Hemmagjord kebab med blandad sås

Mitt i IDOL här hemma. Vet ni vad jag gjorde idag på eftermiddagen? Jo, vi tittade på TITANIC. Milo har nämligen pratat så himla mycket om Titanic den sista tiden. Han har undrat en massa och haft stora funderingar angående allt som hände kring denna gigant till båt. Vi tittade tillsammans på den, jag scrollade fram lite när det var för otäckt…. men alltså, hur underbar är inte den filmen? Jag ryser bara nu när jag skriver om det. Se den om du inte gjort det på länge. Du kommer älska`t!

Hörni, idag var det ju för tusan kebabens dag. Efter att ha googlat en del så hittade jag ett recept på kebabkött som jag bara måste prova. Ja men precis, du kan göra ditt eget kebabkött! Med de goda såserna till är det tammetusan en höjdare alltså.

RECEPT KEBABKÖTT

800 g blandfärs

400 g fläskfärs

1 1/2 msk spiskummin

3 st vitlöksklyftor

1 ägg

2 msk svartpeppar

2 msk lökpulver

2 tsk salt

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 100 grader.

2) Blanda alla kryddor med ägg och all färs. Rör om ordentligt så det blandas och blir jämnt i konsistensen.

3) Forma till en jämn rulle och rulla sedan in den i folie, 2 varv med folie. Det ska vara öppet i sidorna så köttsaften får rinna ut.

4) Lägg rullen på galler i ugnen med en plåt under så köttsaften får rinna ner i plåten. Ugnsbaka i 3,5 timma. Stäng sedan av ugnen och låt rullen ligga kvar och svalna.

5) Lägg rullen i kylen till dagen efter. Ta sedan fram den och skär jäms med rullen med en vass kniv, man kan också använda en osthyvel. Slicea sedan upp skivor och stek den innan servering.

Godaste kebabsåserna fixar du såhär:

VIT SÅS

2 dl créme fraiche

1 dl turkisk Yoggi

1/2 dl Fanta (apelsinsmak)

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 msk chilisås

1 krm cayennepeppar

Salt

Vitpeppar

Gör såhär:

Blanda samman alla ingredienser. Rör om ordentligt. Låt den gärna stå kallt innan servering.

RÖD SÅS

250 g passerade tomater

1/2 gul lök

2 msk tomatpuré

1 tsk spiskummin

1 dl vatten

1 tsk strösocker

1 vitlöksklyfta

1 finhackad spansk peppar

Nypa salt

Gör såhär:

1) Skala och hacka lök, dela och kärna ur chilin, hacka den sedan.

2) Fräs det i olja i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftan.

3) Tillsätt spiskummin och tomatpuré , fräs i någon minut till.

4) Häll på vatten och de passerade tomaterna. Låt puttra i ca 10-15 min. Rör om då och då. Tillsätt socker mot slutet, smaka också av med salt.

5) Mixa såsen med en mixer och servera tillsamman med den vita kebabsåsen.

3
1 kommentar

Rönnbärssaft – C-vitaminboost

Nu ska du få tips på något riktigt hälsosamt och bra. Hur hälsosamt det blir avgör du själv. Denna saft kan antingen drickas utan socker (smakar fan och lite till), eller så har du socker i den och tycker den är god. Min mamma dricker den utan socker, men själv höll jag på att flyga i taket. Haha….

Så varför är rönnbär så bra?

Rönnbären är ett naturligt vitaminpiller så rik på nyttiga antioxidander och C-vitamin att den ses som ett av Sveriges superbär. Det behövs så lite som tre rönnbär per dag för att fylla ditt dagsbehov att C-vitamin.

Rönnbär ger gott stöd till kroppens immunförsvar och förebygger samt behandlar även urinvägsinfektioner.

Lindrar värk. Rönnbär innehåller mycket antioxidanter, järn och karotin. Rönnbär sägs vara bra vid reumatism.

Magräddare. Trög mage? Rönn innehåller sockerarten sorbitol som används som laxermedel. Mumsa en näve rönnbär och ta en promenad så kan det problemet vara ur världen…

Den sura smaken på rönnbär tonas ner efter första frosten så vänta gärna tills dess innan du plockar dem.

RECEPT:

2 liter rönnbär (rensade)

1 liter vatten

0,5 liter strösocker

Gör såhär:

1.) Lägg rönnbären i en vid kastrull. Häll på vattnet.

2.) Koka 20-25 min eller tills bären mjuknat. Krossa gärna bären mot grytans kant under kokning. Ställ kastrullen åt sidan, med lock, 2-3 timmar.

3.) Låt saften självrinna, 30-40 min, i silduk eller genom ren handduk i durkslag.

4.) Mät saften och tillsätt sockret. Låt den koka ca 1o min. Skumma väl.

5.) Häll upp saften på rena flaskor.

Mamsen och pappsen tar en shot av rönnbärssaften varje morgon i nyttighetssyfte, då har hon gjort den utan socker. Vill du hellre använda den som vanlig saft har du i sockret såklart.

Följ gärna min Facebooksida och Instagram för många fler bak/matrecept, inspo och tips. 

5
2 kommentarer

Världsmästare i mattor

Halloj Halloj!

Jag har varit ute och gått här på morgonen. Mamma ringde när hon varit på gymet och tränat och ville käka frukost. Passade mig perfekt med tanke på att jag inte ätit frukost. Ok att jag fick avbryta min promenad men om någon lockar med en frukost på cafe så är jag den första att haka på. Såna frestelser motstår inte jag.

Det blev Tant Gredelin, dom öppnar redan 9 på morgonen så det var perfekt. Sitter här i bilen nu och ska följa med mamma som smakråd till Rusta. Hon ska köpa en matta. Min mamma är världsmästare i att handla mattor så jag vet egentligen inte vad jag ska göra med? Hon som är världsmästare i det kan det där. Hon har väl en 148 mattor redan… Frågan är om pappa vet om alla mattor? Haha…

Ni vet den där gamla klassikern – man lägger undan den och när man tar fram den så låtsas man om som att man ALLTID haft den. Hehe….

Hepp, nu är vi i affären här. Vi hörs sen igen!

Kram Nina

2
1 kommentar

Tigers yoghurt i nyttigare tappning

Inlägget skrivet i samarbete med Tigers yoghurt/Kavli

Hörni, snacka om att det blev en nostalgitripp för mig som har två vuxna barn som har äääääälskat Tigers yoghurt! Det var det enda vi köpte hem till dom. Anledningen var enkel. Det var fasligt gott, det var inga bitar i och barnen älskade förpackningarna.

Med tiden har jag blivit mer medveten om hur mycket socker en del barnprodukter faktiskt innehåller – därför blev jag glatt överraskad när jag såg att Tigers goda yoghurt nu har mindre socker. Hela 30 % mindre jämfört med annan barnyoghurt på marknaden! Till Milo har jag köpt helt andra produkter tidigare men nu känns det bra att återgå till Tigers.

P9140153-2 P9140162-2

Vi satsade på dessa små multipack. Milo myser riktigt när han får gå till kylen och plocka ut en liten yoghurt. I morse åt han 3 stycken!!! Jag sa inte ens stopp – ät på unge tänkte jag.

P9140155-2 P9140157-2 P9140160-2 P9140161-2

Jag gjorde i o f sig till mig lite extra också. Skar upp lite jordgubbar och dekorerade med. Milo avskyr bitar i yoghurten, så att köpa någon yoghurt med jordgubbsbitar färdigt i går fetbort. Han älskar dock yoghurt som är helt slät – precis som Tigers yoghurt är. Det går också utmärkt att lägga i stora bitar av färska jordgubbar t ex.

P9140164-2 P9140172-2

Det åts med god aptit kan jag säga. Yoghurten är tillverkad på svensk mjölk, bär & fruktpuréer. Jag frågade vilken som var favoriten av de tre han slukade. Han åt hallon, jordgubb och päron. ”Hmmm sa han, jag kan inte bestämma mig för alla var goda, men den som var hallon smakade verkligen hallon”. 

P9140168-2 P9140169-2

Inte blev det sämre att multipacken fungerade utmärkt som iPhone stöd också, haha! När stora barnen kom hem senare på eftermiddagen blev de alldeles nostalgiska av Tigeryoghurten. De är ju uppvuxna på den. ♥ Gissar att det inte är så mycket kvar idag när jag kommer hem faktiskt. 😉

Kika gärna in hos mina bloggkollegor Paula och Angelica som har härliga frukost och mellistips.

0
Kommentera

Bullar med messmörsfyllning

Visste du att det idag är messmörets dag? Ja, det finns tammetusan dagar till allt nuförti´n. Kanelbullens dag, sockerkakans dag, minigolfens dag, hobbitens dag…snart finns väl pruttens dag också. Haha!

Men jag tänkte att det ju måste gå att baka något på messmör. Det är ju lite vaniljigt i smaken. Men gissa om det gjorde??? Åh herreminjeeee så gott det blev. Jag själv bakade glutenfria snabbullar med messmör och vaniljfyllning. Ojojoj! Så saftigt och så fantastiskt smarrigt.

OBS: Jag är INTE sponsrad av Fjällbrynt.
IMG_8039 IMG_8043

Saftigt och så gottigt där i! Du måste testa! Du kanske vill testa med vanliga kanelbullar, det tycker jag absolut att du ska! Det måste nog jag också göra…. Dessa bakade jag glutenfria mest för att jag skulle få prova.

IMG_8040 IMG_8046 IMG_8048 IMG_8049

RECEPT:

3,5 tsk bakpulver
75 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl sirap
1 krm salt
1 tsk kardemumma, malen
1 msk fiberhusk (eller psyllium)
ca 9-10 dl glutenfri mjölmix

För vanligt recept med vanligt mjöl, byt ut glutenfri mjölmix och fiberhusk mot samma mängd vanligt mjöl. 

Fyllning:

ca 100 gram messmör original
50 gram smör, mjukt
2 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 225 grader. Ha i mjukt smör i en köksassisten eller degbunke. Häll sedan i mjölk, sirap, salt och kardemumma. Rör runt lite. Häll sedan i fiberhusk, mjölet och bakpulvret. Rör ihop detta tills det är en deg. Degen ska precis gå ihop och bli någorlunda smidig att knåda i. Kavla ut en rektangulär platta. Fördela ut smöret och fyllningen på plattan.. Rulla ihop till en rulle och skär ur ca 16 rullar. Pensla bullarna med det vispade ägget och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter. Ta ut låt svalna en smula. Förvara i påse eller frys in.

Vill du baka kanelbullar utan jäst med vanligt mjöl har jag ett recept HÄR. 

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR

Följ mig gärna på Instagram HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)

2
3 kommentarer

Dags att skapa igen….

Heeeej finisar!

Men förlåt för min frånvaro. Det blev så himla mycket här hemma så jag hann inte in till dig innan vi åkte till Mall of Scandinavia i förmiddags. Jag och Elliot hade en mamma/son dag idag. Han behövde lite nytt i garderoben och jag behövde införskaffat mig lite nytt konstmaterial. Känner mig som när man var liten och fick nya skor, du vet när man ville ta på sig skorna redan i affären. Lite så blev det för mig också….. Jag ville ställa mig där på Mall och börja måla direkt.

Elliot och jag hade en riktigt mysig dag, hoppas det blir snart igen! Tyvärr inte så många bilder, glömde kameran hemma.

mall of scandinavia

Jag ÄLSKAR Mall of Scandinavia. Alltså verkligen! 🙂 Bästa bästa gallerian som finns enligt mig.

konst 2

Apropå konst, tänk när jag hade mina tavlor i Kaknästornet? Fick åka dit och hänga dom i 1 månad. Kändes sååååå konstigt att se sin egen konst på väggarna där…. världens märkligaste grej verkligen.

konst 3

Den hamnade hos Hannah och Peter på deras showroom på Femme Collection. Tyvärr så finns inte Femme Collection kvar längre, sååå synd. Har många favoriter kvar därifrån.

konst 4

Tänk dessa brickbord också som jag målade. De blev faktiskt riktigt fina tycker jag.

konst 5

Sen hade vi ju ett event på Hard Rock cafe också där jag ställde ut lite konst.

konst 6

konst 7

konst 8Lite småonyktra jag och Sofia. Haha…. Vi åkte ju ned till Ystad över påsken och ställde ut vår konst. Ämen det var nog den najsaste helgen i mannaminne alltså. Åh vad vi njöt. Jag och Tony bodde på Ystad Saltjöbad och hade det så jäkla trevligt och mysigt alltså. Åh! Den helgen kommer jag aldrig glömma.

Ja, så nu är det dags att ta tag i målandet igen. Jag har märkt att jag målar på hösten och vintern, inget alls på sommaren faktiskt. Men den här sommaren har jag verkligen inte haft tid alls…. Ser fram emot att få måla lite igen. Som sagt, vill bara börja! 🙂

Hörni, nu ska jag visa dig ett recept i nästa inlägg. Alltså herreminjeeeee vad smaskigt. Kan säga att det handlar om messmör och bullar. Så galet otippad kombo men ojojoj så bra det blev!

Vi hörs snart igen!

Kram Nina ♥

0
1 kommentar

Dofternas doft!

Inlägget innehåller reklam och annonslänkar för Nordicfeel.

Nu till lite dofttips hörni! Just nu har Nordicfeel ett erbjudande, du  får nämligen 10% rabatt när du handlar en doft för 400 kr eller mer. Hur bra? Älskar när det blir billigare… Du anger bara koden FEELGOOD i kassan så får du din rabatt.

coco chanel 2 coco chanel

Här är min ALL TIME FAVOURITE!! >>Coco Chanel Mademoiselle<< Alltså den här doften är magisk och min absoluta favvoparfym!

Såhär står det om doften:

Coco Mademoiselle är en lätt och sensuell doft för den moderna, oberoende kvinnan. Man kan förnimma noter ur originaldoften Coco, men även nya doftnoter som vanilj, vetiver och vit mysk.

Hör ni inte? Va? Helt fabulous ju!

0
Kommentera

Enkelt frukostbröd

Dags för ett nytt härligt brödrecept tänkte jag. I helgen bakade jag detta bröd och blev faktiskt riktigt glatt överraskad över hur supersimpelt receptet var men att det var så himla himla gott. Perfekt att ha fryst i bitar i och bara ta fram när du vill äta. Jag kallar det för frukostbröd men du kan givetvis äta det när du vill.

IMG_7923-2

IMG_7928

Det här brödet bakar du i en springform av något slag.

IMG_7889

Själv bakade jag det i den här enkla formen som jag täckte med lite bakplåtspapper så den inte skulle fastna i botten.

IMG_7927 IMG_7930 IMG_7931

Brödet är ett rågsiktsbröd med lite grövre smak men i konsistens är det lätt som en fralla. Älsk på det! Råg ger en härlig smak tycker jag och passar så fint till just frukost.

IMG_7933 IMG_7935

RECEPT:

1/2 pkt jäst
2,5 dl röd mjölk
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk honung
5-6 dl rågsikt

Gör såhär:

1) Smula ned jästen i en köksmaskin eller degbunke.

2) Värm mjölken till 37 grader, viktigt att man håller det till högst 37 grader, annars kan man döda jästsvamparna som hjälper degen att jäsa.

3) Häll i mjölken i bunken, du kan också ha i honung, salt och olja. Rör om tills jästen lösts upp.

4) Häll i mjölet, lite i taget medan degen arbetas med degkroken. Degen ska vara smidig och släppa från degbunkens väggar.

5) Låt jäsa under bakduk eller inplastad i ca 45 minuter.

6) Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen och lägg den i en springform eller annan rund bakform. Tryck ut den jämnt i formen. Nagga den lite lätt, pudra med vetemjöl och skjutsa sedan in den i den nedre delen av ugnen. Sänk ugnstempen till 225 grader och grädda i ca 15-20 minuter.

Följ gärna min Facebooksida och Instagram för många fler recept på både mat och bak, inspiration och tips.

0
4 kommentarer

Visa känslor inför barn

Godmorgon!

Då var måndagen här igen. Idag ska det bli ett riktigt höstburrväder, hösten är här med besked.

Mamma och pappa kom hem från Norrland igår och däruppe kommer nog snön att falla vilken dag som helst. De har hus däruppe också och nu har de gjort det vinterklart. Det är lite skillnad sådär en 100 mil uppåt i landet för där blir det typ vinter i oktober. Frågan är vad som är att föredra? Slask för det mesta eller vinter och snö i mer än ett halvår?

Igår efter fotbollen så gick jag ut på promenad i en timma. Lyssnade på Alex & Sigges senaste podd och slutet var så gripande så jag började gråta. Satt där och stretchade på altanen och lät tårarna rinna. Jag som själv är rädd för döden tyckte det var så fint det Alex förklarade hur han fr o m nu skulle se på döden, vad som skulle hända när han väl dog. Lyssna om du har möjlighet.

Milo kom precis när jag satt där och grät, torkade då tårarna i rapidfart. Han blir alltid lite skärrad när jag gråter. Minns att jag typ aldrig grät för mina stora barn – men med facit tror jag att man ska gråta inför sina barn. Att våga visa även sådana känslor är bra. Jag brukar alltid förklara varför jag gråter och att man kan gråta ibland över olika saker för att man blir ledsen men också glad. Men igår var det en sån känslig sak jag grät över så jag kände att jag inte ville han skulle se, hade inte kunnat förklara på ett bra sätt.

Nu ska vi äta frulle här, sen ska jag ut och gå efter jag kört Milo till skolan. Vi hörs lite senare….här inne ska du få recept på ett nytt bröd jag bakade i lördags, sen ska jag nog hinna med lite tips också.

Men du, brukar du visa känslor inför dina barn?

Kram Nina

0
9 kommentarer

Veckomatsedel

Tänkte att det var bättre att jag skriver mina veckomatsedlar på söndagar istället. Lättare med planeringen då kanske? Hoppas du ska bli lite inspirerad och få lite ideer till maten i veckan. Eller så tar du den bara rakt av.

MÅNDAG 

veckomatsedel

Kryddig korvstroganoff

TISDAG

veckomatsedel 3

Fetaostbakad lax med persiljesås

ONSDAG

veckomatsedel 2

Kokoskyckling

TORSDAG

veckomatsedel 4

Vegetarisk quornfärsgratäng

FREDAG

kyckling parmaskinka

Parmainlindad kycklingfilé i rosmarin & balsamicosås med ört & solrosfröpotatis.

RECEPT: 

4 kycklingfiléer skurna i 4 långa bitar (vill du hellre ha fläskfile går det lika bra)

1 burk créme fraiche

3 dl grädde

1 msk rosmarin (torkad)

3 msk balsamico (balsamvinäger)

1 msk kalvfond

1 msk soya

Gör såhär:

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 min. Blanda resten av ingredienserna i en bunke, vispa ut ordentligt. Ta ut kycklingen och häll över såsen. In i ugnen i ca 20 minuter till så det får puttra in i kycklingen.

Potatisen lägger du på en bakplåt med bakplåtspapper. Rings över rikligt med olivolja, strö över ca 3 msk solrosfrön och ca 1 msk torkad timjan. Rör om så det blandas. In i ugnen på 200 grader i ca 30-35 min.

VECKANS GOTTA

semlemuffins

Semmelmuffins

0
1 kommentar