Hmmm….

Hejs svejs! 

Ok, då har jag fått penicillin för UVI.


Såhär var det. Det gjordes en urinodling som inte visade UVI, däremot så var inte kisset bra (tror att det är vita blodkroppar det är i det eller nåt sånt när det inte är helt rent) så typ förstadie till UVI eller något som är på väg bort. Doktorn skrev ut penicillin ändå. Känner mig lite rådvill här nu om jag ska ta det eller inte? Tycker nämligen att det onda avtagit mer och mer. Läser man på nätet så skriver läkarna att har man inte mycket symptom så kan det läka av sig självt efter ca 1 vecka. Jag haaaaaar ju det här problemet alltså, har sedan april 2015 lyckats mota Olle i grind. Innan det sprang jag ju till läkaren i tid o otid med något som jag trodde var UVI. Varje gång var det liksom bakterier men ingen uttalad UVI. Sen april 2015 har det varit mycket bättre, får väldigt sällan känningar men nu när immunförsvaret verkar vara lite ”av banan” så blev det lite känningar igen. Jaja, vi får se? Mår ändå bättre nu och har inte alls ont på samma sätt. Jag har ju ”knarkat” citronvatten och bikarbonat (1/2 tsk bikarbonat i vatten) så kanske har det gett effekt? Vi får se!?


Efter jag hämtat ut penicillinet körde Milo lite Pokémonjakt på torget. Eller han gymmade. Jag fattar inget av det där…. Jag tror att det betyder att man gör sina Pokémons mer värda?

Nu ska jag hoppa in i en varm dusch innan Sveriges mästerkock börjar! Älskar dessa matlagningsprogram.

Ha en fin kväll!

Kram Nina

5
11 kommentarer

Fetaostbakad lax – ”Lill-lördagsmiddag”

Trots att vi här hemma inte riktigt är i form tänkte jag tipsa dig om en mysig lill-lördagsmiddag. Det är något jag verkligen försökt införa här hemma. Lite extra mys på onsdagar, lill-lördag som det kallas. 2017 kanske får bli året det blir en vana i vårt hem?

Tipsar om denna supergoda laxrätt. Denna är en stor favorit hos mig.


RECEPT fetostgratinerad LAX i ugn, 4 pers:

4 laxfiléer

150 g fetaost

4 msk solrosrön

salt & peppar

olivilja

Gör såhär:

Lägg tinade laxfiléer påbakplåtspapper i en ugnssäker form. Ha på salt och peppar. Lägg sedan på fetaost och solrosfrön på varje filé. Avsluta med att ringla över olivolja på alltihopa. Sen är det skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. En lax blir bäst om den inte blir överlagad. Runt 56 grader så är den som bäst.

Medan laxen tillagas i ugnen gör du egen potatismos. Koka mjölig potatis tills den är helt genomkokt. Dela gärna potatisen i mindre bitar innan du kokar så går det fortare. Ha i smör, lite mjölk och vispa sedan med elvisp. KLART! Och gott är det, det kan jag lova! ♥


Jag brukar typ aldrig tipsa om alkohol men den här cavan kan det vara gott att ta ett glas av till Lill-lördagsmiddagen eller om du spar det till helgen? RONAR heter det. En ”budget-cava” som absolut är värd en lill-lördag.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

6
2 kommentarer

Blök!

Godmorgon bloggisar!

Jag ligger däckad i soffan hemma. Ja, i vad jag tror är en UVI. Ska till husläkaren kl 14 så då får vi se vad de säger?


Usch, inte sovit så mycket inatt så jag är riktigt trött. Vill bara må bra och sova känns det som. Jag som skulle på en jättetrevlig bloggmiddag ikväll, men det blev inget av det. Well well….så är ju livet.

Ville bara kika in till dig och säga hej. Det kommer lite tidsinställda inlägg här under dagen i alla fall. Vi hörs sen.

Kram Nina

1
6 kommentarer

Glutenfria kanelbullar på

Hallojsan i blåstens sverige! Eller i varje fall här i mellansverige, herreminjeeee som det blåser alltså! Jag vågar knappt gå utanför dörren idag. Ytterdörren flög upp så det är bäst att hålla i allt man har när man sticker ut näsan utomhus. Vad är väl mysigare då än att slå på en panna kaffe och sedan äta en god glutenfri bulle?! Jajemensan! Nu jäklar i min lilla låda kan jag också göra det.

De här glutenfria bullarna blev helt perfekta och så vansinnigt smaskiga, så känner en som bara drömt om kanelbullar sedan jag började äta glutenfritt för snart 2 år sedan. Nåja, jag har ätit en och annan bulle faktiskt men det är räknat på en hand tror jag. Här ska du få receptet.

Här har vi ett gäng med härliga alldeles varma bullar. Dessa är absolut godast att äta nybakta, så tips tips om du bakar dem. Sätt på en panna kaffe just när du börjar baka dem så ni kan fika direkt. De går att frysa, då med fördel direkt efter gräddningen.

GLUTENFRIA KANELBULLAR, ca 30 st

50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör (rumsvarmt)
1 dl socker
½ tsk salt
2 msk fiberhusk
5 dl mjölmix
2½ dl rismjöl
2½ dl bovetemjöl
(du kan använda bara mjölmix också, själv gillar jag att det blir lite mer struktur i bullen av de olika mjölsorterna)

Fyllning:

100 g smör
strösocker
kanel

Garnering:

1 uppvispat ägg
pärlsocker

Gör såhär:

1) Värm mjölken till fingervarmt (37°)

2) Lös upp jästen i den fingervarma mjölkblandningen och tillsätt fiberhusken, låt svälla i ca 10 minuter.

3) Blanda samman alla övriga ingredienserna och kör degen i en köksmaskin med degkrok i ca 5 minuter (spara ca ½ dl till utbakningen).

4) Låt degen jäsa i bunken under plastfilm i 60 minuter.

5) Mjöla bakbordet med den sparade mjölmixen och dela upp degen i 2. Kavla ut degen till 2 plattor, bred på fyllningen, rulla sedan ihop degen och dela varje rulle i ca 15 bitar.

6) Lägg bullarna i pappersformar på en bakplåt och låt jäsa övertäckta under bakduk i ca 45 minuter.

7) Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

8) Grädda kanelbullar i mitten av ugnen, 250°C i ca 8-10 minuter.

Följ mig: 

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 300 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• 20 LÄTTLAGADE MATRECEPT 

• 20 POPULÄRASTE KÖTTRÄTTERNA

• 10 POPULÄRASTE KYCKLINGRECEPTEN 

Missa inte: ALLA RECEPTSAMLINGAR (<klicka) 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

8
2 kommentarer

Bra start! 

Inlägget innehåller adlinks.

Godmorgon!

Är ni ute i snålblåsten? Mamma och dom skulle åka på kryssning men avbokade då det ska blåsa rejält på havet idag/ikväll/inatt. Förstår dem. Det skulle jag med gjort! Fy!

Morgonen startade med ett träningspass hos mamma o pappa. De har ju gym hemma så där är det perfekt att köra. Det är ju 1000 ggr roligare att träna me nya träningskläder kan jag säga. Idag kände jag mig som sällskapsresan när jag tog på mig allt nytt för mitt träningspass.

Har klickat hem 3 par träningsbyxor, en knallrosa fleece och skor som jag ska träna i. Kändes verkligen så mycmet roligare att träna, det kan jag varmt rekommendera.


Fleece HÄR.


Träningsmusik i lurarna och sen köra igenom hela kroppen. Shit vad mör jag var efteråt. Wow….slut i alla muskler så jag orkade inte göra annat än sitta. Haha…då har man kört på rätt rejält. Detta är vecka 2 med träningen så nu tänkte jag liksom gå upp ett litet hack. Det vågar jag kanske? Vi får se hur kroppen reagerar efteråt.

Hepp, dags att fortsätta med dagen här. Vi hörs sen hörni.

Stor kram Nina

0
5 kommentarer

Eftertraktad! 

Men hallojsen! ❤️

Har precis landat i soffan efter en dag med mycket fläng. Mamma har varit min partner in crime idag. (Nästa gång vi pratar så kommer mamma fråga – ”vad menar do med de där paaaartne in krajm” med fisk brytning).

Vi gjorde viktiga ärenden på förmiddagen, sedan tog vi en lunch och efter lunchen bokade jag nageltid för att snygga till dem. Mamsen blev också sugen på att fixa naglar så hon har tiden efter mig.

Efter luncheriet och nagelfixet gick vi ned till hamnen då mamma dagen innan sett den omtalade mandarinanden där.


Det var verkligen ett inferno av änder där. De trodde vi kom med mat så vi blev typ hungerattackerade av den här skocken. Hjälp!

Bilarna kunde inte ens köra fram på gatan. Jag fick fungera som någon form av ”andvinkare” och fick till slut in dem från vägen. Piuh. Dagens goda and-gärning.


Jag tror de gillade mig alltså, de gick efter mig som en svans när jag gick och sedan stod de omringade kring mig som en hel hög med beundrare. Fast de var de eventuella brödet jag hade i fickorna som lockade. När de märkte att den här tanten minsann hade ätit upp allt bröd själv tappade de snabbt intresset för mig. Andjäklar!


Nämen titta hääääääär?! Den fina mandarinanden. Det var så kul att äntligen få se den, vi har kikat efter den många ggr. Ursprungligen härstammar den från Östasien och det är en prydnadsand i parker och liknande. Ibland kan en förrymd ande t.o.m hamna i Sverige (vilket är ovanligt) och att se dem här hör verkligen till ovanligheten. Så jag är liksom skitglad över att ha sett den här godingen förstår ni. Där struttade den precis som vilken and som helst.

Nääää, nu somnar jag snart. Ha en mysig kväll nu.

Kram Nina

1
2 kommentarer

Glutenfria tekakor

I helgen bakade jag fluffiga härliga tekakor som var glutenfria. Lyckan i en liten ask när de smakade så fantastiskt gott alltså och konsistensen var precis som tekakor bakade med vanligt mjöl! 🙂 Nu blir det ju inte direkt lättare att minska på brödet. Men äsch, jag vill ha en macka till frukost. Det är föööör gott. 🙂

img_6085

img_6089

glutenfria_tekakor

img_6090

Glutenfria tekakor, 16 st.

1 pkt jäst
2 ½ dl mjölk
2½ dl vatten
2 msk honung
2 tsk salt
1 msk fiberhusk
4 dl glutenfri mjölmix
2½ dl rismjöl
2½ dl bovetemjöl
(Du kan också använda bara mjölmix, men jag tycker brödet får mer struktur och konsistens med fler mjölsorter)
½ dl rapsolja

Gör såhär:

1) Värm mjölk och vatten i en kastrull, värm till 37 grader. Jag är jättenoga med rätt temp eftersom det ger den bästa jäsningen.

2) Smula jästen i en degbunke och häll över mjölk/vattenblandningen och fiberhusk. Lös upp jästen och rör om, låt det sedan stå några minuter så fiberhusken får svälla.

3) Ha i honung, salt och olja. Häll sedan på mjölsorterna och låt maskinen jobba med degen. Låt maskinen köra i minst 5 minuter. Degen kommer att vara kladdig men allt är i sin ordning. Den ska vara det. Lägg på plastfilm på degbunken och låt sedan jäsa i 1 timma.

img_6097

4) Att baka med glutenfri deg är kladdigt, det är därför du ska använda 1 dl mjölmix till utbakningen av tekakorna. Jag tog ut 16 st och rullade dom i händerna, la sedan tekakorna på bakplåtpappret och plattade till med mjölade händer. Låt jäsa i ytterligare 1 timma.

5) Nagga varje tekaka med en gaffel och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 5-8 minuter.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

glutenfria _tekakor

glutenfria_tekakor

79
12 kommentarer

Honeymoon

Tack för att ni är så kloka och peppar mig när jag får mina sorgetankar. Verkligen, ni är goa ni.

Idag dök det upp ett minne på FB, du vet sånt som dyker upp och påminner en om vad man gjorde för ex antal år sedan. För 9 år sedan la jag upp dessa bilder (även om det är drygt 10 år sedan vi gifte oss.) Åh jag blev så varm i hjärtat då det handlade om vår bröllopsresa. ❤️ Ett så fint minne….


Alldeles nya blanka ringar på fingret på vår bröllopsresa.


Jag tror att det var här vi bodde.


Fifarao så härligt vi hade det alltså! ❤️ Nåväl, efter ett par dagar i alla fall. De första 2 dagarna grät jag typ bara. Tony tittade olyckligt på mig och frågade.

”Har du ångrat dig? Ja att vi gifte oss?” 

Tussen, såklart jag inte hade. Men jag gick ju in i någon form av bröllopsvägg dagarna efter vårt bröllop. Det hade varit 24/7 planering på detta bröllop från samma dag som Tony firade. Man andas ju bröllop med hela sitt väsen. ALLT är ju bröllop liksom. Sen säger det POFF. Telefonen slutar ringa, förväntningarna lägger sig och ens livs största dag hör till historien. Jag hade svårt att hantera det, därav en del tårar och sorg de första dagarna på bröllopsresan. Tack och lov så gick det över och vi kunde njuta med hull o hår. ❤️


Men herre så unga vi såg ut? Haha….vad hände liksom?


Ja herreminjeee så mys det var. Tänk, då fanns inte Milo än. Vi planerade att börja försöka efter bröllopet. Det gick ju som det gick med det. HÄR kan du läsa hela vår historia innan Milo till slut kom till oss.

Nu ska jag fortsätta äta, det blev en sen middag här hemma. Hoppas du haft en fin måndag min vän. Tack till dig som läser och ett extra tack till dig som kommenterar, älskar när ni lämnar avtryck här hos mig.

Stor kram! ❤️


5
2 kommentarer

Veckomatsedel – Nyttig mat

Inlägget innehåller adlinks.

Nyttiga veckan fortsätter…. Här tipsar jag om lite maträtter att äta under veckan.

MÅNDAG


FETAOST/QUINOAFYLLDA AVOKADOS, 4 pers.

4 mogna avocados

8 dl kokt quinoa

1 stor hackad tomat

300 g tärnad fetaost

Salt & peppar

Gör såhär:

Dela avokado på längden och ta bort kärnan. Ta en kniv och skär försiktig skåror i avokadon så det bildas fyrkanter. Var noga med att inte skära igenom skalet. Skopa försiktige ut avokadoköttet med en tesked och lägg i medelstor skål.

Lägg kokt quinoa och tärnad tomat i avokadobitarna och blanda försiktigt ihop. För en krämigare konsistens, använda mer tryck när du mosar avokadobitarna. Lägg avokadoskalen i ugnsform, och fyll varje med blandningen.

Toppa med ett generöst lager smulad fetaost över och grädda i ugnen i 10-12 minuter på 225 grader eller tills fetaosten fått lite färg. Tillsätt salt och peppar, servera genast.

TISDAG


Chipotle Lax med ananas/avokado salsa

Salsa:

1 ananas (skuren i tärningar) 

½ liten rödlök (fint tärnad)

1 jalapeño (fint tärnad)

1 avokado (fint tärnad)

1-2 msk färsk finhackad koriander (gillar du inte koriander tar du persilja)

2 stora lime (zest och saft)

2-3 tsk honung

½ tsk havssalt

Laxen:

4 laxfiléer

1 tsk chipotle pulver (använd mindre om du inte vill ha det alltför kryddigt)

3 msk farinsocker eller kokospalm socker

¼ tsk havssalt

¼ tsk svartpeppar

Gör såhär: 

Blanda alla salsa ingredienser i en mediumstor skål. Ställ i kylen tills den ska användas. Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda chipotle pulver, socker, salt och peppar i en liten skål. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast smord form. Fördela blandningen på laxfiléerna, och se till att täcka dem väl.

Tillaga i ugnen i ca 15-20 min. Servera med salsan uppepå riset och med t ex kokt ris (glutenfritt), quinoa (glutenfritt), bulgur eller matvete.

ONSDAG

zucchininudlar

Pesto:

2 dl tärnad zucchini

2 dl tätt packade basilikablad

3 hackade vitlöksklyftor

1 dl valnötter (kan uteslutas)

½ dl vatten

2 msk färskpressad citronsaft

½ tsk salt

Resten:

4 stora zucchini

1 tsk olja (valfri – kokos, raps, oliv)

2 dl delade körsbärstomater

pinjenötter till garnering

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser till peston i en blender och blanda tills den är helt slät.

Använd en spiralizer som jag tipsar om nedan, och gör zucchinis till ”nudlar”. Stek ”nudlarna” och tomaterna i oljan tills de är mjuka, ca 8-10 minuter. Lägg i pesto och rör snabbt, precis tillräckligt för att värma såsen, ca 1 minut. Servera och toppa med lite pinjenötter uppepå. Passar utmärkt till kyckling och kötträtter.

spiralizer

Här har du en spiralizer. Ett superduper verktyg när du vill äta lite hälsosammare. Denna kan du nämligen göra nudlar av. Pressa och snurra så får du ut jättefina nudlar som du sedan kan göra massa smarriga maträtter av. Du hittar den HÄR.

TORSDAG


Kyckling & tortillasoppa

8 majstortillas (skivade till strimlor)

3 msk olivolja/rapsolja

3 Jalapeños (strimlade)

1 medelstor lök (tärnad)

1 tsk mald spiskummin

500 g kycklingfilé  (skuren i mindre bitar)

1 liter hönsbuljong

4 dl krossade tomater

2 msk limesaft

1 dl smakrik riven ost

1/2 dl hackad färsk koriander

Gör såhär:

Värm ugnen till 200 ° C. Sprid tortillaremsorna i ett jämnt lager på en plåt och ringla över 1 1/2 msk olivolja. Grädda tills de är brynt och knaprig, ca 12-15 minuter.

Hetta upp resten av oljan i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i jalapeños  och lök och stek under omrörning tills löken börjar mjukna, ca tre till fem minuter. Häll i spiskummin och blanda ut den ordentligt.

Häll i kyckling, buljong och krossade tomater. Koka upp, sänk värmen och sjud tills kycklingen är genomstekt, ca 12 till 15 minuter. Ta bort från värmen och rör i limejuicen.

Toppa varje portion soppa med de bakade tortillastripsen, ost och koriander. Servera med ett gott bröd. T ex mitt glutenfria formbröd eller detta brytbröd.

FREDAG


Apelsin & ingefärakyckling (4 port)

700 g kycklingbröstinnerfile

 1 apelsin

1 msk riven ingefära
2 msk soja (glutenfri om du önskar det)
2 msk rapsolja
1 msk matlagningsvin
1/2 msk honung
svartpeppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfast form.

Skölj och riv av zesten av apelsinen. Skala och riv ingefäran. Blanda samman apelsinzesten och den rivna ingefäran i en bunke. Pressa ut all saft ur apelsinen.

Blanda i resten av ingredienserna. Häll över allt över kycklingen. Ställ in i ugnen och låt puttra samman i ca 25 minuter. Koka ris och lite färsk broccoli och servera med kycklingen. Anänd skyn som sås till rätten. Ät och njut!

Följ gärna min Facebooksida och Instagram för massa mer recept, inspo och värdefulla tips!

4
Kommentera

Drömmen som gjorde mig ledsen….

Godmorgon bloggisar! ✨

Återvänder ni tillbaka till verkligheten idag? Vi har fått en bonusdag till ledigt då det är planeringsdag på skolan. Jag och Milo ska förvalta den på bästa sätt. Först ska mamman i huset baka glutenfria kanelbullar och lite mer glutenfritt bröd så jag klarar mig i veckan (bullarna är till frysen). Sedan blir det både pulkaåkning och en fika på stan har vi bestämt. Mysigt!

Pappan i huset är fortfarande jätteförkyld men åkte och jobbade ändå. Stackars, man vet ju hur det känns när man mår sådär. Min förkylning är bättre, förstår inte riktigt? Från att ha varit superförkyld igår morse till att det idag nästan inte är någon förkylning kvar alls. Fattar ingenting? Har ju träningsdag idag egentligen men jag hoppar det så det inte bryter ut igen.


Hörni, jag drömde om vår kisse inatt. Han försökte komma tillbaka på något sätt och jag kunde inte hjälpa honom. Nu känns drömmen sådär diffus men han var så verkligen i drömmen. Jag fick känna på honom och det var helt underbart. Samtidigt som det var fint att ha honom i drömmen så gjorde det mig ledsen. Gud, vi saknar honom så.

Häromdagen kollade jag blocket, ja jag kollar lite efter kattungar. Inte för att vi är redo ännu men jag finner någon slags ro med att titta där åtminstone. Satt hjärtat i halsgropen häromdagen när jag hittade 3 katter där den ena var så lik Toxy.


Kolla den i mitten? Den är lite mer långhårig men så lik över ansiktet ju.


Ser ni? Nästan lite läskigt. Instinktivt ville jag ringa och köpa den direkt, men det är ju inte han liksom. Har märkt att jag letar efter en katt som ser ut som han. Det är också då jag förstår att vi kanske inte är redo för en ny.

Jag läser mitt inlägg ifrån när han gick bort. Hur vi begravde honom samma kväll och min ofattbara sorg. Hur jag bröt ihop gång på gång. Jag har aldrig gråtit så mycket. Jag fick riktiga meltdowns och känslor som att jag skulle bryta samman fullständigt. Usch, jag gråter nu…. Imorgon är det prick 2 månader sedan som vi sa hejdå. Upplever att det hjälper att skriva lite om det. ❤️

Det går inte en dag utan att jag tänker på honom. Sorgen är fortfarande hos oss, men den ändrar skepnad. Är inte lika sylvass och skarp. Den är mer som ett mjukare täcke. Ett tomt hål liksom. En saknad efter en familjemedlem liksom.

Jag har också blivit lite mer katastroftänkare igen sen katten gick bort. Fick inte tag på Thedde igår kväll och fick hemska tankar direkt. Tack och lov hade jag numret till hans kompis så jag kunde få veta att han var ok. Jag tror att anledningen är att det gick så fort med Toxy, han var inte sjuk (vad vi visste) mer än några timmar innan han fick somna in. Usch…jag som redan är lite oroligt lagd skakas om av såna här händelser.

2 månader utan kattgos imorgon. ❤️ Du är saknad Toxy. Varje dag!

Dags att sätta en deg, blir bra med lite terapi för mig nu. Vi hörs senare. Å du, tack för du orkar ”lyssna”.

Kram Nina ❤️

1
11 kommentarer