Gissar att de allra flesta börjar jobba idag, kanske någon som valt en väldigt sen semester som fortfarande får njuta av ledighet. Här är det full fart, Milo börjar skolan så då är det ”back to normal” igen. Innan jag bjuder på veckomatsedeln så ska jag börja denna Måndag med att bjuda dig på ett gott bananpannkakerecept, dessa är så goda och fluffiga och busenkla att svänga ihop. Bananpannkakor innehåller ju inget vetemjöl alls. Dessa är perfekta som frukost, som mellis eller bara som något gott vid TV:n.
Använder vääääärldens bästa stekpanna, är så otroligt nöjd med den. Bränner aldrig fast och den beter sig som en gjutjärnspanna men det är nonstick så INGET fastnar. Har 2 olika storlekar på den. En som är 32 cm, finns HÄR. Och en som är 20 cm, finns HÄR.
BANANPANNKAKOR ca 8 små
2 bananer
1 ägg
2 dl havregryn (mixa till mjöl)
1 msk lönnsirap (kan uteslutas)
1 krm vaniljpulver
Nypa salt
Gör såhär:
1) Ha i havregrynen i en blender. Mixa tills det är ett mjöl.
2) I med ägg och bananer. Tillsätt också lönnsirap, vaniljpulver och salt. Mixa till en smet.
3) Stek i kokosolja.
Serveringstips: Ät med lönnsirap och massa bär, eller med grädde och sylt. Gott med lite kvarg på bär på toppen också. Supergott med lite matigare variant oxkså, vispad creme fraiche, stenbitsrom, rödlök, handskalade räkor och gräslök.
Kika gärna på fler härliga pannkaksrecept här nedan:
Här pågår förberedelserna för fullt, jag ska sätta igång och baka bröd och så ska jag också baka en kaka till efterrätt. Kl 09.30 drar matchen igång och jag kan inte annat än hålla stenhårda tummar för att dessa otroligt duktiga tjejer går vidare i denna kvartsfinal. Jag har en bra känsla (även om den kan vara lite fel ibland 😅). Jag tänkte baka Mormor Britas Tekakor, kakan får du recept på efter jag bakat den. Här nedan får du recept på Mormor Britas tekakor, så goda och fluffiga och alltid en strykande åtgång. Det är min vän Terece mormors recept som jag fått, så tacksam för det.
Mormor Britas Tekakor, ca 30 st
Gröt:
5 dl havregryn8 dl vatten2 tsk salt
Häll ned i gröten:
8 dl kall mjölk1 1/2 dl sirap
150 g smör
Blanda i:
50 g jäst2 liter mjöl
1/2 liter rågsikt
Gör såhär:
1) Börja med att koka gröten. Blanda i alla ingredienser och koka i 3 minuter.
2) Stäng av plattan men låt kastrullen vara kvar på plattan. Ha i smöret först och låt det smälta ned helt i gröten. Ta av från plattan och häll sedan i sirap och mjölk. Blanda runt tills att är utblandat.
3) Smula i jästen i en bunke. Kolla att grötblandningen har en temp på max 37 grader. Häll grötblandningen över jästen och lös upp. Häll i mjölet, lite i taget. Degen kommer att vara riktigt lös men allt är i sin ordning.
4) Häll ut rejält med mjöl på bakbordet och häll ut degen på mjölet. Knåda runt den lite. Ta sedan ur 30 bitar ut degen och forma tekakor och lägg dessa på bakplåtpappersklädd plåt. Ha mjöl på händerna så är det lätt att jobba med degen.
5) Nagga och låt jäsa i ca 30 min. Grädda sedan ca 10-15 min i mitten av ugnen på 225 grader. De ska få fin färg. Ät och njut dom gärna varma, dom är dock supergoda även om de inte är varma. Perfekta att frysa in, gör gärna det så fort som möjligt efter att de gräddats, då håller de sig som färska när du tinar dem sen.
För glutenfritt: Använd glutenfri mjölmix istället för vanligt mjöl och tillsätt 1 1/2 msk fiberhusk i degen. Använd glutenfria havregryn. Tänk på att mängden mjöl kan variera en del, men degen ska vara väldigt kladdig vid glutenfri bakning för att få fluffiga tekakor.
För laktosfritt: Använd laktosfritt smör och mjölk.
För mjölkfritt: Använd plantbaserad mjölk och mjölkfritt smör.
Här riktigt gamla bilder på mig och Milo när vi hejade på Sverige i fotbolls EM. Året var 2016 och Milo var 7 år. En framtand som saknades, så gullig så jag svimmar. 🇸🇪🥹💙💛 Sverige slutade på en femteplats i det EM:et.
Här nedan bjuder jag på flera goda recept på TEKAKOR:
Vilka bär alltså, så goda och gör verkligen denna kaka alldeles oemotståndlig. Har du kanske massor med bär i trädgården nu, eller känner du någon som har. Annars finns det ju faktiskt att köpa också. Rekommenderar dig verkligen att testa denna fantastiska kaka, den blev så himla himla god. Du måste testa!
Tårtfatet hittar du i min lilla ”shop” HÄR. Mycket roligt att inspireras ifrån där när det kommer till bakning och matlagning.
Saftig Rödavinbärskaka, ca 8 bitar.
3 ägg
2 dl socker
75 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
2 dl röda vinbär (funkar lika bra med färska som med frysta)
Gör såhär:
1) Smält smöret. Rör ihop ägg, socker med en gaffel.
2) Blanda alla torra ingredienser och häll i det i äggblandningen. Rör om tills du har en riktigt seg smet.
3) Häll i smöret och blanda igen tills du har en smidig smet.
4) Lägg bakplåtspapper i en springform på ca 24 cm i diameter. Smöra gärna kanterna. Häll i smeten och ha i vinbären.
5) Grädda på 190 grader i ca 30 -35 min. Den ska börja få lite färg, känn gärna med sticka. Den ska vara någorlunda torr, med en lite krämigare kärna kanske. Servera med vaniljvisp eller vaniljglass. Gillar du syrligheten kan du även servera mer färska vinbär till.
Du vet väl att det finns massor med recept på både mat och bak här på sidan, enkelt och något som alla kan laga eller baka. Nedan får du några smakprov, klicka på länkarna för fler recept på varje:
Ett helgtips har du här, lite härliga baguetter till maten kanske? Passar perfekt till Gambas Pil Pil som jag tipsade om igår. Så gott att doppa i oljan som smakar såååå gott. Baguetter är perfekt att bjuda på till olika maträtter, det liksom passar till nästan vad som helst. Jättegott till soppa också. Vi brukar äta dessa baguetter till den HÄR (<klicka för recept) krämiga tomatsoppan. Galet gott! T.o.m. mannen som inte ens gillar tomater doppade för glatta livet. Dessa baguetter är busenkla att göra, enklare än vad man kan tro och goda blir dem. Vridna baguetter ser dessutom godare ut, fråga mig inte varför? ☺️
VRIDNA BAGUETTER, 4 st
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
13 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
Gör såhär:
1) Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en deg.
In med bröddegen i ugnen. Jäs på 30 grader (om du kan) i ca 45 min, annars 90 min i rumstemp.
2) Låt jäsa under bakduk i 90 min.
3) Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den absolut inte. Rör den så lite som möjligt. Dela den i fyra delar. Forma till vridna baguetter och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Pudra över lite mjöl och låt dem jäsa under duk i cirka 30 minuter till.
4) Ställ en plåt med vatten i botten av ugnen. Grädda på 250 grader i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Svalna sedan på galler utan duk.
Detta regnande verkar hålla i sig hörni, här är det 50 shades of grey på himlen mest hela tiden. Man kan inte annat än att bara gilla läget, det är såhär det kommer vara nu vad det verkar. Eller ska man fortsätta hålla hoppet uppe för ett fint avslut på augusti, jag måste det! Något man kan göra när det regnar och ruskar ut är att både laga mat och baka. Jag hade jätteräkor hemma i frysen som jag kände hade legat där ett bra tag så det var dags att göra något av dem. Gampas Pil Pil är en jättefavvo här hemma så det fick det bli.
För att göra Gambas Pil Pil behöver man någon form av värmetåligt. Jag använde dessa ljuvliga små gjutjärnspannor, du hittar dom HÄR. Riktigt bra pris.
Gambas Pil Pil, 2 p
3 dl olivolja av god kvalitet
2 msk skaljdjursfond
6 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
Jätteräkor
1 1/2 dl vitt vin
Salt & Peppar
Gör såhär:
1) Skiva alla vitlöksklyftor tunt. Skiva också chilifrukten. Häll i oljan i en stekpanna och hetta upp ordentligt, ha i vitlöksskivorna och chilifrukten.
2) Efter ca 3 minuter så har du i räkorna och vinet. Låt bubbla runt i några minuter. Du ser när räkorna blir klara, jag hade i frysta och när de är klara så kryper de ihop till en ihoprullad sak och byter färg till laxrosa…nästan lite genomskinlig.
3) Häll i värmetåliga skålar eller som jag gjorde, i dessa härliga gjutjärnspannor. Servera med ett gott bröd! Tipsar t ex om mitt lantbröd som passar alldeles perfekt till detta, recept HÄR.
Till detta drack jag iskallt bubbelvatten, hade det varit helg hade jag nog festat till det med iskallt krispigt vitt vin. Det var premiär för våra nya ölglas som var helt perfekta även som ”matglas”. Älskar denna serie ifrån Ittala som heter Essence. Dessa glas hittar du HÄR. De är på kampanj just nu. Det verkar vara kampanj på allt från den serien nu såg jag, kika in HÄR.
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Jag tänkte faktiskt att jag skulle kicka igång denna veckan med att dra igång Veckomatsedlarna igen. Jag vet att många fortfarande har semester men kanske är ni också taggade på lite vardagsmat igen. Jag har själv sparat massor med recept, energirik mat som ska få mig riktigt välmående är tanken. Så här kommer den.
Om du som jag älskar dessa illröda små härligheter till skaldjur så ser du säkert fram emot kräftskivan som brukar gå av stapeln i augusti. Här tänkte jag komma med lite härliga tips till kräftskivan, både lite recept och dukning.
Finns väl inget som ser så härligt ut som kräftor uppradade såhär på ett fint serveringsfat. Just detta fat är ett jättegammalt från Potterjo, det har utgått men just det märket har så himla fina serveringsfat.
Kolla in detta gula med den blommiga kanten. Så himla himla fin. Just nu är det kampanj på fatet, du hittar den HÄR.
Kolla in denna i färgen greige också, en favoritfärg på porslin och keramik. Finns HÄR.
Finns serveringsfat i samma märke men med dessa små bubblor i kanten istället. Du hittar den i flera färger HÄR.
Såhär kan vi duka upp när vi bara njuter av kräftor hemmavid utan gäster. Lite plock med massa gottigt att njuta av. De små skålarna som vi använt är från House Doctor. De är på kampanj och du hittar dem HÄR.
Den ljuvliga Västerbottenpajen som du ser här blev verkligen supergooooood! Just den här använde jag färdigköpt pajdeg till. Sedan gjorde jag fyllningen och fyllde den med. Här nedan kommer jag visa dig ett recept på en med egengjord pajdeg.
2) Smöret får gärna vara lite halvkallt, det ska dock gå att jobba med det. Dela det i bitar och ha i det i vetemjölet, knäck i ägget. Är degen för hård kan du ha i lite vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
3) Ställ i kylen i 15 minuter. Täck med gladpack.
4) Tryck ut degen i en pajform, tryck upp degen upp på kanterna. Nagga den med en gaffel och förgrädda i ca 10 -13 minuter.
5) Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör ihop osten grädde och äggen. Häll detta i pajskalet.
6) Ställ in i ugnen och grädda i 25- 35 minuter. Pajen ska få färg, gärna vara lite dallrig i mitten. Den stannar till när den svalnar och blir sådär krämigt god.
Andra härliga tillbehör till kräftkalaset:
Räkbakelser (<klicka för recept). Ett perfekt tillbehör till kräftkalaset är dessa räkbakelser. Enkla att göra och väldigt goda.
En liten men ack så mysig stad. Ja för någon vecka sedan lyckades vi fånga solen i Mariefred. Ett väldigt mysigt litet ställe som jag faktiskt fått tips om ett par gånger. Har ni vägarna ”förbi” så kan jag varmt rekommendera ett besök där.
Vackra Gripsholms slott alldeles intill vattnet. Slottet från 1500 talet som byggdes på Gustav Vasas initiativ. En sevärdhet värd att besöka.
Mariefreds kyrka mitt i centrum stod där ståtlig och sken upp.
Väntpaviljongen vid ångbåtsbryggan.
Charmiga vackra hus på varje liten gata. Man kunde inte bli annat än kär!
Trånga små gränder i ett soldränkt Mariefred gjorde så man blev lite småkär.
Vackraste stockrosorna vid detta hus där det faktiskt fanns en lägenhet till salu.
Elvira Holm har inte kvar sitt bageri, det drevs på 50 talet men skylten sitter charmigt nog kvar.
En glass i hamnen kanske? Otroligt charmiga skyltar.
Apropå glass! Varför inte göra något som liknar glass men egentligen är något heeeeeeelt annat. Denna, vad de brukar kalla för NICECREAM, var verkligen sagolikt gott. Jag kunde knappt sluta äta, det är dessutom det busenklaste du kan tänka dig att göra. En bra blender och du har Nicecream på nolltid. Ska berätta mer om min blender längre ned. Antingen äter du det som glass eller så äter du det som jag gjorde, till frukost som en frukosttallrik. Ät den direkt om du vill, förvara den i frysen, men ta fram en stund före servering.
NICE CREAM, 4 p
150 g frysta jordgubbar
150 g frysta skivade bananer
400 ml kokosmjölk
2 msk flytande honung
Gör såhär:
Jag har en kraftfull blender från Wilfa som klarar allt, tycker den är grym, du hittar den HÄR. Den kan t.o.m. laga soppa otroligt nog! Haft den över ett år och jag använder den dagligen då jag ju alltid gör smoothie på morgnarna. Supernöjd!
1) Mixa frysta jordgubbar, skivade bananer, kokosmjölk och honung i en blender.
2) Frys in i minst 4 timmar, men den är som sagt god att äta direkt också.
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Frågar ni mig så är det fortfarande sommar, för mig ser året ut såhär:
Dec,Jan,Feb är det vinter.
Mar, Apr, Maj är det vår.
Jun, Jul, Aug är det sommar.
Sep, Okt, Nov är det höst. (Knappt september) ☺️
Sett att många skriver att nu har hösten dragit igång och en nystart osv. Nej men nej hörni, det är sommar i allra högsta grad ju. Hur många gånger har man inte upplevt att augusti ju är den varmaste av alla sommarmånader? Ja som ni hör så har inte mitt hopp för lite härlig sommar lämnat mig.
Bara för det drar vi den sista växeln för sommaren nu tycker jag. Nu njuter vi så mycket vi kan, en hel månad att njuta av allt som hör sommaren till.
Hallon Mojito, 2 st
4 cl Bacardi Razz
3 cl lime (saften från en lime)
3 cl sockerlag
4 cl soda
Mynta
Hallon
Citron
Krossad is
Gör såhär:
1) Lägg ca 5 hallon i varje glas. Tänk dig highball glas av något slag. HÄR hittar du flera snygga. Muddla lite så hallonen krossas, HÄR hittar du en bra muddlare (kampanj på den just nu). Fyll på med ca 10 färska hela hallon i glasen.
2) Tillsätt limejuice och sockerlag.
3) Ta ca 20 myntablad i handen och gnugga dem lite mellan händerna, fördela i glasen.
4) Tillsätt bacardi och fyll halva glasen med krossad is. Blanda med en lång sked så allt blandas.
5) Fyll upp med sodavatten och ha gärna i lite mer krossad is. Skiva några citronskivor och pressa i dem i glasen. Blanda runt. Klart!
Så fort det är soligt ute försöker jag ta mig ut och njuta av solen. Ja men mellan skurarna så finns det en hel del sol att njuta av, det ska man komma ihåg och säga, ja om man försöker se allt lite positivt. Kan vara svårt när hela semestern kanske regnade bort….. Men försök njuta av solen när du ser den, den ger energi och fyller på känslan av lycka. ☺️
Gillar du recepten blir jag jätteglad om du klickar i det lilla hjärtat till höger under bilden.
Följ mig gärna här:
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR