Känner du att du vill äta tekakor men inte har tid med jäsning och knådning etc, ja då kan jag verkligen tipsa dig om dessa snabba tekakor. Du svänger ihop dem i ett nafs, och dessa tekakor blir såååå goda. Jag älskar att äta dem lite ljumna så smöret smälter lite, urgott med en god ost och kanske en härlig marmelad, testa gärna min äppelmarmelad (<recept). Snabba tekakor är perfekt de morgnar du märker att brödet är slut, klara på nolltid.
Snabba tekakor kan du med fördel frysa in direkt efter gräddning, då håller de sig superfärska och mjuka. Tips är att inte knåda degen för mycket bara, och var noga med hur degen känns när du bakar den. Den ska vara rejält kladdig och inte som en vanlig vetedeg, har man i för mycket mjöl blir de nämligen hårda och inte alls som dom ska vara. Så tänk på det när du bakar dessa snabba tekakor.
Smält smöret. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke eller i en köksmaskin.
Tillsätt mjölk och smör. Blanda ihop till en väldigt kladdig, men inte alltför lös, deg. Om degen känns för lös: tillsätt lite mer mjöl, men inte mer än 1 deciliter.
Forma 8 bollar med mjölade händer och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta ut bollarna till tunnare kakor och nagga dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter, eller tills de har fått fin färg. Låt svalna i några minuter och servera.
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
MED MIN RABATTKOD NIIINISSEP24 får du 33% rabatt på dyraste varan och 5% på redan nedsatta varor.
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du gillar det under inlägget!
Finns massor med andra recept här på bloggen. Enkla mat och bakrecept, härliga tilltugg och mycket mer. Kika runt och få ännu mer inspiration. Här nedan tipsar jag om annat som du kan hitta i receptväg.
Idag gjorde jag en snabblunch här hemma. Något som går fort att äta och laga. Laga är ju synd att säga om dessa tonfisk ”sushi”, för jisses så snabbt det gick att svänga ihop. Och gott! Alltså wow så gott, den här tonfiskröran är magiskt god. En tonfiskröra kan du ju äta till mycket, på matiga våfflor, i crêpes, i bakpotatis eller bara till goda baguetter. Testa denna tonfisk ”sushi med världens godaste tonfiskröra vetja. Det var typ svårt att sluta äta!
Krispigt och gott med morötterna i också. Drömmer lite om dem fortfarande fast jag är proppmätt!
1. Skiva gurkan med en osthyvel. Lägg på bakplåtspapper. Strö på lite salt och låt det sedan vila i ca 10 min.
2. Gör tonfiskröran under tiden, blanda tonfisk, hacka salladslöken och ha i den, creme fraiche, majonnäs, sweet chili, chiliflakes och salt & peppar.
3. ”Torka av” gurkan med hushållspapper. Bred på philadelphiaost. Ha sedan på tonfiskröra, avokado och morot.
4. Rulla ihop och skär upp i sushibitar.
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Måndag morgon och dags att presentera Veckomatsedeln för denna veckan. En vecka med enkel matlagning som blir gott och går snabbt att svänga ihop. Denna veckomatsedel bjuder på allt från en höstig soppa till härlig kycklingrätt att njuta av. Som alltid i veckomatsedeln får du veckans gotta också ifall du skulle vara sugen på att baka något.
En supergod chili sin carne som det egentligen heter, jättegott till ett gott bröd. Gärna med ost på, ost gifter sig nämligen väldigt fint till rätten.
Supergod linssoppa som har massor av smak, denna äter vi med bröd. Kan rekommendera dig att slänga ihop 10 minuters frallor (<recept) till den här soppan.
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Åh den här lunchen gjorde jag till oss idag, sandefjordslax- detta var så oerhört gott hörni. Sandefjordssås är ju en väldigt fräsch sås som smakar citron och som passar alldeles ypperligt till fiskrätter, helst lax. Sandefjordslax är en väldigt enkel rätt att laga, jag tänker att du kan riva lite parmesan på just innan servering, hade bara ingen hemma. Testa den här sandefjordslaxen, tror absolut inte att du kommer ångra dig
Wow vad vi tyckte detta blev gott, så fräscht med såsen och den passar verkligen helt perfekt till just lax. Jag tänker att såsen också självklart funkar med annan fisk, vit fisk, t ex torsk.
Lägg laxen i en ugnsfast form, salta & peppra. In i ugnen på 200 grader varmluft i ca 10-12 min. (För fryst så är det längre tid i ugnen).
Koka upp grädden, ha i creme fraiche, koka upp igen.
Skär upp smöret i mindre bitar och rör i det så det smälter.
Pressa i citronsaften och klipp i gräslök. Häll såsen på laxen som du tagit ut från ugnen. På med citronskivor.
Servera med potatis, potatismos eller ris.
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Lördag idag! Jag har en smockfull dag idag, ska spela in sista delen av ett samarbete, iväg på Milos fotboll och sen ikväll ska jag träffa några tjejkompisar. Vi ska ha kidsen med oss, kommer bli sååå trevligt. Hörni, VITLÖKSRUTOR kanske du undrar vad det är? Jo men världens godaste tilltugg, blir väldigt många och dessa vitlöksrutor är sååå goda. Gott till soppan eller bara till maten. Älskar vitlökssmaken som blir alltså. Lite knapriga på sina ställen och så det ostiga och alldeles underbara i mitten. Du måste testa dessa vitlöksrutor – tror inte du blir besviken.
Krispigt längst ut på kanterna, du väljer smaken på osten själv. Allt från västerbottensost till mildare ost, du väljer som sagt.
1 pizzadeg 3 vitlöksklyftor 100 g mjukt äkta smör 1/2 knippe basilika Salt & peppar 2 dl riven västerbottensost eller annan god ost
Gör såhär:
Rulla ut pizzadegen. Dela i rutor.
Blanda alla ingredienser till smöret, bred på smöret, riv sedan över osten.
In i ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig) i ca 15-20 min eller tills osten börjar få fin färg.
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Häromdagen var vi ut till svärisarna dit jag tog med mig en äppelkaka med kanelcrunch som jag bakade. Den här är löjligt enkel att svänga ihop och smakar supergott. Just nu bakas det äppelkaka både på längden och tvären här hemma, det är ju i säsong nu så nu hittar man billiga äpplen i matvarubutikerna om man inte har ett eget äppelträd att plocka ifrån. Just denna äppelkaka med kanelcrunch måste du verkligen testa, till vaniljsås eller vaniljglass är den bara för god!
Den här äppelkakan är supersnabb att baka, går i ett nafs och faktiskt en kaka som jag säkert gjort grunden på sådär en 100 ggr snart. Haha, ja men jag säger ju att det är en lättbakad kaka. Använd en liten brödform, ingen annan form för då blir kakan för platt. Själv använder jag en 1 liters brödform när jag bakar den här.
50-75g mjukt smör (beroende på hur crunch du vill ha, ju mindre smör desto mer crunch)
1 dl ströbröd (beroende på hur crunch du vill ha, ju mindre smör desto mer crunch)
1 tsk malen kanel
1/2 tsk nymalen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Kärna ur & skala äpplet och skär det i tunna skivor.
2) Häll i resten av ingredienserna och rör om ordentligt med slickepott. Kom ihåg att du måste röra ordentligt så allt blandas ordentligt. Vill du göra den i en bunke så knäck i ägget, sedan sockret och blanda ihop. Sedan i med resten av ingredienserna.
3) Lägg bakplåtspapper i botten på en brödform. Häll i smeten. Tryck i äpplena i kakan.
4) Kanelcrunch: Blanda alla ingredienser i en skål. Bred sedan kanelcrunchen uppepå kakan.
4) Grädda i ca 15 – 20 minuter. Den får gärna vara lite lite kladdig i mitten när du känner med sticka. Pudra med florsocker uppepå.
Gillar du recepten uppskattat jag mycket om du gillar dem längst ned under inlägget! 😍
Såhär är reaktionerna på kakan:
Så himla kul att den uppskattas! Det är verkligen världens enklaste kaka att baka, bara röra ihop och så ned i en brödform med bakplåtspapper, i med äpplena & kanelcrunchen och grädda. MUMS!
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Fint till fikabjudningen:
Du vet väl att min rabattkod ger dig hela 33% rabatt på dyraste varan, och 5% extra rabatt på redan nedsatta varor.
Vill du ha en riktigt god laxrätt ska jag ge dig en av de godaste som finns. Sweetchili lax. Hela familjen tyckte detta var såååå gott. Gillar du lite hetta så kan du också ha i några chiliflakes i såsen, såsen är nämligen helt underbar i denna Sweetchili lax. Att sedan toppa med lite fetaost uppepå Sweetchili laxen var pricken över i:et. Blev så himla gott!
En ljuvligt god sås blir det när den får gojsa runt i ugnen med laxen. Vi åt detta med ris men tänker att det är minst lika gott till kokt potatis, pressad potatis eller varför inte pasta.
Mon Amie tallrik (<klicka) – favorittallrikarna som man alltid blir lite extra glad av! Tygservetter(<klicka) – riktigt bra pris på dessa, använder massor. Servettring (<klicka) – Minns ej var jag köpt men tipsar om många fina. Rippleglas (<klicka) – favoritglasen till vardags. Ljuslykta (<klicka) – älskar ljuslyktan, nästan alltid tänd här hemma.
Jag tänker att denna rätt blir minst lika god med torskfileer eller torskryggfileer. Det ska jag testa nästa gång.
Ugn 200 grader. Ha i lite olivolja i botten av en ugnsform. Lägg laxfileerna på, salta & peppra. Ha på skivad spetspaprika.
Pressa sönder black garlic klyftorna, blanda sedan med grädde, creme fraiche, smulad fiskbuljong, färsk timjan, sweet chili, salt & peppar. Häll allt över laxen.
Smula på fetaosten. In i ugnen i ca 20-25 minuter. Servera med ris och grönsaker.
Följ mig:
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal(<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Eftersom Tisdag numera kvalat in på veckans tråkigaste dag ska jag göra allt jag kan för att ”hotta upp” den lite. Men, som alltid…. Jag är alltid ärlig hur jag mår och vad jag känner så det återstår att se hur upphottad den blir. Men ni vet, livet har sina upp och nedgångar. Apropå tisdagar, en stor studie gjord i London, visade att 22000 som ingick i studien faktiskt hade sämst humör på tisdagar. Så något ligger det ju i att tisdagar är lite blä! Här kommer dock en tisdagslista.
Hur mår du idag?
Jag är rätt låg för tillfället. Försöker dock hitta positiva saker i det mesta som jag tar mig för. Du vet, tänka ”Jag fick i alla fall ihop 4 timmars sömn istället för 3” kind of thing. Jag försöker också tänka positivt även kring de svåraste & tyngsta sakerna i livet.
Hur ser du på Tisdagar?
Nej men fyyyyyy! Typ så. Måndag är lite nystartsdag och nytt. Onsdag är Lill-Lördag, torsdag är dagen innan Fredag så då börjar det kännas som helg redan. Fredag behöver väl inte ens nämnas, hur härlig? Lördag & Söndag är favoritdagarna. Därför behöver jag romantisera brallorna av Tisdag för den bara ligger där och typ luktar illa. Det är de jag försöker göra med det här inlägget, det vore väl tusan om det inte gick? Jag kan väl i varje fall försöka.
Om du fick shoppa något fint idag vad skulle det vara?
Jag kvistade förbi Kappahl häromdagen och fotade faktiskt ihop en liten önskelista där. Jag brukar göra så och sen får jag kolla vad jag redan har i garderoben, sätter ihop outfits och sen kan jag utgå ifrån vad för fint som ska få hamna där. Ska göra en riktig utrensning där nu är tanken, vet inte om jag kanske ska ha en bloppis? Vi får se? Tänkte du skulle få ta del av min önskelista i alla fall.
Alltså wow, blev kär vid första ögonkastet. Det här är nog en jacka som man kan ha sen för resten av livet tänker jag. Så snyggt till mycket, byxor, kjol, jeans. Säkert väldigt varm & skön.
Sammetsresår i midjan och bara så fin rosa färg, mycket finare i verkligheten. Den fanns också i en krämvit som också var fin. Men fastnade alldeles extra för den här fina rosa.
Passade perfekt i färg till tyllkjolen. Så otroligt mjukt material som inte kliar alls. Så gosig att ha under jackan/kappan i höst och vinter. Matchar perfekt som sagt till den snygga tyllkjolen.
En ljuvlig lång kofta som kommer rädda en de kallaste dagarna i vinter, så himla mjuk och alldeles underbart att det fanns fickor på den också. Fanns i grå också.
Vad blir det för middag ikväll?
Jag har tagit fram lax ur frysen så ikväll blir det Asiatisk lax med vitlökssås och råris. Detta är så gott och nu var det ett tag sedan vi åt det, en riktig familjefavorit här hos oss. Känns som det kanske får bli en efterrätt också så den här tisdagen får en liten guldkant.
Efterrätten får bli en goding som är enkel att svänga ihop. Inte så värst onyttig heller så man kan avnjuta den med gott samvete. 😅
Den här svänger du ihop i ett nafs, det blir så gott förstår du så man har svårt att sluta äta. Jag brukar gå och nalla hela kvällen av den sen.
Vad är du tacksam för?
Min familj, låter så klyschigt. Men jag har verkligen en sån fantastisk familj. Är så otroligt tacksam för dem i mitt liv.
Hur var helgen?
Den gick snabbt. Swosh sa det så var det Söndag kväll. Förstår inte var dagarna tar vägen, känns som jag är i en centrifug stundtals. I Söndags kollade vi Milo när han spelade match, vi fick underbart väder!
Lyxen att mitt i September ändå stå och svettas i sina jeans och sin luvtröja då tempen visar 17 grader i skuggan och solen formligen vräker ned på oss. Ljuvligt!
I Lördags bakade jag äppelkaka (kommer recept) och sen åkte vi ut till mina svärisar för en fika. Dom har en supermysig stuga ute i trädgården som passar perfekt för en fikastund.
Tonys bror med familj kom också över och fikade med oss. En riktigt mysig kväll och vi satt kvar till mörkret och kylan kom. För herreminjee så kallt det blir på kvällarna nu. Brrr!
Efter Milos match på Söndagen var det dags att åka ut till mina föräldrar. Vi satt i uterummet och såg den ljuvliga solnedgången som var. Blev absolut inte sämre av att bonden kom med skördetröskan och liksom satte pricken över i:et för den här höstdagen.
Sugen på något nytt till köket?
Jag var in till Hemtex. Såg den här underbara burken i keramik med lock. Den skulle passa så himla fint till t ex mjöl eller socker. Du kan gräva ur den med decilitermått så perfekt för det ändamålet. Såklart lika bra till andra skafferivaror som havregryn, pasta eller ris.
Den är mycket större än vad man tror! Finns också en gul mindre burk (<klicka) som skulle vara väldigt fin bredvid på köksbänken.
Ett mentalt värdefullt tips för en Tisdag?
Byt fokus & tänk positivt om något. Hittade en artikel HÄR som handlade hur man kan göra vardagen roligare och läste så intressant om våra hjärnor.
Idag, jämfört med förr i tiden, så matas vi av så otroligt mycket intryck hela tiden. Vetenskapen har räknat ut att det handlar om ca 2,1 miljoner intryck per sekund under vår vakna tid. Det gör det otroligt svårt för oss att sortera och prioritera exakt vad det är som vi tar till oss. Hur sjukt?
Det finns inte en chans att hjärnan ska klara av att hantera allt som utan avbrott sköljer över oss, men vet du en sak? Alla intryck är i grunden helt neutrala. Det är först när du bearbetar dem som de får ett värde, en mening och en innebörd. Det är också du själv som väljer vad av allt som strömmar genom din hjärna, du ska fokusera på.
Orsaken till att vi oftast har lättare för att fokusera på negativa saker än på positiva, är att många har så dålig självbild och ofta dröjer sig kvar i ett långvarigt negativt sinnestillstånd. Vi fokuserar helt enkelt på allt negativt.
Du väljer själv vad din hjärna ska uppmärksamma och det som du sätter fokus på blir då också verklighet. Lär dig att byta fokus när du känner att du börjar måla in dig i ett hörn och bara låter de negativa tankarna gå runt, runt, runt. Det gör du genom att byta miljö (antingen för stunden, för dagen eller för en längre tid), läsa något du tycker om att läsa, lyssna på din favoritmusik, se en film som får dig känna feelgood känslor i kroppen, prata med människor som du vet brukar ha en positiv inverkan på dig och ger dig energi är några tips att ta till när de negativa tankarna går för mycket plats.
Tips att göra en tråkig Tisdag?
Ta en promenad idag/ikväll. Leta dig ut i en skog någonstans och hitta en snygg rejäl gren. Sätt den i en stor vas och ställ någonstans på ett golv där hemma. I den kan du sedan hänga en fin ljusslinga som kommer ljusa upp ett mörkt hörn och ge dig lite härlig myskänsla.
Sentomsider kickar jag igång denna måndag (som faktiskt känns som en höstdag) med en veckomatsedel att inspireras ifrån. Mycket enkelt och gott är ju lite temat just nu. Hoppas att denna ska inspirera till veckans matlagning. Veckomatsedel är ju tänkt att hitta inspiration ifrån, eller varför inte kopiera rakt av? Vilket som funkar. Hoppas att denna veckas veckomatsedel ska ge dig inspiration för veckan.
När du vill ”hotta till” den vanliga falukorv i ugn till en annan nivå. Detta är verkligen hur gott som helst och hela familjen gillar massor. Servera gärna med en klick creme fraiche med sweet chili till, hur gott som helst.
Den här såsen kan man dricka, så otroligt gott verkligen. Serverar den ofta med sallad med fetaost för att det bara matchar så bra till. Du måste testa denna.
Galet god mjuk kaka som blir alldeles fantastiskt saftig. Den smakar så härligt av mandelmassan. Tipsar om att slänga i några skivade äpplen också och äta med vaniljsås. Missa inte min rårörda superfluffiga HÄR.
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Ett av det enklaste recept som finns är filmjölkslimpa. Blanda ihop och grädda typ så, väldigt gott är det också och jag upplever att det är rätt bra hållbarhet på det också. Perfekt att slänga ihop en filmjölkslimpa såhär en Söndagmorgon tänker jag. Rykande färskt bröd till frukosten är svårslaget. Den här filmjölkslimpan är min ”go to”, det är den jag slänger ihop när det behövs ett snabbt bröd som jag vill ska bli gott.
Jag toppar den alltid med olika saker, denna gången blev det solrosfrön. Ibland är det sesamfrön, chiafrön, havregryn, vallmofrön eller pumpafrön. Beror på vad jag har hemma för tillfället. Jag brukar också ha i lite torkad frukt och nötter om jag har det, blir väldigt matigt då.
Måste bara tipsa dig om världens smartaste tubklämma (<klicka), perfekt till kaviaren, skinkosten eller vilken tub man nu än har. Den här är så användbar. Man kan köpa fler också då de är så billiga. Missa inte rabattkoden längre ned!
FILMJÖLKSLIMPA, 1 st
6-7 dl (glutenfri mjölmix samma mängd för glutenfritt) 1 dl havregryn (ren om du vill ha glutenfritt) 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 0,5 dl sirap eller honung 4 dl filmjölk eller yoghurt 1 dl mjölk 1 dl solrosfrön
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt sirap och fil samt frön. Vill du ha i lite torkad frukt och nötter så har du i det här.
2) Lägg ett bakplåtspapper i en brödform. Klicka i smeten, den är ganska lös och kladdig. Grädda brödet i ca 1 timme i mitten av ugnen, känn med sticka (det tar olika lång tid i olika ugnar). Täck med folie efter ca 40 minuter. Låt svalna helt innan du skär upp brödet.
ger dig 33% rabatt på dyraste varan på Ellos och 5% extra rabatt på redan nedsatta varor. Passa på att fynda – denna rabatt gäller även på kläder och annat på hela sidan.
Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.