Sverigekaka med kanebullefyllning och äpplen

Igår bakade jag en magisk kaka! Det är i grunden en Sverigekaka men jag har ”twistat” till den lite och den här kombon blev verkligen en riktig lyckträff. Jag tycker absolut att du ska testa, dina nära och kära kommer älska dig för den här kakan. 🙂

img_3999

Jag piffade till den lite extra uppepå också. 🙂 Tänk vad lite florsocker kan dekorera fint?

img_3998

En hög och fin kaka som har ALLT. 😉 Det är som att äta sockerkaka, äppelpaj och kanelbullar i en och samma tugga! Kan du tänka dig?

img_4005

SVERIGEKAKA MED KANELBULLEFYLLNING OCH ÄPPLEN:

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper i botten på springformen, du kan också klippa till lite bakplåtspapper och täcka kanterna i springformen. Då blir kakan fin på sidorna också. Annars funkar det med att smöra och bröa sidorna.

2) Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt.

3) Blanda vetemjöl och bakpulver. Häll i det i äggsmeten. Rör om med slickepott

4) Häll i det kokande vattnet. Rör om till en slät smet.

5) Häll i smeten i springformen och grädda i ca 30 minuter. Kakan ska vara torr när du kollar med sticka.

Fyllning 1:

4 äpplen
1 msk kanel
1 msk kardemumma
2 msk vaniljsocker
smör att steka i

Gör såhär:

1) Skala och tärna äpplena.

2) Lägg i en rejäl klick med smör i en kastrull. Häll i äpplena och sedan kryddblandningen. Blanda om och låt stå och puttra i 5 minuter.

Fyllning 2:

125 g smör

1 dl mjölk

1 msk kanel

2 dl socker

Gör såhär:

1) Smält allt smör.

2) Häll i mjölk, socker och kanel.

3) Koka upp allt.

Såhär sätter du ihop hela kakan:

Blanda sedan samman fyllning 1 och 2.

2) Dela den avsvalnade kakan på mitten.

3) Bred fyllningsblandningen på kakan. Lägg sedan på locket. Dekorera med florsocker.

sverigekaka_med_kanelbullefyllning_och_äpplen

Jag har också gjort ett klipp på tillvägagångssättet för denna kakan så att det ska bli extra enkelt att baka den.

Följ gärna min FB-sida för inspo, mer recept och tips HÄR
Följ gärna min Instagram HÄR

17
12 kommentarer

Curling?

Godmorgon raringar!

Lördagmorgon och jag har varit vaken en stund. Fick ett rätt bryskt uppvaknande denna morgon så att somna om var typ omöjligt. Idag har vi en sån där ”proppad” dag med massa ”to-do´s”. Jag har börjat dagen med att tända en brasa, tända upp lite ljus och nu sitter jag här och bloggar. Jag känner mig inte top notch idag men ska snäppa upp mig lite.

img_3966 Jag gjorde ju en smoothie till Elliot som inte riktigt var kry igår. Tänkte tipsa dig om den om du som jag har barn som inte gillar att äta frukost. Den här får han i sig och tycker den är jättegod.

1 smoothie:

2 dl vaniljyoghurt
1 dl havremjölk (funkar med vanlig också)
1 banan
1 dl jordgubbar (funkar med bär också)
0,75 dl havregryn

Släng i en blender och häll upp i glas så är det klart.

img_3974

Igår eftermiddag när Elliot blivit piggare ville han laga mat till familjen. DET hör inte till vanligheterna ska jag säga. Undra fasen inte om det var första gången? Ja och vems fel är det? ”CURLINGMOM” of the year liksom, tuppen jaaaag! 🙂 Nä men jag har varit precis skitdålig på sånt där. Jag har gjort några halvhjärtade försök att få igång någon form av plocka i diskamskin/städa / laga mat lista men det har ju gått käpprätt åt helsicke liksom. 😀 Jag har bara gjort det själv och så har det varit bra med det. Så nu har jag börjat tänka annorlunda med lillemannen i familjen, man kanske kan få göra om och göra rätt? Hittills har det gått skitdåligt det också men jag ska nog fasen göra något åt saken nu.

img_3972 img_3973

Vi åt en jättegod vegetarisk med guornfärsgryta och glutenfri pasta. Jättegott var det så han kan laga mat pojken men han gör det bara inte hemma. 😉 Det blir det ändring på nu när jag vet att han kan…. 🙂

Hur har ni det i familjen? Är ni curlingföräldrar som jag eller har ni en annan strategi?

Nu ska jag äta lite frukost i min ensamhet. Vi hörs snart igen, ska ge dig receptet på så sjukt god kaka jag bakade igår!

Kram Nina ♥

5
3 kommentarer

God jordgubbssylt

Hallå där, oj, dagen har liksom bara gått märker jag. Jag har haft fullt upp med jobb och annat hela morgonen. Elliot blev dålig på sin praktikplats så jag fick hämta hem honom igen. Troligen blodtrycksfall då han var på väg att svimma och mådde illa. Gormade och läxade om att man minsann måste sköta om sin kropp. Äta regelbundet, sova ordentligt och vara rädd om sig. En snart 17 årig kille som växer i raketfart är i stort behov av näring och återhämtning. Får se om han lyssnar nu?


Jag har multitaskat här. Jobb vid datorn och kokat jordgubbssylt. Jo men jag gjorde ju smoothie av jordgubbar åt ungen när vi kom hem så han fick i sig näring, blev tvungen att koka sylt på resten av jordgubbarna jag inte använde.

Det är FINFREDAG hörni men jag känner mig som ett urskitet lite päron så jag vettitusan om det blir någon FINFREDAG för min del? Haha….

Godaste jordgubbssylten gör du såhär:

2,5 msk vaniljsocker

4 dl jordgubbar (jag tog frysta)

3 msk vatten

3 tsk pressad citronsaft

3 dl syltsocker

Gör såhär:

1) Blanda jordgubbar, vaniljsocker, citron och vatten i en tjockbottnad kastrull.

2) Koka upp och låt koka i ca 10 minuter tills alla jordgubbar kokat sönder.

3) Ta av kastrullen från plattan, mixa sönder alla jordgubbar med en handmixer. Har du ingen handmixer kan du ta en blender och ha sönder allt i. Det ska inte vara några bitar kvar.

4) Häll sedan i allt socker och låt koka i ytterligare 10 minuter ca. Skumma av genom att ta bort skum med en sked. Sedan kan du kan göra ett litet test om din sylt har bra konsistens. Häll några doppar sylt på en tallrik och ställ i kylen. Stelnar det till lite och har en bra syltkonsistens är det klart. Är det för löst kokar du lite till, är det för fast kan du hälla i lite lite vatten och koka vidare en liten stund.

5) Häll upp i en ren torr burk med tätslutande lock och ställ i kylen. Låt svalna helt, klart!

Röstar på mig till Matbloggspriset Folket Val gör ni genom att klicka dig in HÄR och gilla bilden. En like = en röst!

Tack alla fina för röster! Jag är så glad och detta betyder så otroligt mycket för mig!

0
1 kommentar

Tröttis

Men heeeeeeej raringar!

Nu ligger jag och har krupit ned i sängen här. Jag duschade varmt så huden krullade sig tammetusan. Jag ÄLSKAR att duscha varmt, det ska ånga som en turkisk bastu i hela duschen. Då är det lagom varmt. Tänk att jag aldrig varit ihop med en kille som gillar varma duschar.


Ja här har ni ett Niiinisöra. Idag berättade jag för Carola om min jobbiga axel, jag är också rätt stressad nu iom tävlingen och så har jag problem med spända muskler i nacke o rygg, sen är det lite stressigt just nu. Hon satte såna här Öronakupressur på mig idag. Små plåsterlappar med små kulor som stimulerar punkter i kroppen som man har problem med. Hittade rätt bra info HÄR om effekter och vad det är bra för. Carola gör såna behandlingar så kika in HÄR på hennes hemsida, där finns massor med olika behandlingar att välja på.


Idag på eftermiddagen överraskade jag Milo med Leos lekland. Han hade så himla kul alltså. Önskar själv ibland att man fick vara liten igen och lajja runt sådär. Nu blir jag matt bara jag kollar hur han springer runt. Hur f-n orkar dom små liven? Finns det lite av den energin att låna kanske?


Ikväll hos mamma och pappa så hade mamma tänt ljus i lyktan utanför. Så himla mysigt och välkomnande verkligen. Måste rota fram min lykta också.


Nu börjar det verkligen färgas i träden alltså. Så vackert men ändå så sorgligt på nåt sätt att allt går mot kala träd och vinter. Redan? Vi har liksom börjat snacka julen. Var vi ska vara och sådär? Och om jag ska vara riktigt ärlig så googlade jag julsaker igår. Det suger lite i jultomten, får jag spö nu?

Hörni, röstningen är i full gång. Jag är så tagen verkligen. Hur mycket människor som vill hjälpa mig. Rörd. Stum. Berörd ända in i själen. Folk har skrivit så fina saker alltså. Du vet när det känns som man inte vet hur man ska tacka? Hur ska det någonsin räcka med tacken? Hur tackar man? Ja men du vet. Maggan skrev det så bra. Vi kvinnor ska hjälpa och stötta varandra. Stärka varandra. Med det inte sagt att män inte har röstat, för det har dom verkligen. Men just det här när man vill hjälpa och stötta kvinnor emellan, så fint på nåt sätt! Jag är för att hjälpa, att stötta och att lyfta andra. Man mår bra av det. Missunnsamhet mår ingen bra utav.

Några andra som jag bara måste tacka.

Jennys Matblogg (mentor och fin vän som hjälper mig, en person som stöttar, peppar och pushar. Utan henne vet jag inte om det hade funnits en blogg idag!)

Hannah (fin vän som alltid vill hjälpa och alltid trott på mig, även då när ingen annan gjorde det.)

Maggan (generös och så frikostig, totalt opretantiös och unnar alla hon känner och tycker om massa framgång och lycka.)

Malin (en vän som verkligen visat vad hon står för de senaste dagarna. Stöttat, hjälpt och visat världens största hjärta)

Mirka (alltid så hjälpsam, alltid så snäll, alltid så generös. Allt är så självklart för henne.)

Terece (Love Forever, en kvinna som heller aldrig varit missunnsam. Alltid generös och go och vill väl.)

Madde (hjälpsam och driven, vill väl och unnar framgång åt andra).

Paula (en kvinna jag träffat bara ett par ggr, ändå så hjälpsam och generös.)

Fredrik (min coach, min mentor, min fina vän. Han håller mig på jorden, lyfter mig och håller mig lugn!)

Carro (min fina Carro, mer powermama får man leta efter. Världens finaste är hon och peppar så sjukt bra.)

Carola (pepp pepp pepp, en mentor till mig på så många plan!)

Det finns en uppsjö med fler, men nu har telefonen dunkat ner i pannan ett par ggr. Somnat ifrån ett par ggr. Jag är trött, sliten och utsjasad. Förlåt, har säkert missat någon väldigt viktig här. Men ska tänka vidare imorgon.

Sov gott! Kram Nina

1
2 kommentarer

Kompistid

Hallå!

Jag sitter och fikar med bästa Systrar Två. Min mediumkompis vettig Kika in på hennes blogg vetja, hon skriver mycket om det andliga. Om hälsa, om örter och läkeväxter. Intressant!

Vi har inte setts på en hel evighet och har massor att ta igen. Vi har hunnit med frukost, nu blir det lunch också.

Har ni sett att jag är ifatt i tävlingen? Men det är knappt och nu får vi inte stanna av och somna. Det är nu jag måste vara uppe på tårna och samla ännu mer röster. En vecka kvar idag. Har så mycket jag vill ”prata” om det här som jag ska göra sen när jag får tid. Vi hörs sen igen!

Kram Nina

1
1 kommentar

Zombie

Go’kväll finisar! 

Idag har jag haft en riktig ”zombie” dag. Känns som ögonen hängt på halv stång och som jag inte orkar göra nånting alls. Jobbade i alla fall till 11 sen åkte jag ut till mamma. Hon skulle laga lunch till pappa och lagade till mig också. Vi satt och åt med grundfamiljen liksom. Syrran, jag, mamma och pappa. Sen var lilla Edward med också såklart. Känns så märkligt att det en gång var så att det bara var vi. Det fanns inga andra i vår familj. Idag är den fylld av barn, makar och ex. Fifan så härligt ju!


Mosters lilla gos!


Jag har introducerat mamma till Facebook. Mamma har inte haft det förr men eftersom dom har massa släktingar i Finland och massa gamla barndomsvänner så måste dom ju ha det tänkte jag. Mamma ville såklart också hjälpa mig att rösta. ❤️ Ja, så att såhär låg vi i varsitt soffhörn sen och Facebookade. Haha…


Sen kom min trygghet hem och jag ville bara ligga i hans famn. Trött och lite låg, ja då vill man bli klappad på och höra någon säga att allt kommer att bli bra.


När vi kom hem ikväll så hade Jennys bakbok landat i brevlådan. Jag blev glad ända ner i hjärteroten över den! Har bläddrat och dreglat mig igenom boken nu och har redan 3-4 recept jag bara måste testa! Vill du köpa boken så kan du göra det HÄR! 


Sitter och kollar Bonde Söker Fru nu. Höll på att sätta ljusen på bordet i vrångstrupen när jag hörde att Sigrid haft en natt ihop med Erik. Ohoj, det går hett till bland deltagarna.


Den här lille gosefisen ska gå och sova nu. Han längtar sig sönder och samman till på lördag då det är fotbollsavslutning. Åh herreminjeee så man längtade till saken när man var liten. Jag minns att det alltid kändes som år och da’r innan det man längtade till blev av. Nu swischar ju livet på i 300 och det man längtar efter bara blir helt plötsligt.

Nä, nu borde jag också snarka lite. Ska kolla på Bönderna i alla fall, kanske somnar jag i soffan? Vilken skräll det skulle vara…..eeeeeh, eller inte.

Ha en mysig kväll nu.

Kram Nina

Inlägget innehåller reklam för min vän Jennys bakbok. 

1
Kommentera

Äppelpaj med äppelrosor

Den här godingen är HÖGST aktuell just nu när äppelsäsongen börjar lida mot sitt slut, vi har sjukt mycket äpplen kvar och jag ska nog koka några burkar äppelmos och den där äppelmarmeladen.

Den här äppelpajen är MAGISK! Den är dessutom så sjukt vacker så man nästan får ont i magen av bara tanken att man ska äta upp den.


RECEPT ÄPPELPAJ MED ÄPPELROSOR:

Pajbotten:

2,5 dl mjöl

0,5 dl socker

100 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 krm salt

Pajskydd:

aprikosmarmelad

vatten

Fyllning:

2 ägg

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

0,75 dl vetemjöl

40 g smält smör

Äpplen:

4 medelstora äpplen

2 lime

vatten

Gör såhär:

1) Blanda mjöl, socker, mjöl och salt till en smulig massa. Ha i ägget och blanda snabbt ihop till en del. Plasta in degen och ställ i frysen i ca 10 minuter.

2) Ta ut degen och kavla ut den mellan två plastfolien. Lägg i en pajform och skär av kanterna. Nagga och färgrädda i 175 grader i 10 minuter. Blanda till ”pajskyddet”. Aprikosmarmelad med lite vatten. Pensla på hela botten. Detta är inget måste men detta håller pajskalet sådär sprött och härligt och ”degar” inte ihop det när fyllningen kommer i.

3) Skär upp äppelskivor. Dela äpplet på mitten och töm ur kärnhuset. Skiva sedan tunna äppelskivor. Ta en bunke och pressa i limen i den. Lägg i alla äppelskivor och fyll på med vatten så de täcker äpplena. Ställ in i micron i ca 3-5 miunter tills äppelskivorna blir mjuka.

4) Gör fyllningen. Vispa socker, vaniljsocker och ägg riktigt fluffigt. Blanda i mjölet med en slickepott. Slutligen har du i det smälta smöret och blandar till en slät smet.


5) Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Lägg äppelskivorna såhär och rulla sedan ihop dom nerifrån och upp så blir det en rosformation. Stick i dom längs kanterna i pajfyllningen. Här kan du göra som du vill, endast fantasin sätter gränserna. Pudra gärna på lite kanel på äpplena innan gräddning.

7) Grädda pajen i 175 grader i ca 25-30 minuter. Den får gärna vara lite lite kladdig i mitten. Pudra äpplena med lite florsocker. Servera med vaniljvisp eller varför inte lite kanelgrädde. Vispgrädde med kanel och lite florsocker, riktigt mumsigt.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR(Så du inte missar några inlägg)

1
3 kommentarer

Godmorgon!

Här går jag i morgonrock och väntar på att bli uppringd av Radio Uppland. Vill du lyssna så kan du göra det HÄR!

Vi hörs sen igen!

1
1 kommentar

Känsligt och ber om hjälp!

Go’kväll!

Sitter och tittar på Hela Sverige Bakar. Tänk att man kastas in i tältet så fort man tittar. Det är ändå 4 år sedan jag var med där men det känns som det var i somras. Johans mörka ögon när de borrades in i en och man stod och väntade på sin bedömning. Man andades knappt. Livrädd. Birgittas röda läppar som smakade frenetiskt på kakbiten. Jag kan känna doften, känns känslan och stressen. Gråten jag hade i halsen mest hela tiden. Av stress, av längtan hem. Samtidigt som det var så kul, så otroligt givande och något som gett mig minnen för livet! En sån salig blandning av massor med känslor!

Haha! Tänk att Tony nästan planerat att han skulle ta husbilen och ställa den på någon parkering en bit bort. Ja så jag kunde kvista dit och sova när ingen såg. Så jag skulle tanka ny energi för att orka fortsätta. Det var första gången jag var ifrån Milo så länge. De stora barnen var så fina när vi ringde – ”Mamma, vi vill att du ska vara kvar och kämpa. Vinn hela skiten nu!” Jag bara grät och saknade dom alla så det gjorde ont. Jag är en sån jäkla hemmaråtta alltså!

Åh fy, jag gråter nu när hon blev synkad och ägnade stjärnbagarstatyn till sin mamma. Usch, det var så känslosamt! Så fort man pratade om familjen så grät man. Piiiiiiiuh, nostalgitripp verkligen.

Fotot på bilden har jag lånat HÄR



Hörni, ni måste hjälpa mig och välja här. Jag ska ÄNTLIGEN klicka hem den här ryamattan. Jag har trånat länge efter den och nu ska jag slå till. Dock så har jag ett litet ilands bekymmer. Vilken färg på bord ska jag välja? Svart eller vitt? Svart är väldigt mycket torka av i tid och otid. Men skär den vita sig mot mattan. Vi har ju vit soffa och vit schäslong. Vad tycker du?

Näää, nu ska jag ta kväll här. Tack för du läser! Tack för du röstar på mig till Matbloggspriset! Tack för du finns. Tack för tipset om att läsa The Secret igen (måste leta upp boken, hittar den inte just nu). Tack för du kommenterar. Ja tack…ibland känner jag bara att jag måste tacka!

PS: Imorgon kl 07.15 ca kommer jag vara med i radio Uppland. Så är ni vakna rattar ni in P4.

Kram Nina

1
14 kommentarer

BROWNIE MED SNÖBOLLAR

När man har en ”lågdag” vet ju ni vid det här laget att det är då jag brukar baka Det är helt min grej. Det ger mig lugn, harmoni och lite tid att bara grotta ned mig i bakningsvärlden. Den här kakan går heller inte av för hackor. Jag tänker att detta kan bli en sån höjdare till kaka så du chockar hela släkten. Dom kommer säkert inte kunna sluta äta den för den är FAAAAARLIGT god alltså!

img_3951

Får jag bjuda dig på en brownie med snöbollar, allt i långpanna. Så det ska räcka till måååånga. ♥

img_3953

Du kommer bli poppis när du bakar den här till dina vänner. 🙂

RECEPT BROWNIE MED SNÖBOLLAR:

250 g mjukt smör
5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
5 st ägg
1 dl kakao
100 gr smält mjölkchoklad
0,5 tsk salt
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat

Snöbollar:

200 g vit choklad
4 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader.

2) Vispa socker och smör vitt och pösigt.

3) Smält chokladen i ett vattenbad.

4) Rör ner äggen i smör/sockerblandningen, ett i taget.  Vispa inte utan rör med slickepott tex. Viktigt då det kan skära sig annars.

5) Blanda sedan ner sirapen. Rör ihop kakao, salt, mjöl och bikarbonat. Häll slutligen i den smälta chokladen. Vänd ner detta i smeten försiktigt utan att vispa, fortsätt använda slickepott.

6) Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll browniesmeten i pannan.

img_3945

Snöbollar:

1) Smält all den vita chokladen.

2) Häll sedan i all kokos och vaniljsocker.

3) Rör om och ställ i frysen i ca 5 minuter.

4) Ta ut och rulla till bollar, det kommer vara ganska så kladdigt men tänk att de ska vara som bollar. Tryck i dem i smeten.

img_3946

5) Grädda i ca 25 minuter. Gräddningstiden kan variera mellan olika ugnar, men börja kolla den efter ca 20 minuter. Känn med sticka, kakan ska vara lite sladdrig i mitten. Vi vill ju behålla det lite kladdiga. Låt den stå och svalna innan den skärs upp. Den kan med fördel stå i kylen. Pudra med florsocker innan servering.

img_3956 img_3957 img_3961

2
4 kommentarer
© Niiinis Kitchenlife
Powered by ProAd
Follow