Plocktallrik med ost och charkisar

Hörni, tack för alla era tips om ostar!

Nu har jag hittat en ny favorit, åh herreminjeeee så god denna var. Passade så bra att ha till allt plock och till tryffelsalamin.

img_4054

MUUUUMS! Krämig, smakrik och alldeles underbar. Den här måste ni testa om ni inte gjort det ännu. Tack till dig som tipsade mig.

img_4055 img_4056

Sen blev det vanlig hederlig Brieost, tryffelsalami då och så dessa salamisticks. De var lite extra starka så inte riktigt min grej men Tony tyckte det var skitgott.

img_4067

Så här har ni vårt lilla plockbord från i fredags. I nästa vecka beställer jag nytt vardagsrumsbord. ÄNTLIGEN. Jag är så sjukt less på vårt lilla provisoriska bord som vi haft i vardagsrummet som man inte får plats med något alls på. Ska bli så skönt att få ett ordentligt nu. Ni får såklart se vilket det blev till slut. Men nog om det. Plockbordet innehöll stekt bacon, lite köttbullar (så Milo också kan mumsa, äve om han somnade på stört), Kalamata oliver, vitlöksost (Tonys måste på plockbordet), fetaost, melon och så kex då.

img_4070 img_4071

Apropå kex. JÄTTEGODA och glutenfria! ♥

Japp, det var vårt plock vi hade i fredags….buhuuuu, vill att det ska vara fredag igen. ♥ Älskar ju fredagar så otroligt mycket!

NU ska jag fortsätta här hemma…vi hör sen igen!

Kram Nina

3
5 kommentarer

Långpannebröd med havregryn

Godmorgon! 

Ja, herreminjeee vad tidigt jag är vaken igen fast det är Söndag. Men ingen rast och ingen ro, jag känner lite stress över dagen då vi får gäster kl 16.

Ska hinna baka, förbereda Tacogratäng (se gärna föregående inlägg där jag efterlyser ett recept med créme fraiche och svarta oliver), städa lite och så ska vi hinna göra höstfint i trädgården. Får nog kicka upp Tony snart också.


Tänker om jag kanske också ska hinna överraska familjen med det här brödet till frukost. Ja men jag veeeeeeeet, jag är en tidsoptimist av rang. Men det finns inget bättre än nybakt bröd till helgfrukosten.

RECEPT LÅNGPANNEBRÖD:

125 gr smör

7 dl vatten

5 dl havregryn 

1 pkt jäst

3/4 msk salt

1/2 dl honung 

Ca 10 – 12 dl mjöl

1 ägg

Solrosfrön till garnering

Gör såhär:

Börja med att i en kastrull smälta smöret, och i en annan värma vattnet. Låt vattnet bli varmt….dock så får det inte koka. Häll i havregrynen i en bunke. När vattnet är varmt och smöret smält häller du i det på havregrynen. Spar lite lite vatten till jästen. Blanda samman och låt havregrynen stå och svälla 10-15 minuter. Smula under tiden ner jästen i din köksmaskin. Ta lite uppvärmt vatten och lös upp jästen. Tänk på att vattnet inte får vara varmare än 37 grader. Häll sedan i havregrynsblandningen, salt och honung. Blanda runt. Ha sedan i mjölet i små omgångar. Du ska få en deg som är smidig. Låt jäsa i minst 30 minuter.


Ta fram bakplåtspapper och kavla ut degen till en platta på ca 2 cm i höjd, försök få dem så jämn som möjligt i höjd. Ta en pizzaslicer och dela upp plattan i valfri storlek på frallor. Lägg över en bakduk och låt jäsa minst 30 minuter till.


Vispa sedan upp ägget och pensla på hela brödet. Strö på fröna, du kan använda vilka frön du vill. Själv älskar jag solrosfrön då det blir så knapriga och har massa smak när de får vara i ugnen.


Grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter. Kolla gärna under brödet, har det fått lite färg under så är det färdiggräddat. Jag brukar ibland sänka värmen efter en stund och grädda lite längre. Vansinnigt gott!


Vill du hellre baka ett glutenfritt långpannebröd har jag ett toppentrevligt recept HÄR! 

Nu ska jag kicka igång dagen här, vi hörs igen lite senare. Hoppas du får en mysig söndag nu. Njut dagen och hoppas söndagsångesten håller sig långt borta.

Kram Nina

9
1 kommentar

Efterlyser Tacogratäng

Hej på er! 

Ska strax krypa ned och lägga mig. Har snarkat i soffan redan men nu ska jag ta natt i sängen. Mellangrisen är på fest och imorgon är det första firandet av hans 18 årsdag. Han fyller på tisdag men eftersom vi är så många i släkten och i vår stjärnfamilj så delas det upp så att vi firar olika dagar.

Har just sms: at med honom och kollat så allt är ok. Jag fick svar vilket alltid är lika skönt när det är ute på galej. Jag har svårt att ta in att han fyller 18 redan. Han var ju min ”minsting” i 10 år. Ja 10 år innan den minsta föddes…..så någonstans är han ju fortfarande min minsting.


Häromdagen eller häromnatten kom han hem och såg ut såhär. Fiiiiifaaaasen så rädd jag blev när han klev in i vardagsrummet och jag tittade upp på honom. Det riktigt stack till i hela kroppen av rädsla. Jag blev nästan arg av rädsla….

Hörni, Elliot har önskat sig Tacogratäng på kalaset. Jag har alltid lagat tacogratäng efter en visst recept. Det är svarta oliver och créme fraiche i det bl a men jag hittar tammetusan det ingenstans.

Är det något du känner igen? Har du något bra recept på Tacogratäng så får ni hemskt gärna bjucka mig på det.

Nä, nu ett gammalt ”Vänner” avsnitt på Netflix innan jag somnar om.

Kram Nina

0
9 kommentarer

Lilla Inez

Gokväll i stugorna! 

Vi är och firar Inez. Hon döptes idag och detta är en av tårtorna. Jag har aldrig varit bra på att göra såna här fina….



Så mysigt dop i kyrkan men barnen som fick gå fram och sjunga imse vimse. Älskar såna hjärtliga dop som är sådär enkla och naturliga.

Vi ska fortsätta fira lille Inez här nu. Ha en fin lördagkväll. Åååååh, ska ni kolla ”Så mycket bättre?” 

Kram Nina

1
1 kommentar

Bröd i stekpanna

Godmorgon alla härliga!

Just kommit hem från en morgonpromenad, det var både blåsigt och kallt. Brrrrr…. Ska åka och handla lite nu och sen blir det långfrukost vid morgon TV.

Tänkte snabbt tipsa dig om ett perfekt bröd att baka såhär på helgen. Det går jättefort och så blir det riktigt smaskigt.


Detta bröd bakar du i gryta så du behöver ingen ugn.

RECEPT 1 BRÖD:

2,5 dl vetemjöl (spar 0,5 dl till utbakningen)

1 tsk salt

½ tsk brödkryddor

2 tsk bakpulver

1 ägg

1 msk honung

ca 1 dl mjölk

Gör såhär: 

1) Börja med att blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll i flytande honung (har du inte flytande kan du bara värma vanlig honung i mikron).

2) Knäck i ägget. Rör om när du knäckt i ägget.

3) Häll i mjölk. Jag är lite osäker på mängden här då jag körde på känsla. Men det ska bli en smidig deg.

4) Mjöla sedan bakbordet och jobba ihop degen ytterligare. Är den för kletig här har du bara i lite mer mjöl. Degen ska vara mjuk, följsam och smidig.

5) Platta sedan ut degen till en platta på ca 1½ cm. Mjöla plattan väl både på över och undersidan.

6) Värm en gjutjärnspanna (stekpanna eller gryta, funkar även med teflonpanna). Jag hade min först på lite högre värme, men sänkte sedan till medelvärme.

7) Lägg i plattan i grytan och låt stå och bli gräddad. Håll koll så den inte bränns. Efter ca 5 minuters gräddning på båda sidor klippte jag till en rund bit bakplåtspapper och la brödet på det i grytan. Ville ha upp en fin färg och lite hårdare yta men sen vill jag bara grädda den rakt igenom, därav inget bakplåtspapper från start.

8) Sammanlagt gräddade jag i ca 15 minuter. Skär upp brödet och ät med smör eller vad du nu vill ha på…….. sååå gott!

13
6 kommentarer

Halloweenbakverk

Sitter just i detta nu på Halloweendisco med en herrans massa 7,8,9 och 10 åringar. Den ena läskigare än den andra. Milo har så kul och springer runt här. Han köper popcorn stående på en stol för att nå upp och svettas i sin scream-mask.

Apropå Halloween, jag tillhör ju skaran som gillar allt sånt här. Allt kommersiellt är helt min grej! Jag tycker det är skoj när folk går ALL-IN och bara kör. Här hemma smyckas det inte nämnvärt faktiskt men jag ÄSLSKAR att baka nåt skoj faktiskt. Dessa cupcakes med Halloweentema är något som jag bakat förr….superenkelt men riktigt skoj!  

 RECEPT CA 16 st:

3 ägg

2.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 dl vispgrädde

3.5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

En nypa salt


Gör såhär:

1) Vispa ägg, vaniljsocker och socker riktigt pösigt och vitt.

2) Smält smöret och låt det svalna en aning. Häll i det i äggsmeten. Häll också i grädden.

3) Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och blanda i det i smeten. Vänd ner det så du inte förstör all luft du just vispat in i smeten.

4)  Häll i dessa i muffinsformar, in i ugnen i ca 15 minuter på 185 graders värme. När de gräddats klart tar du ut dom för att svalna.

Orange frosting:

250 gr mascarpone

3 dl vispgrädde

1/2 dl florsocker

orange karamellfärg

Vispa grädden, vispa sedan samman med mascarponen och florsockret. Droppa i några droppar orange karamellfärg. Spritsa på hälften av muffinsen.

Spöken i sockerpasta:

Ta vit sockerpasta (gör egen eller köp färdig). Kavla ut sockerpastan relativt tunt och tryck ur rundlar i form av cirklar. Jag använde lite större glas. Spritsa en hög med ovanstående frosting uppepå muffinsen, lägg sedan den runda cirkeln med sockerpasta uppepå. Stick hål för ögon. Klart! Garanterat uppskattat av kidsen!

1
Kommentera

Mamma/dotterdag

Heeeeeeej!

Förlåt, idag tog jag nästan en hel dag off ifrån allt vad sociala medier heter, var inne en snabbis på Instagram och min FB-sida i morse men sen har det varit ledigt. Det blev lite för mycket för mig. Imorgon tänkte jag berätta lite mer om tävlingen och allt som hänt, några av er kanske har sett att Matbloggspriset kommenterat denna omgången och att det blev en hel del tråkigheter. Jag känner att jag behöver kommentera det som skrivits på deras sida. Då kommer ni också förstå varför jag varit ledsen. Men jag vill sitta i lugn och ro och skriva det inlägget.

Ikväll är det nämligen Halloweendisco på skolan och Milo är taggad till tänderna. Han ligger redan påklädd och klar sedan en timma inför discot, även om det inte börjar förrän kl 18. Det där minns man ju själv hur det var när man var liten. Spänd var bara förnamnet.

Idag hade vi en mamma/dotter dag jag och min mamma. Hon har varit en bra tröst dessa dagar när jag var lite deppig och nere. Att få älta och diskutera är det enda som hjälper när man är ledsen. Sån är i alla fall jag. Min mamma är bäst! ❤️


Jag fixade t.o.m i ordning mig själv idag. Har ju inte sminkat mig eller fixat mig alls de senaste dagarna. Idag var det dags att snäppa upp sig och åka till IKEA med mamsen.


Mamma ville byta gardiner och accentfärg i vardagsrummet, jag brukar hjälpa henne lite med att vara smakråd och hjälpa henne med lite inredning. Det kommer bli så fint med det nya. Ljusa skira gardiner till en grå soffa och så det här tyget på nya kuddar. Så fint så!


Vi åt lunch på IKEA. Jag var sugen på nåt skabbigt och onyttigt. Ätit som en myra i flera dagar men nu skriker kroppen efter energi. Då passade det fint med kyckling, strille och bea. Mums! Mamma åt oxrullader och tyckte det var riktigt gott.


Hörni, jag har introducerat Facebook till mamma. Hon är helt fast, mohahahaha! Det visste jag ju redan innan iofs. Mamma har inte trott att det är för en person i hennes ålder tills jag fick in henne där. Åh, nu har hon kontakt med barndomsvänner från norra Finland och gamla arbetskamrater. Hur kul som helst ju. Nu ska pappa in också. ❤️


Såååå kul! Mamma skickade just en bild på hur hon gjort om och hur det blev, titt så fint hon gjort? Tyget på IKEA var verkligen jättefint tycker jag.


Kolla in den här läskiga typen som står i vår hall?! Shit… Snart är det dags!

Hörni, tack för alla tips angående ostar, wow så mycket tips jag fått ifrån er. Ni är verkligen grymma! Vi ska åka och handla sen, då ska jag ta med era kommentarer och köpa ost. Mums! Längtar till kl är 8 ikväll och vi sitter och mumsar på lite charkisar och ostar och kollar IDOL. Höjdpunkten på hela veckan liksom. Ska försöka ta en bild till er sen också.

Hörs sen igen då. Ha nu en mysig fredag!

Kram Nina ❤️

1
Kommentera

Tipsa mig gärna!

Hej och gokväll! 

Vet ni vad jag gjort sen kl 18? SOVIT! Alltså, när Tony kom hem från jobbet så såg jag i kors. La mig på soffan och somnade på stört. Han o Milo har varit och handlat, han har fixat mat och allting utan att jag hört. Jag har snarkat. Snacka om tröttmössa?


Idag på dagen var jag ute hos mamma ju, tankade energi och bara mös.  Jag låg på köksgolvet med kudde och täcke medan mamma lagade lunch åt pappa som kom hem på lunch. Det var så mysigt att bara få vara liten igen, bli klappad på av mamma. När pappa kom hem så småpratade dom och jag somnade där på golvet. Så trött är nog bara förnamnet hörni. Lite väl trött t.o.m.

Jag hade tänkt att vi skulle mysa med ostbricka ikväll, jag var så sugen på att duka upp nåt sånt här som vi gjorde förut:


Men, jag var inte så mycket för något ostande, snarkande däremot….hehe! Men du, jag tänkte be dig om tips på ostar och charkisar att ha på ostrallrik? Har du det så får du gärna tipsa mig. Jag gillar inte grönmögelost eller ost som stinker så man tappar ögonbrynen för då kan jag inte koncentrera mig på att äta det. Haha! Jag gillar t ex gruyere, den är jättegod. Jag ÄLSKAR tryffelbrie. Så ungefär, men tipsa mig gärna, vi har en jättefin ostaffär i vår lilla småstad som jag tänkte besöka imorgon.

Nu ska jag nog somna om här, ha en mysig kväll.

Kram Nina

0
10 kommentarer

LYXBROWNIES

En riktigt lyxig kaka

Idag är jag så otroligt sugen på allt. De senaste dagarna har jag ätit så dåligt och inte haft någon aptit, nervositet är ett bra bantningstips, hehe….men idag är aptiten tillbaka med besked. Ge mig brownie liksom. Idag tänkte jag tipsa Dig om dessa LYXBROWNIES. Alltså herreminjeee….Dom är sådär härligt kladdiga, saftiga, mustigt chokladiga. Mmmm….dem har helt enkelt allt. Så vansinnigt gott! Lyxbrownies fick 10 poäng av alla här hemma.

Inte nog med den krämiga lite kladdiga inre på denna Lyxbrownie, den har dessutom världens godaste glasyr uppepå. Mums!

Missa inte min kategori med massor av härliga goda mjuka kakor (<klicka)

Här nedan får du tips på mina populäraste kakor, klicka på länkarna nedan för recept.

Vaniljhjärtan i långpanna

Mazarinrutor

Världens godaste rabarberkaka med mandelmassa (funkar med blåbär, hallon eller äpplen också)

Supergoda chokladrutor med cheesecakefyllning

LYXBROWNIES

Missa inte mitt grymma recept på Browniepannkakor (<klicka) och denna otroliga nyttiga Brownie (<klicka)

250 g mjukt smör

5 dl strösocker

1 dl ljus sirap

5 st ägg

1 dl kakao

200 gr smält choklad

0,5 tsk salt

4 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat


Krämig glasyr:

100 g mjukt smör

7 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

200 g Philadelphiaost

1 msk snabbkaffe


Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen i ett vattenbad.

2) Vispa socker och smör vitt och pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Viktigt då det kan skära sig annars. Blanda sedan ner sirapen.

3) Rör ihop kakao, salt, mjöl och bikarbonat. Vänd ner detta i smeten försiktigt utan att vispa, använd hellre en slickepott. Häll slutligen i den smälta chokladen.

4) Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll smeten i pannan och grädda i ca 25 minuter. Gräddningstiden kan variera mellan olika ugnar, men börja kolla den efter ca 20 minuter. Känn med sticka, kakan ska vara kladdig och lite mjuk i mitten. Vi vill ju behålla det lite kladdiga.

Glasyren:

Vispa smör, florsocker, kakao och vaniljsocker krämigt. Tillsätt philadelphiaosten och kaffet. Vispa till en slät smet. Bred på krämen uppepå kakan när den svalnat helt. För optimalt resultat är det bra om kakan får vila i kylen tills att krämen stelnat något innan man skär upp den. Det går givetvis att skära upp den innan men då blir den inte sådär proffsigt fyrkantig, jag hade inte tid att vänta tyvärr. Ät sedan och njut!

 

Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:

• GRATÄNGER

• SMÅKAKOR

• KÖTTRÄTTER

• PASTARÄTTER

• CUPCAKES & MUFFINS

• MIDDAGSTIPS

Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat under inlägget.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Kram Nina

109
26 kommentarer

Tack för ALLT!

Godmorgon alla!

Jag sitter vid ett frukostbord hos mamma.  Enköping Posten ringde alldeles nyss och ville göra en intervju. Är självklart trött och sliten och sitter här med blandade känslor. Glad och lycklig men också ledsen och lite arg. Jag kan skriva ett längre inlägg om allt senare.

Just nu behöver jag tid med mina nära och kära. Jag måste också ta tag i vardagen igen som av förklarliga själ halkat efter. Ni här inne ska också få återgå till en vanlig blogg utan snack om tävligen, ni förstår säkert att den upptagit all luft jag andats!

Tävligen avslutades inatt kl 12. Jag med ca 400 röster efter vinnaren. Jag samlade ihop nästan 12000 röster vilket är smått fantastiskt då vinnaren förra året fick 7000 någonting.

Jag vill tacka alla för alla delningar, röster och pepp. Allt fint som skrivits har fått mig så berörd. Tack för allt! Det betyder så mycket för mig.

Vi hörs lite senare idag.

Kram Nina ⭐️

8
7 kommentarer