Godmorgon valdag!

Godmorgon godingar!

Här har vi tänt brasan direkt på morgonen. Så mysigt och skönt verkligen. Vaknade redan vid 4 och Milo vid 5 så det är inga sjusovare här hemma inte. Jag har suttit bänkad vid TV:n sen Nyhetsmorgon startade. Det är ju det amerikanska valet som är det som upptar alla nyheter idag. Jag föreslog för Tony att vi skulle göra sovrum i vardagsrummet inatt, så det blir nog till att ta in de uppblåsbara madrasserna och göra en stor säng. Hade tänkt sova räv och följa valvakan. Ska ni kolla?

Nu ska jag göra frukost till mig och Milo. Sedan väntar jobb hela långa dagen faktiskt, hemmajobb….så det blir nog att hasa runt i pyjamas och raggsockor. Kommer kommer en del blogginlägg farandes under dagen också.

Hoppas ni får en fin tisdag! ♥

Kram Nina

1
2 kommentarer

VLOGG

Här har ni då äntligen min VLOGG från i helgen! Berätta gärna om jag smittade dig i slutet. 😉

Följ gärna min Youtubekanal HÄR. 

1
3 kommentarer

Kladdkakans dag

Godmorgon!

Eller förlåt, det är ju liksom lunchdags nu. Jag har redan ätit lunch, mamma var snäll och fixade lite lunch till mig och syrran idag. Jag sitter hos mamma och jobbar nämligen. Snön yr utanför och det ser faktiskt ut som att det ska lägga sig ett vitt täcke nu. Hej vinter! 🙂

Hörni, ni har väl inte missat att det är kladdkakans dag idag? Jag har PMS så det passar mig alldeles utmärkt det ska jag säga. När min PMS är över ska jag faktiskt sockeravgifta mig lite igen….innan jul. För sen vill man ju äta som en häst igen och fullkomligen frossa i godsaker. Julen släpper jag alltid alla spärrar. Sån är jag. 😉

Tänkte börja med att tipsa dig om några höjdarkladdkakor som jag bakat genom åren. Jag har 10 bloggsidor med BARA kladdkakor. Hahaha…. omtyckt liten kaka det där tror jag.

kladdkaka-1

Glutenfri kladdkaka 

kladdkaka-2

Kladdkaka med segt kolatäcke

kladdkaka-3

Kladdkaka med lakritschokladfudgetäcke

kladdkaka-4

Kanelbullekladdkaka

kladdkaka-5

Vit kladdkaka med lemoncurd

Vill du kika på fler kladdkakor har jag en kategori som heter Kladdkaka och du hittar den HÄR!

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig på Bloglovin HÄR

0
Kommentera

Vackert bröd

Godmorgon raringar!

Söndagmorgon och jag håller fortfarande på och spelar in VLOGG. Så kul att ni uppskattar. Tycker själv det är väldigt skoj med VLOGG faktiskt.

Hörni, söndagmorgon och man vill inget hellre än att äta en härlig långfrukost. Det här brödreceptet jag ska bjuda på nu är både ett vackert bröd och så är det väldigt gott också.

RECEPT, 2 springformar ‘a 8 bröd

5 dl mjölk

50 g jäst

4 msk ljus sirap eller honung

3 msk rapsolja (matolja)

1 tsk salt

2 ägg

6 dl vetemjöl

3 dl rågsikt

(Kan vara mindre mjöl då jag alltid kör på känsla, testa dig fram. Degen ska vara smidig och släppa ifrån kanterna i degbunken).

Vispgrädde till pensling

Vallmofrön till garnering

Glutenfritt:

5 dl mjölk

50 g jäst

4 msk ljus sirap eller honung

3 msk rapsolja (matolja)

1 tsk salt

2 ägg

ca 9 dl – 10 dl mjölmix (gärna Leilas Blå) 

1 msk fiberhusk

2 dl havregryn

Gör såhär:

1) Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken.

2) Tillsätt resten av mjölken, sirap, salt och ägg samt vetemjölet (mjölmix för glutenfritt) och rågsikten (havregrynen för glutenfritt) i omgångar. Arbeta degen i köksmaskin tills den släpper bunkens kanter och låt sedan jäsa övertäckt i 30 minuter. (För glutenfritt gäller ej detta, degen kommer vara lite kladdig och det ska den vara) 


3) Ta upp degen på mjölat bord, knåda den smidig och dela den i två. Forma den till 8 st runda bollar på varje. Lägg bollarna i ett fint mönster i en smord springform.


4) Låt brödet jäsa under bakduk 30 minuter igen. Pensla brödet med vispgrädde och strö över vallmofrön.


5) Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-45 minuter. Du kan kolla i brödet med sticka. Låt brödet svalna på galler. Bryt eller skär upp brödet, ät och njut med ett gott smör, en välsmakande ost och gurka.

Följ mig gärna på min FB sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

2
Kommentera

Snart 50 årsfirande

Vill bara snabbt kika in och säga hej! Nu kvistar vi vidare på 50 årsfirande. Min fd svåger ska fylla 50 och hela familjen är bjuden. Jag har spelat in en VLOGG idag som jag tänkte klippa ihop imorgon. Ni är många som sagt att ni vill ha En VLOGG igen. Skriv gärna om ni vill det så kan jag fortsätta. Hur ofta är kul? En gång i veckan? En gång i månaden? En gång i halvåret, tell me!

Vill önska dig en trevlig lördagkväll!

Kram Nina ❤️

0
8 kommentarer

Små saffranscheesecakes

Idag när det är lördag och allt så tänkte jag tipsa dig om vad du kanske skulle kunna baka, som en liten försmak till advent. Annars kan du spara receptet och använda detta till julgottis sen kanske.

Dessa små cheesecakes med smak av saffran, vit choklad och pepparkaka är verkligen helt magiska. Jag hade kunnat ätit alla i ett nafs.


RECEPT ca 15 st:

Cheesecakefyllningen

250 gr philadelphiaost

2,5 dl creme fraiche

0,75 dl strösocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 påse saffran

1 dl grädde

100 gr vit choklad + 2 msk grädde

Botten:

3 dl pepparkakor

50 gr smält smör

Glutenfria pepparkakor:

4 dl mjölmix

100 g smör

1 dl socker

1/2 dl mörk sirap

1 msk kanel

1 tsk maldingefära

1 tsk mald kryddnejlika

(Eller så tar du 1 msk pepparkakskrydda)

3 krm salt

2 krm natriumbikarbonat

Gör de glutenfria pepparkakorna såhär:

1) Mixa alla ingredienser utom vatten i en matberedare. Tillsätt sedan 3 msk vatten om du använder Bovete & Teff mjöl och mixa igen.

2) Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 160°C.
3) Arbeta degen lätt på bakbord så att den mjuknar och blir formbar. Kavla degen tunt med lite mjöl på bakbordet och ta ut pepparkaksfigurer med mått.
4) För över kakorna på plåt och grädda, ca 10–15 minuter. Låt svalna på plåten.

 Gör cheesecakesen såhär: 

1) Sätt på ugnen, 165 grader. Gör i ordning ett vattenbad. Ta chokladkakan och slå den mot ett bord så krossas den i förpackningen, man spar tid och disk.

2) Lägg i chokladen, saffran och 2 msk vispgrädde och låt det smälta samman.

3) Vispa samman philadelphia, creme fraiche och socker i en annan bunke.

4) Tillsätt sedan äggen, 1 i taget och vispa emellan. Ha sedan i vaniljsocker, grädde och den smälta choklad/grädden.

Botten:

Smält smöret, krossa pepparkakorna ordentligt. Förslagsvis i en påse som du trampar på. Blanda samman krosset och det smälta smöret. Lägg ca 15 formar av nåt slag på en bakplåt. Jag använde silikonformar. Du kan också använda muffinplåt men var noga med att smöra varje form ordentligt då. Det funkar fint att ha detta i vanliga bakformar också. Ha i ca 1 msk pepparkakskrossblandning i varje form. Tryck till så det plattas och trycks ihop till en massa på botten. Jag tog ett litet glas och pressade till botten. Häll sedan smeten nästan ända upp i formarna. Ställ på nedersta falsen i ugnen och grädda i 15-20 minuter. Ta av dem från plåten och låt svalna helt, ställ dem seda i kylen i minst 1 timma innan de serveras. Dekorera med polkagriskross och candycanes.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR

3
5 kommentarer

Så gör du om med dekorplast

Lördagmorgon, bästa bästa. ÄLSKAR verkligen lördagsmorgnar. Jag ska strax gå upp och baka lite färskt bröd åt oss till frukost. Nu börjar dom bli bortskämda här hemma, tredje morgonen i rad med nybakt bröd.

Börjar få lite sug att fixa här hemma. Man börjar ju boa när hösten och vintern är på väg. Igår fick jag hem något som jag verkligen längtat och trånat efter i inredningsväg som jag tänkte ta lite bilder på idag och visa dig senare.

Men innan det ska jag visa dig något annat, snubblade nämligen över lite gamla inredningsbilder. Jag har ju varit en fena på att göra om hyreslägenheter och hus vi bott i med dekorplast. Tänkte visa lite som jag åstadkommit.

FÖRE

EFTER


Här gjorde jag om ett kök vi hade när vi bodde på landet. Bänkskivan var träfärgad i sån där lite rödbrun färg, sliten och ful. Köpte dekorplast i svart med trämönster och sedan en matt variant. Allt på Bauhaus. Sedan fäste jag det trämönstrade på bänkskivorna och på den lilla trälisten mitt i kaklet (så urbota dum trälist kan jag tycka). Blev ganska så stor skillnad va?


Den matta dekorplasten på kaklet hade jag på i en enda lång remsa. Skar inte ur och så utan drog på den på hela. Den sög liksom in i skarverna. Blev hur bra som helst.

FÖRE

EFTER


Minns att jag försökte få till någon form av lantlig stil men blev aldrig vän med det blåa randiga. Till slut återgick jag till mitt svart/vita.

Minns att jag hade problem att hitta på något bra och praktiskt för väggen i köket. Här hade jag påbörjat lite. Sen kom jag på att jag ju kunde använda väggen till massor.


Dekorplast går ju även att fästa på väggarna utan att den skadar tapet eller färg. Klippte ut lite hjärtan och stjärnor av den.

Sedan köpte jag korgar med hängen på Rusta och hängde upp på vägghållare och krokar från IKEA. I korgarna hade jag receptböcker, växter och lite sydda hjärtan.


Katten fick en glasburk med sin mat i med en katt jag klippte ut i dekorplast.

FÖRE

EFTER

I en annan lägenhet vi bodde i gjorde jag om tråkiga fula vita bänkskivor till marmoskivor.


Fula skadade fönsterbrädor blev marmobrädor.


Jag har t.o.m gjort marmorbrickor av IKEAS ramar RIBBA och dekorplast. Haha…. Hur du gör hittar du en beskrivning på HÄR.

Japp, det var min förkärlek för dekorplast. Hoppas Du ska få lite härlig inspiration själv att kanske förnya något hemma.

Nu ska jag baka!

Kram Nina

PS: Ej sponsrad av varken IKEA, Bauhaus eller Rusta. Bara tips från mig. 

11
15 kommentarer

VÄNSKAP

Ni anar inte…. hade just skrivit klart ett LÅNGT inlägg så lyckades jag radera allt. GAAH! Men nu skriver jag om allt. Jag fick ett läsarmail. Hon vill vara anonym men det är ett ämne som är både viktigt och svårt. Hon är närmare 40, har barn och man. Jag citerar henne:

”Att söka vänner när man är lite äldre. Kanske sitter det någon i samma stad som tycker att livet känns lite tomt. Har egentligen allt jag drömt om men ingen ringer och frågar om jag vill ta ett glas vin eller gå på bio.”

vanner

Det här är så otroligt svårt när man kommit upp i ålder. Dels så förändras synen på vänskap. Det blir på något sätt viktigare, samtidigt som man själv är mer mån om vänskap och sina egna känslor. När man var ung så hade man vänner i kreti och pleti, men det man inser idag är att det oftast handlade om ytlig vänskap. Idag struntar man i ytlig vänskap, man vill ha lite djup och känsla i en vänskap. Något värt att satsa på. Det ytliga hinner man inte med, man har så mycket annat i livet.

img_2494

Det jag upplever är att vänskap oftast är svårare för kvinnor än för män. Det är oftast mer drama i kvinnliga vänskapsrelationer. Kvinnor kan känna sig utanför eller sårade av olika anledningar. Åsidosatta eller bortglömda. Det kan också vara svårt att kliva in i nåt gäng som är sådär etablerat och tajt. Eller att man som kvinna ibland blivit sviken av vänner av olika anledningar och kanske rent av är rädd för att ens ha vänner och försöka igen. I 40 årsåldern vet man oftast vad man vill ha ut av en vänskapsrelation, kanske har man t.o.m tagit steget ut och ”gjort slut” på en vänskapsrelation som inte fungerar och som bara suger energi. Oftast vet man vad man vill ha ut, men jag tror inte att man får bli rädd för att försöka igen, med nya vänskaper.

Vänskap som fungerar är så härlig. Det där sms:et från vännen som känner på sig att du är deppig eller nere. De där samtalen som kommer fast du själv inte hunnit ringa tillbaka. Det där när man inte hörts på länge och det ändå känns som det var igår man pratade. Eller den där kompisrelationen som klarar allt, även om ni inte hörs så vet ni att ni alltid har varandra. All vänskap som fungerar och är på samma villkor är fin. ♥ Den ska man vara rädd om. Har du en sån vän i din närhet tycker jag att du efter att du läst klart här sms:ar din vän och berättar hur mycket den vännen betyder för dig. Sånt betyder ju så otroligt mycket!

Nu vill jag hjälpa min mailvän. Jag vet att jag har en hel del läsare i UMEÅ-trakten. Bor du där och vill lära känna en ny härlig vän att dricka vin med och gå på bio med en kall mörk vardagskväll? Kanske är ni ett tjejgäng men vill gärna vara fler? Kanske är du nyinflyttad? Kanske har du bara din man som bästa vän men ser dig gärna om efter någon kvinnlig härlig vän? Då tycker jag att du mailar mig så ska jag sammankoppla er. ♥
MAIL: niiinis@outlook.com

0
7 kommentarer

Snabbfrallor med kardemumma – Glutenfritt LCHF

Godmorgon fredag!

Idag är det fredag och helgen närmar sig med stormsteg. Jag vaknade kl 2 liksom….ämen jag svimmar alltså. Kollade Bachelor och Wahlgrens värld på play så jag slog ihjäl nån timma innan jag somnade om och drömde att jag satt på terrassen hemma hos Pernillas mamma och pappa i Nerja. Haha! 😀 Milo vaknade till vid halv 4 och frågade om han fick vakna… ”NEJ, det är mitt i natten, sov nu” börjar bli standardfrasen. Förbannade detta klockflyttande och våra bilologiska klockor inatt kan jag lova. 😉

snabbfrallor_kardeummafrallor_glutenfria_frallor_lchf_frallor

Nu på morgon har jag bakat lite bröd. Jag är totalt torsk på snabbfrallor alltså, det kan inte finnas något trevligare än att få äta en varm fralla till frukost?! Det här receptet jag ska bjuda på ska du få både vanligt, LCHF och glutenfritt. Det är kardemummafrallor och så galet goda alltså!

KOLLA IN ÖVER 100 BRÖDRECEPT – (<klicka för recept)

img_4358

RECEPT SNABBFRALLOR med kardemumma:

vanligt recept

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk malen kardmeumma
2 ägg
2 dl gräddfil
4 msk olivolja eller smält smör
3 msk solrosfrön

lchf/glutenfritt

1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk malen kardemumma
2 ägg
2 dl gräddfil
4 msk smält smör eller kokosolja
3 msk solrosfrön

glutenfritt

2,5 dl mjölmix
1,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk malen kardemumma
2 ägg
2 dl gräddfil
4 msk olivolja
3 msk solrosfrön

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägggen. Vispa i gräddfil och fettet.

2) Blanda alla torra ingredienser och vispa sedan i det äggsmeten. För LCHF och glutenfritt recept gäller att låta det stå och svälla i ca 5 minuter.

3) Ta ut ca 5-6 bullar ur smeten och forma till bullar. Jag blötte händerna lite så att det var lättare att hantera degen. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Toppa med t ex vallmofrön.

4) Grädda i ca 10-15 minuter tills frallorna fått fin färg.

img_4382

Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i tummen upp till vänster under inlägget. 

Följ mig här:

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av så galet många, över en kvarts miljon är vi där, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.

img_4377


Fler goda brödrecept:


• Godaste & enklaste frukostbrödet 

• Galet härliga saffransscones 

• Gáhkku Samiskt tunnbröd 

• Mormor Britas tekakor 

***************************************************************************************

Nu har jag suttit här med tända ljus och njutit av frukost med varma frallor och kamomill te. Det var så ljuvligt gott. Jag bakade efter det glutenfria receptet och är SÅ nöjd med hur de smakade.

img_4371

img_4372

Kardemumman är verkligen pricket över i:et i dessa frallor. Åh vad jag älskar kardemumma. Tänk att jag verkligen ogillade det förr.

img_4384

Workingspace ♥

Mer recept:


• Över 120 goda recept på mjuka kakor 

• Mina 10 populäraste kycklingrecept 

• 15 billiga & goda rätter

• 10 perfekta rätter för matlådan 

• Över 100 goda brödrecept 

• 8 underbara korvrätter 

• 10 enkla & extra goda vardagsrätter 

• 8 maträtter under 15 minuter 

• 20 lättlagade rätter under 30 min

• 38 goda grytor

Jaha, nu ska jag rycka tag i dagen här. Det blir badhuset för Milo. Jag ska jobba och sen blir det fredagsstädning.

Vi hörs senare, ha nu en jättemysig fredag! ♥

Kram Nina ♥

8
8 kommentarer

Lovdag

Näst sista lediga dagen på detta lov har tillbringats på Andys Lekland. Milo har tjatat hela veckan och idag så for vi dit. Som jag skrev så hoppade Milo jämfota över beskedet att mormor skulle åka med. Han älskar uppmärksamheten från mormor så jag förstår att han blev så glad.

När vi klev innanför dörren så började jag tänka magsjuka. Hörde att vinterkräksjukan var här nu…. Kunde se hur hälften av alla ungar skulle ligga och be till porslinsguden och be om nåd när rallykacket gjort hela baken öm….. och hur deras baciller liksom hoppat hage inne på hela Andys. Bannade mig själv att jag inte köpt de där små burkarna med handsprit ännu.

Ja så kan man också tänka när man går på lekland, ja jag tänkte att jag tipsar dig så du också kan tänka så nästa gång du besöker ett. Hehe…. 😀

andys-lekland-2

Milo körde järnet från första stund liksom. Han skulle ha mysbyxor också eftersom de halkar bäst i rutschkanorna.

andys-lekland-21

Som jag skrattade när Milo och mamma skulle köra race mot varandra. Haha…. 😀 Grejen var att mamma hade på sig ett par byxor som är typ fejkmocka. Typ inte det minsta hala. Kolla stilstudien här:

andys-lekland-22

Pojken bakom kom ifatt och åkte typ på mammas hår ner. Hahaha!

img_4346

Kul när man kan slänga sig ut och landa på en mjuk matta. Mamman med hjärtat i halsgropen. ”Tänk om han stukar eller bryter foten?” Snaark….

andys_lekland andys_lekland

Äntligen vågade han gå fram till Andy också. Hela barndomen har handlat om att inte våga. Men nu så börjar det ordna upp sig. Han ville t.o.m ta en bild med honom. 😀

img_4351 img_4356

Min fina mami! ♥

Blev en mysig dag. Milo glad och nöjd och nu är han trött och slut efter allt spring. Perfect! Jag är nog tätt efter med tanke på att jag haft dag sen kl 03 inatt. GÄSP!

Imorgon är det sista lediga dagen för detta lov. Får se vad den bjuder på? Hoppas du har en fin kväll nu.

Kram Nina ♥

0
4 kommentarer