_7165

IMG_7170

IMG_7171

65
6 kommentarer

Godmorgon Vasaloppssöndag

Oj, vad jag har sovit inatt. Blev en långkörare faktiskt. Vaknade till lite vid röstningen i andra chansen men somnade om. Tony hade seriemaraton inatt så han låg och kollade en serie till kl 4 i morse. Haha, jag snarkade bredvid, kan vara det bästa jag vet. 🙂 Han är inte klok, ”Du är inte klok Madicken” som jag brukar säga. Så han får sova idag….

Själv sitter jag laddad vid TV:n, snart är det Vasaloppsstart nämligen. Det måste man ju se. 🙂 Har dock inte hunnit fixa frulle men bara jag får se starten så kan jag fixa det sen. 🙂

IMG_7191

Där gick starten! 🙂

IMG_7129 IMG_7131

Igår var vi ju ute hos Tonys mamma och pappa och grillade korv. Till korven bakade jag pinnbröd för första gången. Har aldrig testat att baka det tidigare så det var riktigt kul. Busenkelt är det dessutom. Du ska få recept och tillvägagångssätt sen.

IMG_7142 grilla_pinnbröd IMG_7151 grilla_pinnbröd grilla_pinnbröd

Vi stod ute och grillade dessa bröd. Det blev så vackert på nåt sätt.

IMG_7174Mollys (Milos kusin) lilla snutte-kanin hade gått sönder i öronen. Hon hade varit så bekymrad över det på morgonen så vi lagade den.

IMG_7180

Hon stod och inspekterade hela tiden medan jag sydde. Sen blev hon i alla fall så himla glad när den var lagad och klar. Sötfis!

Nähä, nu är det dags för frukost här. Jag blev så sur nyss för jag försöker lära mig att redigera bilder i ett program men det går åt skogen. Nu ger jag i alla fall upp, har hållit på i en timma…orkar inte mer. Mitt tålamod tryter med sånt där alltså.

Vi hörs sen igen! ♥

5
Kommentera

Frulle när det är som bäst!

Hej igen!

IMG_7112 Ny mapp (15) Ny mapp (15)2

Det blev denna vansinnigt goda frukost trifle, recept hittar du HÄR. 

IMG_7115

Till det en stoooor kopp kaffe. Ser ni att jag fick ett hjärta i kaffet i morse? Det måste väl betyda något bra va? 🙂

Ny mapp (15)1

På lördagar är det alltid frukost vid TV:n. Tony var svinnöjd med brödet jag bakade igår. I vår familj är det mer vanligt ATT jag bakar än att jag INTE gör det. Jag har ju berättat för dig att det knappast ens uppskattas med bakningen längre. Men när Tony fick läsa det blev han nästan arg. Han sa att det VISST uppskattas och att jag ska skriva det till mina läsare. SÅ nu gjorde jag det. 🙂 Får se om han fr o m nu hoppar jämfota av glädje när jag bakar? 😉

Idag ska förmiddagen ägnas åt att…..gissa vad? Ja men självklart…. baka. Vid lunch åker vi ut till Tonys föräldrar och grillar korv. Mysigt lördagshäng med andra ord. Ikväll är det mello, ska förbereda nåt gottigt till det också. Sen rullar vi fram igen på måndag, precis som det ska vara. Jag har i alla fall inte blivit sjuk ÄN, men Milo är förkyld….så kanske är det något av det jag kände av igår. Eller så skrämde jag iväg bacillerna med lite bubbel. Bra skit med bubbel alltså.

Du, vi hörs senare. Ska ta med mig kameran under dagen. Ha en fin lördag nu! ♥

3
2 kommentarer

Långpannebröd med oliver, ost och parmesan

Denna morgon börjar jag med att tipsa dig om godaste brödet E-V-E-R!!!

Detta bröd kan du baka och äta till frukostbröd. Du kan också ”hotta” till det som jag gjort med oliver, parmesan och riven ost. Detta bröd är gudomligt gott att äta som det är till lördagsmiddagen t ex. Du måste testa att baka detta bara! Vill du ha det som frukostbröd så struntar du i allt lull-lull uppepå (oliver,parmesan och ost).

IMG_7093 IMG_7104 IMG_7105 IMG_7106

Grunddegen är mitt långpannebröd som jag ”twistat” till med lite oliver, riven ost och parmesan. Detta är som sagt sååå gott till en härlig middag. Rakt av som det är. Inget smör eller ost, bara som ett smakfullt bröd till maten.

RECEPT: 

 4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl
gröna oliver
parmesan
riven ost
färsk rosmarin

Gör såhär:


1) Sätt ugnen på 225 grader. Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.

2) Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.

3) Smula jästen i en degbunke (jag använder min OBH Nordica).

4) Smält smör.

5) Häll sedan i lite av havregrynsröran tills jästen löses upp.

6) Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.

7) Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt. Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten.

8) Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizzasliceare. Strö över lite mjöl, oliver, riven ost, färsk rosmarin och parmesan i påse, tryck till lite så allt sätter sig ordentligt.  Låt degen jäsa 30 minuter till. Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå. Ta ut brödet och njut av det som det är.

 

 

4
Kommentera

Bubbelkväll

Halloj min vän!

Oj, ja…jag vet inte. Den här veckan har varit tuff på många sätt. Idag blev dock saker som tyngt mig djupt klart, såpass klart att jag kände att jag efter att jag varit och hämtat Milo (och besiktat bilen som jag helt glömt bort) åkte hem kände för att baka (min terapi) och öppna en flaska bubbel.

bubbel

Bakning har ju varit min terapi i många år, det får mig lugn och trygg. Det får mig att fokusera och liksom landa. Helt klart den bästa terapin för mig. Kanske är det svårt att förstå men den som själv har bakning som terapi förstår mig.

IMG_7093

Jag bakade ett långpannebröd med oliver, parmesan och ost. Åååh… familjen LÖÖÖVED it! Receptet kommer imorgon.

IMG_7100 IMG_7102

När jag väl var klar med bakningen brände jag av några bilder. Med två glas bubbel innanför västen måste man ju ta en liten pussbild. 🙂

IMG_7108 IMG_7109

Bjöd över finaste grannen med barn på några glas bubbel. Sååå trevligt. Nu har de just gått hem och vi har satt oss för att kolla Fångarna på Fortet. Godiset är upphällt och vi kan ta kväll. Jag har tagit på mig ”nattlinne” som Tony äääälskar och satt mig tillrätta i soffan. SKÖNT! Den här veckan känns skön att den är över. Nu ser vi fram emot helg och ledighet.

Ha en fin kväll!

Kram Nina ♥

4
6 kommentarer

Till mellomyset

Japp, på lördag är det dags igen och vad är väl härligare än lite gottigt på bordet framför TV:n när halva Sverige samlas för att tycka och tänka angående denna musiktävling?! Jag tänke tipsa om lite gottigt att ha som tilltugg till just mellomyset.

mellomys

Det första jag tipsar om är denna ”brietårta”. Supersimpel och supergod. Det enda du behöver är en brieost, lite färska fikon, honung och tål du nötter vräker du på det också. Hur mycket, ja det bestämmer du själv.

mellomys 3

Denna laxröra med pepparrot är ”to die for”, laxröra-recept hittar du HÄR och recept på limpa HÄR.

mellomys 4

Söt/salta mandlar med kanel.

RECEPT: 

2 dl skållade mandlar
½ citron
4 dl strösocker
6 msk smör

Gör såhär:

Häll allt strösocker i en kastrull. Pressa citronen över sockret. Hetta upp och låt allt få lite mörkare färg. Häll i mandlarna och låt det puttra med en stund. När mandlarna börjar knäppa är det klart. Häll i smöret och låt det smälta med. Ta sedan upp mandlarna lägg på baplåtspapper. Häll över ca 1 tsk kanel och lite flingsalt. Rör om tills allt balndats ordentligt. Låt svalna, ät och njut!

mellomys 2

FRÖKNÄCKE som är såå gott till BRIETÅRTAN.

RECEPT: 

½ dl hela linfrön
1 ½ dl solroskärnor
1 dl hirsflingor eller boveteflingor eller sesamfrö
2 dl mjöl – majs eller rismjöl (jag körde rismjöl)
½ tsk salt
2½ dl kokande vatten
½ dl valfri rapsolja

Lite flingsalt

Gör såhär:

Blanda linfrö, solroskärnor, hirs-/bovetflingor, valfritt mjöl och ½ tsk salt i en skål. Häll i kokande vatten och olja och rör ihop till en smet/lös deg. Fördela degen till två plåtar. Lägg smeten mellan två bakplåtspapper och kavla ut den platt. Skär ”brytskåror” och strö över lite flingsalt innan plåten ställs in i ugnen i 150 grader i en timme.
0
2 kommentarer

FINFREDAG

Godmorgon! ♥

Det är finfredag idag. Själv hade jag så körigt i morse så jag hann varken ta bild på mig och min fredagsoutfit eller blogga. Men nu så fick jag lite tid över för att skriva ett hej till dig.

Hoppas din fredag börjat finfint! Iiiih, biter mig i tungan och hoppas att jag har fel men jag har känslan av att jag håller på att bli sjuk. Huvudvärk, hettar i kroppen och allmänt ur fas. Vi får hoppas att jag bara är trött eller nåt? Den influensan som går nu vill ju INGEN ha.

allt för föräldrar bild

Vet ni vad? Jag håller på att se över möjligheterna med att få börja hålla i bakkurser! Åh jag är så pepp och taggad på det nu. Det skulle vara så kul att få hjälpa människor att lära sig baka och tycka att det är lika skoj som jag tycker att det är. Vi får se om jag får ihop det.

Nu ska jag jobba vidare här, håll tummar för att jag inte blir sjuk är ni snälla. 🙂 Önskar dig en fin FINFREDAG, hur har du piffat dig eller INTE piffat dig för denna FINFREDAG?? Ni vet väl att min FINFREDAG börjar bli känd ute i de sociala medierna. Nästan varje fredag blir jag taggad i någons bild som kör FINFREDAG. Så roligt! ♥♥♥

1
22 kommentarer

Fina ni och kvällstugg!

Va góa ni är alltså! ♥

Läst alla er kommentarer och blir varm i bröstet. TACK för att ni tar er tid att skriva till mig.

Här hemma så har vi just ätit, APGOD kycklingsoppa med nudlar. Fifan, den här veckan titulerar jag mig som någon form av Sveriges Mästerkock, lyckats så himla bra med maten hela veckan. Jag skriver ju veckomatsedel måndag – torsdag. Sen kör vi en annan matsedel fredag – söndag. Det är skapligt mycket roligare att handla för helgen än för veckan så att säga. Helgens handleri är ju extra allt typ. Chipspåsar som väller över i korgen, lyxigare maträtter, godis och glass. Det är då man ska springa på en läsare på ICA när man skrivit att man håller på att sockeravgifta sig. Haha…. 🙂 Nä, jag sockeravgiftar mig ju under veckorna, sen äter jag nåt göttigt på helgen och så får jag börja om, ja så lever jag just nu.

Hörrni, gissa om jag börjar få träningsvärk efter mitt pass här hemma igår? HOLY HELL. Idag när jag skulle sätta mig vid matbordet efter jag lagat mat var det sådär så man fick kasta sig ned, snabbt, ja för att det gör så helsickes ont i vissa ställningar. Ja det är exakt samma när jag ska sätta mig på toa, den träningsvärken har de flesta upplevt någongång. Men på något sadistiskt jäkla freaky sätt tycker jag det är underbart. Som att man gjort något bra….

IMG_7060

Här ser man lite av nudelsoppan. Milo VRÄÄÄKTE i sig, han satt och sa flera gånger ”Mamma, det här var verkligen jättegott, kanske det godaste jag ätit”. När han säger så vet man att man lyckats…. FETT lyckats.  Han har blivit så mycket bättre på att äta. Äntligen! Det tog ju bara 7 år. 🙂

Vi måste prata om hans tröja. Ja Sverigetröjan som han har på sig på bilden. Det är lika bra att jag förklarar för er också så ni inte börjar undra varför vi aldrig byter tröja på vårt barn. Milo ÄÄÄÄLSKAR fotboll. Han älskar allt med fotboll och vi pratar nog nästan bara om fotboll när vi sitter och pratar. Han ÄLSKAR därför också fotbollströjor. Helst vill han ha den här tröjan till skolan, VARJE DAG. Nu har jag lyckats avstyra det för att tröjan har en chokladfläck i fram. Då skyller jag på att man inte kan ha en smutsig tröja till skolan. Men nu börjar han undra varför jag inte tvättar tröjan åt honom. 😀 Svårt läge där liksom…. Alternativet är att köpa fler fotbollströjor…men vet ni vad dom kostar?! Jag kollade på Mall of Scandinavia. En liten barntröja går lös på 700 spänn! En tröja han växer ur på en kvart liksom. Så har du tips på var man kanske kan hitta fotbollströjor lite billigare, säg gärna till! Ja, så jag kan tvätta den här Sverigetröjan nångång. Haha…

IMG_7065 IMG_7066 IMG_7068

Min lilla fis och jag. Han var på så bra humör idag, fifan så mycket glädje det kom med denna unge alltså?! Han var menad för oss, just han. ♥ Vi försöker verkligen att sitta vid köksbordet och äta vår kvällsmat numera. Inte vid TV:nn och inte med telefoner. Vad mysigt det är alltså. En skön liten familjesamling sådär.

Sorry för allt det pattiga. 😉 Jag har valt bort de bilder som Tony zoomde ”nassarna” dock. Tänk att han gör så varje gång? Vet inte hur många tuttbilder jag raderat genom åren. 🙂 Ja, sen kan ni bortse manchesterbröstet. Det kom på en natt typ. Känner du igen det? Dom där sovrynkorna på bröstet försvann ju förr när man vaknat och duschat typ. En morgon så försvann de inte längre. De blev kvar. Haha… Ja herreminjee alltså.

Nä, nu ska jag göra klar Milo för natten. Får se om jag får av honom sin fotbollströja?! 🙂

Ha en fin kväll nu. Imorgon är det finfredag! ♥

2
11 kommentarer

Blåbärsmuffins med vaniljcrumble

Dagens godsak! Vad sägs om blåbärsmuffins med crumble uppepå. Mumsigt, enkelt och snabbt. Dessa bara måste du testa att baka!

blåbärsmuffins med havrecrumble 4 blåbärsmuffins med havrecrumble 3 blåbärsmuffins med havrecrumble 2 blåbärsmuffins med havrecrumble

RECEPT 12 st:

100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g frysta blåbär

Crumble:

75 gram kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt mjölk. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten. Placera ut muffinsformar och varva smeten med blåbären tills formarna är fyllda till 2/3.  Gör sedan crumble. Tärna smöret och nyp ihop det med havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och strösocker i en bunke. Strö sedan lite crumble på toppen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 min eller till de är torra i mitten när du kollar med sticka. Ät och njut, gudomligt goda med lite vaniljsås är de också!

0
4 kommentarer