Så gott!
Det var så längesen jag lagade lasagne, men igår när det regnade så kraftigt här så fick jag feeling. Visste inte vad jag hade hemma och fick trolla fram en grönsakslasagne med fetaost på det jag hade, och herreminjee hörni så gott det blev. Full pott i poäng på första försöket, detta kommer jag laga många gånger till. Nästan lite ledsen över att allt tog slut igår. Det känns som hade man inte vetat att detta var en grönsakslasagne så hade man inte fattat att det inte var något kött i den.
Jag använde en liten form till denna lasagne, passade perfekt till ett paket lasagneplattor. Du hittar en liknande jag har på kampanjpris HÄR.
Grönsakslasagne med fetaost, 4 port
1 pkt (250 g) lasagneplattor
Grönsakssröra:
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk tomatpure
Olivolja att steka i
1/2 kruka färsk basilika
1/2 kruka gräslök
1/2 purjolök
150 g cocktailtomater (jag använde sorten romantica)
1 1/2 dl vatten
Salt & peppar
1/2 msk honung
400 g krossade tomater
Fetaoströra:
2 dl creme fraiche (valfri fetthalt – fetast är godast)
1 1/2 dl grädde (valfri fetthalt – fetast är godast)
200 g Fetaost smulad
1/2 msk honung
Salt & peppar
Topping:
2 dl riven ost
Gör såhär:
1) Börja med grönsaksröran: Skiva eller pressa vitlöksklyftor. Häll i rejält med olivolja i en stekpanna, ha i vitlöken och tomatpurén. Låt fräsa en stund, vitlöken ska dock inte få så mycket färg.
2) Hacka alla örter och purjolöken. Dela tomaterna i mindre bitar. Ha i det, häll också i lite vatten. Låt puttra en stund, rör om lite då och då. När nästan allt vatten puttrat bort har du i krossade tomater. Låt det puttra i ca 10 minuter, rör om då och då. Ställ sedan undan.
3) Gör fetaoströran. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ställ undan.
4) Ta fram en ugnsform på ca 20×15 cm. Börja med att ha i grönsaksröran i botten. Fördela ut lasagneplattor så de passar som nästa lager. Därefter varvar du med fetaoströran uppepå. Sedan på med lasagneplattor igen. Så gör du och avslutar sist med fetaoströran och riven ost uppepå det.
5) Skjuts in i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 35 minuter. Håll koll så den inte blir för mörk, jag brukar lägga på ett bakplåtspapper över för att skydda den lite mot slutet.
Servera med en god grönsallad till, också gott med en god vitlöksdressing till, tipsar om DENNA.
För glutenfritt: Använd glutenfria lasagneplattor.
För laktosfritt: Använd laktosfri fetaost, creme fraiche och grädde.
För mjölkfritt: Använd t ex havregrädde, havrefraiche och vegansk fetaost.
Kika gärna på fler Lasagnerecept här nedan:
Lasagne med fetaost (<klicka för recept)
Lasagne med snabb ostsås (<klicka för recept)
Falsk Kycklinglasagne (<klicka för recept)
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR