Idag var jag inte sugen på mat till lunch, jag var sugen på något mer enkelt. Tänkte att jag skulle baka glutenfri baguette och så någon röra till det. Nähä, jag hade ingen tonfisk hemma vilket var lite trist då det var just det jag var sugen på. Men kan man inte göra nåt som påminner om en tonfiksröra, fast utan tonfisk? Joooohooodå! 🙂 En härlig ägg och creme fraiche röra som blev sååå god!
Men vi börjar med baguetten!
RECEPT 4 stora glutenfria baguetter:
4 dl vatten
25 g jäst
1 msk Psyllium eller fiberhusk
0,75 dl matolja (jag använde rapsolja)
3 tsk salt
8 dl mjölmix
Gör såhär:
Lös upp jäsen med fingervarmt vatten i en degbunke. Ha i psyllium och låt det svälla i ca 10 min. Häll i salt, matolja, salt och lite av mjölet. Börja arbeta degen i en köksmaskin eller för hand. Häll i mjölet, lite i taget. Låt sedan degen rör arunt ca 5 min. Låt stå i några minuter innan du delar upp degen i 4 delar. Rulla ut 4 baguetter och ställ på en bakplåtspappersklädd plåt eller en baguetteplåt. Låt jäsa med en fuktig handduk över eller plastfolie. Låt jäsa i 45 min. Spraya baguetterna med vatten, snitta några diagonala snittar. Ställ en liten plåt eller annan ugnsfast form med vatten i botten på ugnen. Grädda sedan baguetterna i mitten av ugnen i 250 grader i 10 minuter. Ta ut behållaren med vatten och sänk ugnen till 200 grader. Grädda i ytterligare 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Koka äggen. Hacka dom. Hacka också kaprisen i mindre bitar. Blanda samman med de hackade äggen. Rör i creme fraiche och krydda med salt och peppar. Servera i en baguette eller något annat bröd.
Ja men godmorgon! Idag rockar vi sockorna för att olika är bra. Den internationella Downs Syndrom dagen idag alltså.
Igår var en riktig slappardag. Jag tror att jag tillbringade den mesta tiden i soffan faktiskt. Var på riktigt lathumör och orkade inte riktigt ta mig för nånting alls. Men ibland är det ok med sådana dagar också, det ska man komma ihåg. Inte ha dålligt samvete för att man unnar sig slapp en hel dag.
Jag kollade reprisen av Lets Dance då jag somnade ifrån den i fredags. Lite synd att Eva Fröling åkte ur, hon har sån härlig personlighet och jag hade gärna sett mer av henne!
Den här sötisen höll sig som vanligt i närheten av mig. Han har dock börjat sova hos Milo, vid hans fotända. Där får han ligga ifred. Han ligger faktiskt bredvid mig nu också, där jag är…..är oftast han. Han är lite som mitt fjärde barn. 🙂
Aaaaah…… min härliga bukett. Någon har börjat sloka så jag tror jag ska snitta om dom idag.
Här är de flesta tavlor som ska fraktas till Ystad på fredag morgon. Den här ovan är min senaste målning. Ska hinna måla någon till under veckan här, dock så ska denna veckan handla mycket om bakning faktiskt. Thedde fyller 20 år på onsdag så det är en stor dag på gång i familjen. Min lilla tuss blir stor på riktigt känns det som.
Nu ska jag snart åka och lämna Milo på skolan, Elliot är duktig och går till skolan faktiskt så jag behöver inte skjutsa honom. Själv ska jag efter 1 veckas förkylning faktiskt gå ut och gå en lugn promenad efter lämning. Fortfarande lite förkyld men nu ska det väck tänkte jag.
Ha en fin måndag nu, och du……i helgen är den härliga påsken här. Det största tecknet på att våren anlänt. 🙂
Denna veckan blir ju lite annorlunda mot de andra då det är påsk. Här ska jag bjuda på en veckomatsedel som gäller för de vanliga dagarna, sen ska jag också bjuda på ett gottigt tips till påskens firanden.
4 små kycklingfiléer eller 2 stora
1 påse tacokrydda eller så gör du egen, recept HÄR
nachoschips
majs
gurka
lök
gräddfil
tacosås
4 dl riven ost
Gör såhär:
Dela kycklingen i småbitar. Stek den rumtom. Krydda, häll på ca 2 d vatten. Låt puttra ihop ordentligt. Under tiden som kycklingen puttrar så hackar du gurka och lök. Plocka fram resten av ingredienserna. Lägg ut nochoschipsen på tallrikar. Lägg på kycklingen och den rivna osten (1 dl till varje tallrik). Ställ in i mikron i ca 1-1½ minut per tallrik. Ha sedan på grönsakerna, klicka på gräddfil och tacosås. KLART!
Nu ska du få ytterligare ett tips på energibars som jag bakat.
Du måste bara göra dessa. Nu har jag plastat in dessa och lagt in dem i kylen för att ha och äta på i veckan. De är perfekta till kaffet som ett mellanmål. Ger energi och gör så man inte blir sugen. Nu vet jag inte hur många de är kvar då ungarna tydligen satt tänderna i dom. De är nämligen helt perfekta till barnen också. Det värsta är nog att man gärna äter några för många, men även om du gör det så är det ingen fara eftersom de inte är onyttiga på det sättet.
RECEPT 8 små bars:
2 ägg (varav 1 bara äggvita)
½ banan
1 dl solroskärnor
4 dl havregryn
några torkade aprikoser
1 msk honung
50 g mörk choklad
½ tsk rapsolja
Gör såhär:
Knäck i ägget, ta det andra ägget och ta bara vitan ifrån det. Häll i solroskärnor, banan, havregryn och honung. Klipp de torkade aprikoserna i mindre bitar. Mixa allt med en handmixer, det ska bli som en ganska så seg smet. Ta en brödform som du har i bakplåtspapper i, jag har en liten brödform. Tryck ut smeten i formen. Skjuts in i ugnen i 175 grader i ca: 15-20 minuter.
Ta ut och låt det svalna ordentligt. Smält under tiden chokladen, droppa i ½ tsk olja (typ rapsolja) i chokladen. Häll chokladen över brödformen och ställ i kylen för att låta chokladen stelna. Skär upp i 8 bitar och plasta in. Förvara inplastade i kylen. Håller i ca 1 vecka.
Åh, det vattnas i min mun nu när jag sitter och tittar på bilderna. De är perfekta till mellanmål som sagt.
…..jag har varit vaken sen kl 6 så morgon är det väl inte. Har bara haft fullt upp så jag har inte hunnit in här förrän nu. Hoppas ni har en skön söndag ”so far”. Jag har just ätit mellanmål här. Vi åt sen frukost så lunch är det nog inte förrän om ett par timmar.
Åt en supergod energibar till kaffet. DU ska få recept på det sen.
Mina rosor är så fiiiiina, synd att de ska behöva vissna och dö. Tänk den som kommer på rosor som håller i månader, den skulle bli både känd och rik. 🙂
Apropå månader, jag har ett litet projekt som pågår här hemma.
Tony köpte dom är muffinsen för ett bra tag sedan. Jag skulle aldrig göra det, det är nog en ”bakskada”. Eftersom jag vet hur enkelt det är att baka dom själv och dessutom hur mycket bättre ur innehållssynpunkt det är att baka dem själv så kan jag bara inte köpa sånt här. Jag kallar det en ”bakskada”.
Dessvärre tror jag faktiskt inte Tony heller kommer köpa sånt här mer. Alltså, dessa muffins gick ut i början av mars. Det finns inte en tillstymmelse till mögel eller andra sporer på dem. De doftar dessutom gott. Jag har synat dom utan och innan men det finns verkligen inget som tyder på att de börjar bli gamla.
När jag bakar muffins själv och lägger dom i en påse och lägger dom i skafferiet så möglar dom på bara några dagar. Det är ju för att det inte finns någon konserveringsmedel i mina bakverk. Fick bara ett sånt motstånd mot att låta mina barn äta sånt här mer. Jo, jag fattar att det finns konserveringsmedel i allt, men det jag själv KAN baka och göra ska jag verkligen försöka göra själv. Det är ju helt galet. Det är snart 3 veckor sen de gick ut i datum och de bara håller. De ska få ligga kvar i skåpet så får vi se hur länge de håller? Jag har hört skräckistorier på ett helt år….. men vi får se?
Sitter hemma i soffan igen, finally….. det är mycket stå nu. Så fort vi kommer hem och jag har en lugn stund så sätter jag mig ju inte i soffan direkt. Nä, då ställer jag mig och målar. Det gäller att måla när inspirationen är på, just nu har jag massor. Känns som jag skulle kunna göra en ny tavla varje dag. Det är bra när det är så, mycket värre när det är tvärtom.
Idag började vi med att besöka Skivbörsenhär i vår lilla småstad. Tonys brors band Mother Miseryhade release av sin coola vinylplatta idag. Visst var den coool?! Orange och härlig. Vi satt en stund och snackade i den lilla skivbutiken. Det var som att kastas tillbaka till början av 90 talet när jag lyssnade på Def Leppard på vinyl, vem minns inte ”Pure some sugar on me!” Haha……vilka tider! 🙂
Efter releasebesöket åkte vi till Västerås för att besöka Skateparken. Vi hade med oss grannpojken också, de hade ju såklart superkul och de kom snabbt in i det även om det haft lite uppehåll nu över vintern. Svetten lackade från Milos huvud.
Jag pratade lite med en kille som jobbade där och det var tydligen svårt att hålla stället levande. Det slets väldigt snabbt och det fanns dåligt med pengar att laga och fixa allt. Sååå synd om det måste lägga ned kan jag känna. Det kostar 50 spänn för barn att åka där. Då får du vara där hur länge du vill. Barnen åt lunch där också. 3 pannkakor med sylt och grädde kostade 20 spänn, en 90 g hamburgare 25 spänn. Va? Hur bra? Vill man så kan man köpa årskort också…. Så har du barn som är minsta lilla intresserade av kickbike, skateboard eller kanske inlines….åk dit! Gynna dom så stället får leva kvar. De barn som inte gillar fotboll eller andra lagsporter måste ju också ha någonstans att vara och ha nåt att göra. SÅ kan jag känna. Milo stortrivs på den här skateparken i all fall. HÄR hittar ni deras hemsida.
Här har ni coolingarna. 🙂
Väl hemma så fortsatte jag måla lite på senaste målningen. Tycker dock inte om att måla när det är mörkt ute. Alla färger blir så annorlunda så jag försöker att måla dagtid faktiskt, medan det fortfarande är ljust.
Innan vi åkte hem brassade jag förbi affären och hämtade ut min Smakbox. Du ska få se innehållet och veta mer om den här i ett senare inlägg.
Jag har så otroligt vackra långskaftade vita rosor på köksbordet. Ska ta bättre bilder på dom imorgon. Det här är rosor som gör en lycklig ända in i bröstet.
Här är kvällens gottis. Alltså den här lemonaden….. SMAAAAARR! Den är så läskande och god och jag kan tänka mig att man kan göra GRYMMA sommardrinkar med den här läsken. Lantchips är ju alltid gott också…. 🙂
Nu ska jag fortsätta kolla postkodlotteriet. Hoppas du haft en fin lördag.
Tipsar dig om ett busenkelt recept på en räkpasta som är så otroligt smarrig. Gillar du vitlök och skaldjur är detta ett måste!
RECEPT CA 4 pers:
1 kg frysta räkor med skal (1 kg motsvarar ca 400 g skalade)
3 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
1 dl hackad bladpersilja
1/2 citron
olivolja
2 dl vatten
2 msk hummerfond
salt
flingsalt
nymalen svartpeppar
Så här gör du:
1) Tina och skala räkorna, spara några med skalet kvar till garnering.
2) Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i 1/2 dl olja i en stor stekpanna. Tillsätt vinet och låt vätskan koka ner till hälften.
3) Tillsätt 2 dl vatten och hummerfonden och låt vätskan koka ner till hälften. Tillsätt räkorna och persiljan i röran och rör runt tills räkorna blivit varma.
4) Koka spaghetti, rör ihop med räkröran över varm spis platta så att allt blir varmt och såsen liksom klibbar fast på pastan, ca 1 minut.
5) Garnera med de oskalade räkorna. Strö över flingsalt och mal över peppar. Servera med citronklyftor och gärna ett gott bröd. HÄR hittar du recept på ett gott lantbröd.
Koka upp mjöl, vatten och havregryn. Låt svalna till 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Häll i havregrynsblandningen över jästen och lös upp den. Häll i honung och salt, fibrex och glutenfri mjölmix, häll i mjölet i lite i taget. jobba ihop degen till en något kladdig deg.
Lägg i bakplåtspapper i en ugnsform. Min är 20×30 cm ungefär. Platta ut degen i formen. Strö över solrosfrön. Skär fyrkanter i brödet. Låt jäsa under plastfolie i ca 1 timme. Sen skjuts in i ugnen i 250 grader i ca 25 min.
Oj, jag hann verkligen inte in här igår kväll. Blev spontant bjudna till grannarna på en liten AW så vi förberedde mat innan vi gick dit. Sen kom vi hem lagom till Lets Dance och slängde ihop maten, sen var det ju TV och fredagsmys för hela slanten. Så bloggen fick vila igår kväll.
Igår började ju min dag med ett möte. Jag valde såklart Systrar Två….favvofiket… att ses på. Jag beställde in stans godaste glutenfria fralla med ost och skinka. Så gott är detta bröd alltså. Sååå kul att många av er läsare faktiskt besökt just Systrar Två efter att jag tipsat. Många av er har åkt långt t.o.m. Så kul. Nu sist var det en av oss som varit där men missade helt det mysigaste rummet på fiket. Det är längst in. Haha…..hon hade i alla fall sett det efter hon besökte toaletten. Så besöker du fiket får du inte missa rummet längst in där den mysigaste delen är enligt mig. Jag sitter nästan ALLTID där.
Det var Diana och jag so hade lite möte angående ett kommande event som vi ska göra för andra bloggare och instagrammare. Det kommer bi så kul och bra. Ser fram emot det. Mer info angående detta kommer ni såklart att få framöver.
Grannmys! ♥ Satt och beundrade hennes underara vas från Klong. Så vackert att stoppa i blandade blommor såhär som Helena hade gjort. Så fint!
Nu ska jag fortsätta äta frukost här. Vår dag bjuder på ett besök på en skivbutik där Tonys brors band har release på sin vinylplatta. Sen ska vi besöka en skatepark med Milo. Det är underbara lördag när det är som bäst.
Vi hörs sen igen! Ha en fin lördag nu och njut så mycket du bara kan och förmår.. KRAM
Alltså, HALLELUUUJA! Ibland lyckas man bara så fantastiskt bra. En tanke i huvudet om hur det ska vara, sen bakar man….och så blir det bara så toppen. Så kan jag förkara dessa lite kolasmakande vita kladdkakemuffins med en helt underbart len och god vaniljglasyr på. Du vet den där man brukar ha på Silviakaka. Därför blev deras namn Silviamuffins. Alla vi bjudit dessa Silviamuffins på till har liksom dånat av för att dom är så goda, ”Har du receptet” har man fått höra varje gång. Så då är det väl inte mer än rätt att du också får recept på dessa Silviamuffins.
Dessa Silviamuffins blir verkligen så otroligt saftiga så det är inte klokt. De formligen smälter i munnen när man äter dom och det är stört omöjligt att bara ta en.
1. Börja med att smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna till muffinsen, häll detta i en bunke. Häll i det smälta smöret. Knäck sist i äggen och rör om till en riktigt seg smet. Detta ska alltså inte vispas.
2. Fördela ut 12 muffinsformar. Jag gjorde mina i silikonformar. Annars är en muffinsform väldigt bra om man har pappersformar, du kan också köra dubbla pappersformar så håller dom formen lite bättre. Ha i smet ungefär upp till hälften på formen.
3. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter beroende på din ugn. När det återstår ungefär 5 minuter tar du ut plåten och trycker till varje muffins med något runt, typ en stor kork t ex. Jag använde korken till vår soda streamer flaska. Tryck inte så jättehårt, det ska dock bli en liten nedbuktning i varje muffins där glasyren ska ligga och gojsa sig. Ställ sedan tillbaka i ugnen i ytterligre 5 minuter.
4. Dags för glasyren. Smält smöret, ta av kastrullen från värmen. Ha i florsocker och vaniljsocker. Rör om. Ha i en äggula så binder det samman glasyren. Häll på glasyr på varje muffins. Det får gärna rinna lite på sidorna, det är bara göttigt med lite sånt. Låt glasyren stelna till lite. Ha till sist på lite strössel.
Dessa muffins passar ypperligt på påskbordet eller varför inte barnkalaset? Eller bara för att de är så JÄDRANS goda! 🙂 Som sagt, folk är galna i dom.
Gillar du receptet blir jag som alltid väldigt glad om du gillar inlägget längst ned! 🩷
Glasyren och den otroligt saftiga muffinsen som nästan blir som en kladdkaka i konsistensen är så smarrig. Så de blir liksom inga luftiga puffiga muffins utan mer som kladdkakemuffins skulle jag säga.
Farinsockret gör dem lite mörkare och också så mycket godare. Så har du inte det hemma kan jag verkligen rekommendera dig att köpa hem det. Det sätter en sån supergod kolaaktig smak på muffinsen.
Berätta gärna om du testar dessa goda muffins. Alltid lika roligt att höra när ni testar mina recept. Hoppas verkligen att du ska gilla lika mycket som vi gjorde.
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.